Elevii finlandezi, spre deosebire cei din alte țări, petrec mai puțin timp pentru a-și face temele. Iar părinții sunt fericiți, deoarece studiile sunt gratuite.
Cum de le reușește oare acest lucru?
Secretul lor constă în importantele reforme educaționale, implementate în cu 40 de ani în urmă. Guvernul a decis să „reseteze” sistemul și să abordeze o altă direcție, dedicând fonduri importante educației, cercetării și tehnologiei. Tot atunci a fost adoptat un nou sistem educațional, care se referă la egalitate de șanse pentru toți copiii, indiferent de mediul socio-economic din care provin.
Metode moderne de învățare.
Liceul finlandez le oferă elevilor posibilitatea să-și leagă singuri treapta, dacă doresc să treacă la nivelul maxim, aleg „Lukio”, etapa finală, care le oferă posibilitatea de a obține studii superioare.
Școala finlandeză se bazează pe 7 principii, iată care sunt acestea.
1. Egalitate.
În sistemul educațional toți sunt egali. Școlile din toată țara primesc finanțare proporțională, indiferent de localitate. Sunt echipate la fel, elevii având șanse egale. Părinții nu trebuie să-și ducă copiii departe, pentru că fiecare toate școlile sunt la fel de bune.
Nu există materii importante și mai puțin importante, toate au același număr de ore. Cu excepția copiilor supradotați, care aleg să se aprofundeze în desen, muzică sau sport.
Statutul părinților nu afectează procesul educațional al copilului, iar chestionarele referitoare la locul de muncă al părinților sunt interzise. De asemenea, copiii au șanse egale în clasă. Finlandezii încearcă să integreze tinerii cât mai mult în societate, indiferent de abilitățile lor.
Statutul profesorului este, de asemenea, unul singur. Profesorul este persoana care își predă materia. Dacă profesorul îi avantajează pe unii și îi subestimează pe alții, va fi demis.
De asemenea, dacă elevii vor încerca să-i jignească pe profesori, părinții lor vor plăti o amendă usturătoare. Școala finlandeză respectă în egală măsură drepturile profesorilor și drepturile elevilor. Egalitate pentru toți.
2. Totul este gratuit.
Elevii beneficiază de mese gratuite , activități extrașcolare (excursii, muzee), călătorii (autobuz școlar), dacă elevul locuiește la 2 km de școală. Cărțile, rechizitele, tablete, laptopuri, toate sunt gratuite.
3. Abordare individuală.
Fiecare elev are parte de o abordare individuală. Se întâmplă adesea ca elevii din aceeași clasă să aibă sarcini complet diferite.
Cadrele didactice îi ajută, după ore, pe elevii care nu au înțeles prea bine temele. Și o fac gratuit.
4. Latura practică.
Unicul test obligatoriu este după gimnaziu. Finlandezii nu sunt deloc îngrijorați de rezultatele obținute la test.
Finlandezii învață lucruri de care au nevoie aici și acum, știu să calculeze procentul reducerilor din magazine, folosesc Internetul la nivel de utilizator avansat, știu să creeze un portofoliu, un site web și cu se utilizează un card bancar.
5. Încredere.
Încrederea dintre elevi și profesori este reciprocă. Profesorii nu sunt verificați, ei au dreptul să folosească metoda pe care o consideră cea mai potrivită. Toți profesorii semnează un contract cu școala, pentru un singur an de studii, dar cu posibilitatea de a-l prelungi.
Elevii nu sunt pedepsiți, dacă nu se prezintă la ore. Dacă, în timpul vizionării unui film educativ, un elev citește vreo carte, este lăsat în pace, înseamnă ca trebuie să facă anume acest lucru.
6. Libertate.
Nu toți elevii sunt genii. Dacă profesorul observă că elevul nu înțelege sau nu vrea să înțeleagă o anumită materie, nu-l pedepsește cu note proaste, dar încearcă să-l ajute să-și găsească materia care îi place și să se aprofundeze.
Și din moment ce în această țară nu există profesii mai bune sau mai rele, nimeni nu condamnă pe nimeni. Ca ultimă soluție elevul ar putea repeta anul, dar nimeni nu-l va condamna pentru acest lucru.
7. Independență.
Toate informațiile pe care le oferă profesorii sunt deja în manualele. Școala încearcă să-i învețe pe copii să fie membri independenți și utili societății, să comunice între ei și cu profesorii.
Profesorii, la rândul lor, doresc ca elevii să știe să utilizeze cărțile, internetul și alte surse. Copiii sunt pregătiți, astfel, pentru vârsta adultă. Studiile se desfășoară în aceleași școli și au aceleași principii de bază, dar metodele de predare pot fi diferite.
Elevii finlandezi obțin poziții de top la testele PISA, teste internaționale menite să verifice nu atât cunoștințele tinerilor, cât modul lor de gândire.