De ce copilăria omului modern durează până la 30 de ani și ce consecințe va avea acest fenomen

Vă mai amintiți de așa-numiții baby boomers (cei născuți înainte de 1979) cum erau pe la vârsta de 25-35 de ani? Erau maturi și de la vârsta de 20 de ani lucrau în cel puțin 3 locuri, creșteau copii, iar serile în companiile acelorași adulți se discuta despre problemele politice și se ascultau simfoniile lui Șostakovici.

Dar cum rămâne cu tineretul de astăzi? Cei născuți între 1979 și 1995 care, în ciuda dezvoltării lor intelectuale și a independenței materiale, încearcă cel puțin până la 30-35 să se descopere pe sine, locuiesc la chirie și consideră că „persoanele adulte procedează astfel” fără a se considera, desigur, adulți pe ei înșiși. Din ce cauză are loc acest fenomen și de ce persoanele devin adulte pe la vârsta de 40 de ani?

Echipa noastră a decis să analizeze care sunt cauzele acestui fenomen.

Atenție: dacă la vârsta de 21 de ani sunteți deja un tată fericit al unei familii mari, dețineți o afacere înfloritoare, ați absolvit 3 facultăți și, în același timp, nu sunteți un geek, vă rugăm să nu reacționați la cele scrisă și să vă mândriți să sunteți o excepție.

© wikipedia. Okanagan Family Portrait  © tommycashworld / instagram

1. Descoperirea unei noi etape a dezvoltării umane

Să ne întoarcem la istorie: până la începutul secolului al XX-lea nu exista noțiunea de adolescent. Până la 17 ani erau considerați copii, iar în noaptea împlinirii vârstei de 17 ani primeau în dar responsabilitățile familiale și era necesar să obțină independență financiară imediată.

Abia în 1904, datorită studiului remarcabil al psihologului G. Stanley Hall, întitulat „Tinerețea”, societatea internațională a luat în considerare, pentru prima dată, fenomenul adolescenței. Acesta a descris această vârstă ca fiind „furtună și stres“, completându-și studiul cu diverse diagrame. După aceasta societatea a început a-i percepe pe adolescenți nu doar ca pe niște ființe leneșe și rebele, dar să-i considere și pe ei persoane.

Teoretic vârsta de 20-30 sau chiar 35 de ani (o vom denumi drept maturitate timpurie ) are și ea problemele sale. Dacă în secolul al XX-lea societatea a fost de acord că adolescenții nu sunt adulți, poate că în secolul 21 toți vor afla că maturitatea timpurie nu este, de fapt, maturitate?

În acest an, de exemplu, oamenii de știință au discutat deja despre necesitatea de a considera perioada adolescenței până la vârsta 24 de ani.

© pixnio

2. Speranța de viață a crescut

La începutul secolului XX speranța de viață era în medie de 40-50 de ani.

Astăzi, în multe țări dezvoltate, speranța de viață depășește vârsta de 80 de ani. De ce, în acest caz, să nu li se permită persoanelor de 20-30 de ani să experimenteze înainte de a-și găsi ceea ce le este pe plac?

3. Lumea, de asemenea, nu stă pe loc

Aici există mai multe aspecte:

— Primul și cel mai important este că trăim într-o perioadă relativ liniștită și tinerii nu simt  necesitatea de a fi foarte serioși.

— Familiile moderne au copii puțini și, prin urmare, acestora li se oferă mai mult timp și bani pentru creștere. De exemplu, potrivit statisticilor, o treime dintre tinerii americani cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani locuiesc împreună cu părinții lor.

— Societatea noastră devine din ce în ce mai complexă și, prin urmare, este nevoie de mai mult timp pentru a o studia. Înainte era cu mult mai simplu, dacă te-ai născut în familia unui fierar, vei deveni fierar. Acum e mult mai complicat.

— Globalizarea este un fenomen apărut relativ recent, dar are un rol important: tinerii sunt adepții filosofiei libertății, indiferent de cultura lor.

— Tinerii nu se grăbesc să se căsătorească din cauza că nu se mai ține cont ca înainte de normele religioase și morale, iar ”dragostea” premaritală și conviețuirea extraconjugală sunt lucruri normale la momentul actual. În prezent, în țările dezvoltate, tinerii nu se căsătoresc mai devreme de 32 de ani.

