Dacă vei face asta, vei menține aprins mereu interesul copilului tău pentru carte!

Toți părinții fără excepție își doresc să aibă copii care să învețe bine, dar, paradoxal, majoritatea părinților nu depun nici un efort pentru asta. E o mare greșeală să pui toată responsabilitatea pentru educația copilului pe umerii profesorilor. Părinții trebuie să-l susțină pe copil și să îi trezească interesul pentru carte.

Această problemă apare mai ales atunci când copilul are alte ocupații în afară de școală, iar cea mai răspândită este situația în care copilul este dependent de calculator sau alt gadget.

De asemenea atrageți atenția la comportamentul copilului. Spre exemplu o relație tensionată cu cineva din colegi sau profesori poate fi cauza dezinteresul față de lecții și nedorința de a merge la școală.

Cum îi trezești interesul copilului pentru carte

Cel mai important lucru de care aveți nevoie este răbdarea. Nu uitați că școala este pentru copil un mediu nou, la care el încă urmează să se adapteze. Mulți părinți vor să-și dea copiii la școli cât mai bune, care au un program școlar foarte încărcat.

Însă pentru cei mici o sarcină prea mare poate duce la dispariția dorinței de a învăța. Căutați instituțiile în care primii ani nu sunt extrem de solicitanți pentru copil.

Implicați-vă mereu în rezolvarea temelor pentru acasă, ajutând copilul, dar nu făcând temele în locul său. Treptat reduceți rolul dvs., dar niciodată nu încetați să verificați dacă temele sunt făcute și dacă sunt făcute bine.

Nu uitați să îl motivați pe copil prin cuvinte de laudă. El trebuie să înțeleagă și să prețuiască rezultatele pe care le obține de sine stătător.

Lăsați copilul să ia decizii pe cont propriu și obișnuiți-l să și le asume, adică să poarte responsabilitate pentru urmările lor. Sigur notele proaste nu sunt deloc plăcute, dar și o asemenea experiență îi va fi de folos copilului și îl va putea motiva pe viitor.

Adolescenții și problemele cu școala

De cele mai multe ori problemele adolescenților sunt de ordin personal, lipsa de interes pentru școală fiind cauzată de un conflict cu cineva din colegi. În asemenea cazuri puteți lua inițiativa în mâinile voastre, organizând o mică petrecere cu colegii de clasă. Asemenea evenimente îi pot apropia pe adolescenți, astfel încât ei să uite de supărările din trecut.

Uneori notele proaste pot fi determinate de o atitudine neobiectivă din partea profesorului. În așa caz ar trebui să vorbiți deschis și calm cu pedagogul și să îi explicați că obiectul pe care îl predă este important pentru copil, iar atitudinea profesorului îl determină să nu manifeste nici un interes pentru materia dată.

Sfaturi pentru părinți

Nu puneți accent pe note, ci pe cunoștințele pe care le capătă copilul la școală. Cunoștințele învățate pe de rost sunt mult mai puțin valoroase decât capacitatea de a gândi, de a analiza, de a prelucra informația.

Nu amenințați copilul și nu îl pedepsiți. Motivarea prin constrângere este foarte ineficientă și poate trezi repulsie.

Renunțați la remunerări financiare și la “amenzi”, nu transformați relațiile familiale în relații comerciale.

Niciodată nu lăsați ca procesul de studii să meargă de la sine, crezând că profesorii fac tot de ce are nevoie copilul. Părinții își cunosc cel mai bine copilul și știu cum să îl motiveze cel mai eficient și să îi trezească interesul pentru carte.