De ce japonezii pun în toaletă și în alte încăperi farfurioare cu sare?

Oamenii i-au atribuit sării, încă din vremuri străvechi, o semnificație secretă. Cândva acest produs era foarte scump și era consumat cu mare atenție.

Mai mult, sarea era folosită nu doar pentru gătit, ci și pentru diverse ritualuri. Iar japonezii nu fac excepție, crezând și ei în proprietățile magice ale acestui produs.

De ce japonezii pun farfurioare cu sare în locuințe?

Locuitorii Țării Soarelui Răsare consideră că sarea îi protejează împotriva răului și îi ajută la menținerea energiei pozitive în casă.

Să nu vă mirați dacă veți observa în casele japonezilor mai multe farfurii mici cu sare, care, după părerea lor, îi protejează de rele.

Sarea se umezește mai întâi, iar apoi este așezată în formă de piramide. Pentru aceasta există chiar și niște forme speciale.

Primul lucru pe care îl puteți vedea la intrare, este o farfurie cu o piramidă de sare.

Farfurii similare veți observa și în baie, în bucătărie, în camere și pe coridor.

Japonezii consideră că în aceste încăperi ar putea pătrunde, prin crăpăturile de la ferestre, emoțiile negative și gândurile rele.

Scopul sării în locuințele japoneze.

Aceste farfurii au rolul de a le proteja casele de orice fel de negativitate. Conform credințelor populare, oaspeții care intră în casă ar trebui să-și lase gândurile negative afară, iar sarea de lângă ușă le va absorbi.

Sarea este folosită nu doar în locuințe.

În Japonia putem observa farfurii cu sare și în restaurante, baruri sau cafenele. Uneori sarea este turnată direct pe trotuar sau pe prag , fără a folosi farfurioare.

Legendele explică originile tradiției.

O legendă interesantă ne explică această tradiție, care are mai mult de 1500 de ani. În acele vremuri îndepărtate la Kyoto locuia un împărat care avea peste 3 mii de amante. În fiecare seară el trebuia să aleagă cu care dintre ele își va petrece noaptea. Una dintre aceste femei a găsit, însă, o modalitate de a-l ține lângă ea mai mult de o noapte.

Ea a presărat sare pe pragul casei sale, știind că împăratul va veni călare pe cal. Animalul, simțind mirosul de sare, s-a oprit la ușă și a început să lingă sarea. Împăratul nu l-a putut lua de acolo și a rămas să înnopteze acolo.

Iată de ce restauratorii și oamenii de afaceri consideră că sarea atrage noi clienți, iar farfuriile sunt puse pe prag pentru a atrage oamenii și pentru a le asigura bunăstarea afacerii.