De ce nu înflorește orhideea: cauzele și modalitățile de a rezolva problema

Orhideea face parte din plantele erbacee perene, a căror familie include aproximativ 30.000 de specii. În condiții naturale ea nu crește în pământ, ci se fixează pe copaci.

Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea serele și grădinile botanice erau pline de orhidee. Florile acestei plante fascinează prin frumusețea și varietatea de forme. Dar încercările de a le crește acasă conduc adesea la faptul că numai rădăcinile și frunzele plantei se dezvoltă intens. Pentru a afla de ce orhideea nu înflorește, este necesar să înțelegeți particularitățile înmulțirii ei.

De ce nu înflorește orhideea?

Habitatul natural pentru orhidee este un teritoriu cu un climat tropical. În cazul în care condițiile de întreținere a plantelor sunt foarte diferite de cele naturale, puteți aștepta înflorirea o lungă perioadă de timp. Principalele cauze sunt:

Lipsa de minerale.

Orhideele cresc, de obicei, în vase mici, unde solul se epuizează rapid. Periodic planta trebuie să fie hrănită. Îngrășămintele minerale ar trebui să conțină azot în cantități mai mici, acesta asigură o creștere a masei verzi, iar pentru formarea mugurilor planta are nevoie de potasiu, magneziu, fosfor. Substratul, în prealabil, trebuie udat abundent pentru a nu se arde rădăcinile. Din îngrășămintele uscate se face o soluție apoasă de concentrație slabă, deoarece excesul de substanțe minerale este, de asemenea, dăunător orhideelor.

Udarea incorectă.

Orhideea are frunze destul de late, din care se evaporă rapid umiditatea. În perioada creșterii active planta trebuie udată mai frecvent, de aproximativ 2-3 ori pe săptămână. În timpul iernii, dimpotrivă, nu trebuie de umezit prea mult solul. Apa folosită trebuie să fie moale. Este mai bine să folosiți apă fiartă sau filtrată la temperatura camerei. Dacă rădăcinile sunt umede și se observă picături de condensare, nu este necesară udarea plantei. Umiditatea excesivă contribuie la formarea focarelor de putregai.

Temperatura și iluminarea incorectă.

Orhideele sunt foarte sensibile la fluctuațiile de temperatură. Diferența de temperatură din timpul zilei și cea din timpul nopții nu trebuie să depășească 4°C. În sezonul cald temperatura optimă este de 18 – 25°C, iarna: nu mai mică de 15°C. Iluminarea ar trebui să fie suficientă, dar trebuie evitată expunerea directă la lumina soarelui, pentru a nu provoca arsuri pe frunze.

Substratul necorespunzător.

Solul pentru orhidee trebuie să asigure un minim de umiditate în jurul rădăcinii și circulația aerului liber. Din acest motiv, plantele nu se plantează niciodată în grădină. Vasul se umple cu un substrat format din mușchi, turbă, nisip grosier. Este mai bine să cumpărați amestecuri gata, speciale pentru creșterea orhideelor.

Analizați rădăcinile: particularitățile amplasării rădăcinilor în ghiveci. 

Orhideea are rădăcini puternice, acoperite cu un țesut spongios. În natură acestea îi permit să se agațe de tulpinile copacilor. În condiții casnice ghiveciul ajută la menținerea poziției verticale a plantei. Acesta ar trebui să fie din material transparent pentru a asigura pătrunderea luminii solare. Trebuie neapărat ca ghiveciul să aibă găuri în partea inferioară pentru a se putea scurge apa în exces iar pe pereți pentru ventilare. Rădăcinile trebuie plasate liber în ghiveci, de multe ori acestea ies în afară. Pentru orhidee sunt cele mai potrivite vasele din plastic transparent. Prin acesta puteți vedea cum se dezvoltă rădăcinile. La transplantarea unei plante se poate foarte ușor de tăiat acest vas ca să nu se deterioreze rădăcinile.

Cum să stimulăm orhideea să înflorească: cele mai eficiente tehnici

În pădurile tropicale orhideele cresc pe sub frunzele copacilor, pentru care nu există noțiunea de schimbare a anotimpurilor. Cele mai nepretențioase specii sunt phalaenopsis. Poate să înflorească continuu și timp de 11 luni. Dar nu este întotdeauna posibil ca acest rezultat să fie asigurat în condiții casnice. Dacă se creează un climat favorabil, dar orhideea nu înflorește timp de 2 ani, puteți folosi câteva modalități eficiente de a-i stimula înflorirea.

O scădere bruscă a temperaturii.

Ziua planta trebuie să se afle într-o cameră caldă, iar noaptea puteți deschide geamul sau ușa de la balcon pentru a face să scadă temperatura până la 16 – 18°C. Vară se poate face acest lucru transferând plantele în grădină. Astfel se obține accelerarea fotosintezei și acumularea de dioxid de carbon, care contribuie la înflorirea plantei.

Crearea condițiilor asemeni celor din deșert.

Este necesar să se mărească intervalele dintre udări. În timpul verii acesta poate fi de 4 zile, iarna până la o săptămână. Rădăcinile plantei trebuie să fie uscate. Această metodă va face ca frunzele inferioare să se înmoaie un pic.

Duș fierbinte.

