Dacă toți șoferii ar cunoaște aceste reguli, 90% din accidente pur și simplu nu s-ar mai fi întâmplat!

Noi am făcut o selecție cu 18 dintre cele mai utile sfaturi pentru șoferi, care vă vor ajuta să conduceți mașina în siguranță și cu plăcere.

1. Când sunteți pe un drum cu sens dublu și intenționați să virați la stânga, nu rotiți volanul înainte de începutul manevrei, atunci când cedați trecerea mașinilor de pe contrasens. Altfel dacă vă tamponează cineva din spate, veți fi aruncat direct pe contrasens.

2. Dacă ați ieșit întâmplător pe acostament sau din oarecare motive mașina și-a schimbat brusc direcția, în nici un caz nu întoarceți volanul deodată în partea opusă. Încercați să mențineți controlul asupra mașinii și reveniți încet pe carosabil.

3. Fiți foarte atenți când sunteți pe o curbă lungă pe raza exterioară, căci dacă mașina de pe contrasens, fiind pe raza interioară, va derapa, în 9 din 10 cazuri ea se va ciocni cu mașina dvs.

4. Accelerați-vă de fiecare dată când schimbați banda de circulație.

5. Pe un drum cu trei benzi cu sens dublu folosiți banda din mijloc doar pentru depășiri, în rest mergând pe banda întâi.

6. Niciodată nu frânați în viraj! Virajul se face cu accelerație controlată.

7. Când vă pregătiți să faceți o depășire, asigurați-vă că aveți un plan B. Evitați manevra dacă nu aveți siguranța că în caz de pericol veți putea frâna, revenind în spatele vehiculului pe care ați vrut să-l depășiți.

8. Făcând depășire într-un flux de mașini, începeți să reduceți viteza încă înainte de a reveni pe banda inițială. Dacă veți începe frânarea prea târziu, veți crea o situație critică și v-ați putea tampona fie cu mașina din față, fie cu cea din spate.

9. Dacă pe contrasens are loc o depășire și nu sunteți sigur că șoferul va reuși să încheie manevra, încetiniți și apropiați-vă cât se poate de mult de acostament.

10. Nu panicați dacă mașina derapează. Studiați cu mare atenție măsurile pe care trebuie să le luați în funcție de tipul de tracțiune al mașinii și fiți gata mereu să le aplicați. Panica e cea mai proastă soluție.

11. Găsiți un teren drept și liber de mașini pentru a verifica automobilul în situații critice de frânare și accelerare. Studiați limitele mașinii dvs., această experiență v-ar putea fi de folos.

12. Nu vă bazați pe ESP când mergeți pe un drum umed. Acest sistem nu funcționează în caz de acvaplanare.

13. Dacă mașina dvs. nu este 4×4, deconectați Dynamic Traction Control. Acesta vă poate juca festa atunci când aveți nevoie să vă accelerați brusc pentru a evita un accident.

14. Dacă vă aflați pe banda exterioară, iar pe contrasens este ambuteiaj, fiți foarte atenți, căci de multe ori se întâmplă ca dintre mașini să iasă imprevizibil pietoni.

15. Încetiniți atunci când mașinile de pe același sens încetinesc fără un motiv evident. S-ar putea ca ele să cedeze trecerea unui pieton sau să fie o altă situație care necesită precauție.

16. Dacă mergeți pe prima bandă, iar pe acostament sunt copii, încetiniți până la o viteză sigură. Mereu. În orice situație. Copiii pot să iasă brusc pe carosabil sau pur și simplu să-și piardă echilibrul.

17. Dacă pe drum apare un obstacol neașteptat (o creangă, un câine etc.), nu vă grăbiți să schimbați banda. Încetiniți și apreciați siguranța manevrei, altfel riscați să faceți un accident grav dintr-o cauză ridicolă.

18. 99% din accidente au loc din cauza vitezei excesive. Vă puteți aminti măcar un accident despre care să puteți spune că ar fi putut să fie evitat dacă șoferul ar fi mers mai încet?

Să aveți mereu drum bun și sigur!