Dacă vă rănesc cuvintele, e doar pentru că le permiteți să o facă

Înțelepciunea este un izvor nesecat din care putem sorbi forțe de viață noi.

Redacția noastră vă prezintă o selecție din opera “Meditationes” a împăratului roman Marcus Aurelius. Aceasta reprezintă o colecție de notițe pe care el le-a făcut doar pentru sine, neavând intenția de a le publica vreodată. În cartea a patra, Marcus Aurelius ne oferă un exemplu de forță de percepție a lumii:

“Scapă de opinia ta ca să scapi apoi și de vaietul “Am fost rănit”. Scapă de vaietul “Am fost rănit” și vei scăpa și de rană. Ceea ce nu îl face pe om mai rău, nu îi face nici viața mai rea și nici nu-l rănește nici din afară, nici din interior”.

Sau, într-o traducere mai simplă:

“Alege să nu fii rănit și nu te vei simți rănit. Nu te simți rănit și nu vei fi rănit”.

Ce înseamnă asta

Am putea spune că asta e versiunea stoicistă a expresiei “Câinii latră, caravana merge”. Faptele și cuvintele altor oameni vă pot răni doar dacă le lăsați voi înșivă să o facă. Este la discreția dvs. să fiți ofensați, răniți, jigniți, enervați sau frustrați. Dacă decideți că ceea ce s-a spus nu are nici o însemnătate pentru dvs., atunci nu veți suferi în nici un fel.

Ce învățăm din asta

Oamenii care vă înconjoară nu au nici o putere reală asupra gândurilor și sentimentelor dvs. Toate acestea sunt totalmente sub controlul dvs., sau cel puțin așa ar trebui să fie.

Dacă un străin vă spune un lucru nedemn sau încearcă să vă doboare emoțional, el de fapt nu vă face nimic. În acest fel ei doar își hrănesc propria ură și lipsa de control asupra propriei vieți.

Nu fiți ca ei. Lăsați faptele și cuvintele lor pur și simplu să “ricoșeze”. Luați decizia de a nu fi afectați de alți oameni și chiar nu veți fi.

E adevărat că oamenii vă pot face un rău fizic, iar cei apropiați vă pot abuza emoțional. Aceste lucruri sunt în afara controlului dvs. și trebuie rezolvate pe măsura apariției. Dar pentru toate celelalte – remarci răutăcioase, insulte, minciuni etc. – decizia vă aparține în totalitate.

De cele mai multe ori nu există nici un motiv ca faptele și cuvintele altor oameni să vă facă vreun rău.