Izolația termică în interior este, în același timp, cea mai simplă metodă, dar și cea mai mare greșeală de încălzire a pereților. De ce nu se recomandă izolarea termică a pereților din interior?
După ce peretele este izolat din interior, se obține o linie artificială de delimitare între frigul exterior și căldura produsă de sistemul de încălzire. În acest caz, în timpul iernii, izolarea termică interioară devine o barieră pentru aerul cald, iar restul peretelui îngheață destul de repede.
Peretele va îngheța în totalitate pe timp de iarnă, iar după dezghețare se va forma condens între perete și materialul izolator din interior.
Prin urmare, foarte des, peretele de sub stratul izolator începe să se umezească și, prin urmare, se distruge treptat. Iar izolația termică, îmbibată cu apă, nu mai funcționează și în acest mediu favorabil se dezvoltă mucegaiul și ciupercile.
Pe lângă cele descrise anterior, mai există o serie de consecințe negative ale izolației pereților interiori.
1. Stratul izolant va reduce din suprafața încăperii.
2. Pentru a preveni condensarea vaporilor pe suprafața peretelui interior vor fi necesare materiale pentru reducerea vaporilor, care însă vor forma un spațiu ermetic care va necesita îmbunătățirea sistemului de ventilație.
3. Izolarea internă, spre deosebire de cea exterioară, nu poate fi efectuată fără a interveni în spațiul camerei. Va trebui să mutați prizele, să scoateți mobilierul etc.
Oricât de atractivă ar putea părea izolarea termică din interior, este mai bine, totuși, să fie evitată.