© depositphotos

4. Tinerii sunt deja suprasaturați de ceea ce le oferă viața

Tinerii moderni, în general, nu simt necesitatea unor aventuri misterioase. Cel mai probabil aceasta este din cauza mass-mediei suprasaturate și a lipsei interdicțiilor. Acestea sunt consecințele:

— Tinerii nu sunt dornici de crime, spre deosebire de generația părinților lor, rata criminalității în rândul tinerilor de astăzi a ajuns la cel mai scăzut nivel din cauza lipsei de interes.

— Noua generație este mai indiferentă față de actul în sine, fiecare al optulea britanic este virgin la vârsta 26 de ani. Toate acestea sunt rezultatul unei culturi și a relațiilor virtuale, care, potrivit futuriștilor, în ultimii 10-15 ani va schimba complet rolul actului dragostei.

— Și la momentul actual băieții care se ocupă doar cu sportul nu mai sunt atât de atractivi precum cei care își dedică timpul studiilor.

© 21 Jump Street / Columbia Pictures

— La momentul actual a scăzut drastic numărul tinerilor care doresc să aibă permis de conducere. Chiar și în comparație cu anul 2001 a scăzut de la 77 la 66%.

— Numărul adolescentelor gravide este mai mic: chiar comparativ cu cifrele de acum 10 ani, indicatorii actuali au scăzut, practic, de două ori.

5. Senzația de oportunitate

Jeffrey Jensen Arnett, profesor de psihologie la Universitatea Clark (Massachusetts, SUA), consideră că tineretului secolului XX le este caracteristică noțiunea de „senzație de oportunitate”. Aceasta este o senzație de nesiguranță față de propriul viitor, dar, în același timp, tinerii sunt optimiști și încrezători în propriile lor forțe. Ei se consideră originali și puternici, dar le este frică de viitor și nu au niște planuri foarte clare, sunt un fel de maximaliști complexați. Tinerii de acum sunt diferiți de părinții lor, care știau ce-i așteaptă în viitor și mergeau sigur spre obiectivele lor.

Care vor fi consecințele?

La momentul actual avem niște modele alternative de maturizare:

— Kidalts: sunt tinerii de 20-30 de ani care s-au realizat deja datorită diferitor hobby-uri adolescentine. Ei pot face o prezentare extraordinară în cadrul unei conferințe privind energia nucleară sau chirurgia maxilo-facială etc.

— Downshifters: sunt tinerii în căutarea de sine. Ei își pot schimba locul de muncă fiecare lună și domeniile pot varia de la pescuit la artă, să adere la diferite secte, se plece să locuiască la țară etc.

— Tinerii-NEET: sunt tinerii care nu lucrează și nu studiază din anumite cauze: sunt antisociali, retrași, pasivi, dezamăgiți de viață etc.

Cum să procedăm în continuare?

Psihologul Meg Jay povestea, într-un discurs de al său, despre „adulții timpurii” care vin la ea cu regrete și frustrări din cauza că și-au pierdut un întreg deceniu din viață.

Ea vorbește despre 3 lucruri pe care ar trebui să le cunoască toți tinerii de 20 de ani pentru a evita regretele și dezamăgirile la vârsta de 40 de ani:

1. Trebuie să uităm de crizele de personalitate și să ne formăm permanent învățând lucruri noi.

2. Nu vă limitați cercul social. Persoanele noi, prietenii prietenilor noștri ne pot fi de mare ajutor în viață.

3. Dacă pe la vârsta de 30 de ani veți observa că toți prietenii Dumneavoastră se căsătoresc, nu e cazul să vă grăbiți. Relația care se va încheia cu o căsătorie trebuie să se construiască foarte atent.

Concluzia ar fi următoarea:

Tinerii moderni de 20 de ani sunt la fel ca tinerii de acum 50 de ani, doar circumstanțele sunt diferite. Și, după cum se știe, omul se adaptează ușor la toate, de aceea avem la moment o generație atât de neobișnuită.

Dumneavoastră ce părere aveți despre acest fenomen?