Dacă ții încărcătorul telefonului întotdeauna în priză, atunci trebuie să citești asta!

Dispozitivele electrice sunt numite vampiri energetici care consumă o anumită cantitate de energie, fie chiar și mai mică, fie chiar dacă se află în regim de așteptare. Încărcătoarele pe care deseori le lăsăm în priză intră în această categorie?

Să facem un experiment

Energia consumată de încărcător poate fi măsurată cu un wattmetru de uz casnic. El este destul de accesibil după preț și costă aproximativ 24$. Includem wattmetru în priză după care conectăm la el orice dispozitiv (în cazul nostru încărcătorul) și după indicatorii wattmetrului observăm care este consumul de energie. Wattmetrul este necesar în special în cazul schimbării sau reglării energiei aparatelor de uz casnic cu un consum de energie mare. Astfel, vom putea determina foarte ușor care este consumul de exploatare în baza tarifelor pentru energia electrică.

Deci, luăm un încărcător de la orice dispozitiv: notebook, smartphone, sisteme de joc, tablete etc., îl includem prin wattmetru și începem măsurarea. Spre surprinderea tuturor se pare că wattmetrul nu înregistrează nici un fel de consum de energie.

Oare chiar într-adevăr „dorm” când nu funcționează?

Probabil, consumul de energie în regim de așteptare este atât de mic încât nici nu este fixat. Cei mai inventivi au decis să meargă pe altă cale: să conecteze încărcătorul la wattmetru prin intermediului cablurilor prelungitoare. Însă chiar și cu câteva încărcătoare incluse concomitent nu am reușit să mișcăm indicatorul consumului de energie din punctul inițial. Abia atunci când au fost incluse șase încărcătoare, wattmetru a arătat 0.3 w.

Deci trebuie sau nu să scoatem încărcătoarele din priză?

Dacă vom lua aceste date drept indicatori de bază, atunci putem calcula care este consumul încărcătorului pentru un an zile în cazul când vom lăsa încărcătorul în priză 24/24. Un calcul simplu ne arată cifra de 2.628 kw/h. De aici trebuie să scădem timpul când încărcătoarele sunt folosite nemijlocit după destinație și atunci cifra obținută este extrem de mică – aproximativ 2 kw/h pe an.

Astfel, nu există nici un temei să considerăm încărcătoarele „vampiri de energie”, iar dacă doriți să economisiți energie electrică, atunci atrageți atenție la alte dispozitive de uz casnic cu un consum mai mare de energie electrică. De asemenea, puteți schimba becurile obișnuite pe unele economice.