Înainte de începerea procedurii se umple baia cu aburi, conectându-se apa fierbinte. Planta se pune în cadă și se udă cu apă caldă timp de 15 minute, temperatura fiind de aproximativ 35°C. În acest mod planta absoarbe umiditatea prin rădăcini și o eliberează intens prin frunze. După aproximativ o săptămână orhideea ar trebui să apară tijele florale.

Asigurarea unei iluminări mai bune.

Diferitele tipuri de orhidee necesită și o intensitate diferită de iluminare. Dacă planta nu înflorește ar putea fi din cauza că are insuficientă lumină. Trebuie să transferați vasul într-un loc mai luminos sau să cumpărați o lampă fluorescentă specială.

Tăierea tijelor.

Fiecare tijă are câțiva muguri care se află într-o stare în starea inactivă. Pentru a obține înflorire, numărași de la baza tijei două-trei noduri și tăiați cu un cuțit deasupra unui nod.

Transplantarea.

Lipsa înfloririi poate fi cauzată și de epuizarea solului. Acest lucru se observă pe frunzele orhideei. În cazul în care frunzele în creștere sunt mai mici sau deformate, atunci planta trebuie să fie transplantată într-un sol nou.

Unele specii de orhidee înfloresc doar după ce ajung la vârsta de trei ani. Dacă planta are 5-8 lăstari, atunci este destul de adultă și pregătită să înflorească. Doar la orhideele sănătoase se poate provoca înflorirea. Plantele slăbite și bolnave ar trebui mai întâi să se întărească pentru ca să dea tije florale.

Orhideea are o tijă florală: cum procedăm în continuare?

De la apariția unei tije florale și până la primele flori trebuie să treacă aproximativ 2 luni. În această perioadă este necesar să i se creeze plantei condiții confortabile ca să poată înflori.

Puteți pune lângă ghiveci un vas mic cu apă pentru umidificarea suplimentară a aerului. Dacă funcționează încălzirea, puteți stropi planta cu apă călduță. Udarea se face în modul normal, pe măsură ce solul se usucă.

În sezonul rece planta are nevoie de iluminare suplimentară.

Puteți utiliza o fito-lampă. Aceasta nu usucă aerul și oferă o cantitate suficientă de lumină. În această perioadă planta ar trebui să aibă lumină cel puțin 12 ore.

Orhideea nu iubește să-i fie schimbat locul și reacționează la acest lucru prin încetinirea creșterii. Când trebuie, totuși, să faceți acest lucru, plasați ghiveciul spre lumină exact în poziția pe care o avea mai înainte.

Până la apariția primelor flori, puteți alimenta planta cu îngrășăminte care conțin fosfor și potasiu, care influențează favorabil formarea mugurilor de flori. Dacă orhideea a înflorit, îngrășămintele nu mai sunt necesare.

Cum se îngrijește orhideea după înflorire

Perioada de înflorire durează între 5 și 12 luni. După uscarea florilor, nu tăiați imediat tijele. Trebuie mai întâi să vă asigurați că orhideea a încetat să înflorească. Trebuie să studiați cu atenție tija pentru a determina acțiunile ulterioare. Dacă aceasta are vârful verde, atunci ar putea exista muguri suplimentari.

Dacă tija devenit galbenă și începe să se usuce, înflorirea s-a încheiat. Dar planta continuă să primească substanțe nutritive prin aceasta. Prin urmare tija trebuie tăiată doar după ce este complet uscată.

Tăierea se face, de regulă, lăsând 3 noduri în partea inferioară, și după tăiere ar trebui să rămână cel puțin 2 cm. În timpul verii pe tija florală ar mai putea apărea o tijă nouă. Anume cu ajutorul acesteia planta are loc înmulțirea plantei. Pentru aceasta tija nouă este lăsată pe tulpină timp de aproximativ 6 luni, până când îi va crește rădăcina și 2 frunzulițe. Phalaenopsis poate dezvolta pe fiecare tijă câte 2 – 3 pui.

În rest îngrijirea plantei după înflorire nu diferă prea mult de celelalte perioade. În perioada de repaus e suficient să-i dați îngrășăminte cam o dată pe lună. Dacă solul se usucă rapid după udare și rădăcinile ies din gaura inferioară a ghiveciului, orhideea trebuie să fie transplantată. Perioada imediat după înflorire este cea mai potrivită pentru această procedură.

Înainte de transplantare planta se udă din abundență, apoi se scoate cu grijă din ghiveci. Nu rotiți rădăcinile. Rădăcinile negre și uscate trebuie eliminate. Substratul poate fi prelucrat cu ajutorul focului pentru a se distruge dăunătorii. Pentru drenaj se poate pune la fundul ghiveciului un strat de pietre de granit. Orhideea se plasează, în substratul nou, la același nivel de mai înainte. După transplant nu este necesară udarea. Pulverizarea se poate face.

Perioada de odihnă durează timp de 3-6 luni, apoi apar noi tije și planta înflorește din nou.

Nu este chiar atât de complicat să asigurăm condițiile necesare pentru înflorirea orhideei, cum ar putea părea la prima vedere. Înconjurând-o cu grijă și atenție, puteți admira minunatele ei flori exotice aproape pe tot parcursul anului.