Cum să alegi corect legumele și fructele

E atât de plăcut când fructele și legumele pe care le cumperi sunt proaspete și delicioase! Dar de multe ori distribuitorii nu ne oferă tocmai cele mai bune produse, iar noi ne dăm seama de asta abia acasă, când începem să le consumăm…

De aceea e foarte important să cunoaștem criteriile după care putem alege fructele și legumele cele mai coapte, proaspete și sănătoase.

Cum să alegi corect legumele și fructele

1. Bananele

Coada bananei trebuie să fie întreagă, iar coaja nu trebuie să fie lucioasă și cât mai netedă. Bananele verzi sunt digerate mai greu de organism, de aceea ar fi bine să le evitați.

Nu păstrați bananele în frigider, frigul acționează negativ asupra lor. Pentru a preveni înnegrirea bananelor, înfășurați-le cozile în folie alimentară.

© DepositPhotos

Atenție! Dacă observați pe banane pete negre ciudate sau depuneri de culoare albă, nu le cumpărați în nici un caz! S-ar putea ca fructele să fi devenit cuib pentru unele insecte veninoase. Informații mai detaliate găsiți în următorul filmuleț:

2. Vinetele

Apăsați ușor pe coaja vinetei: dacă se formează o mică gropiță ce dispare rapid după asta, leguma este proaspătă și coaptă. O vânătă sănătoasă trebuie să fie și destul de grea, de aceea atrageți atenția la indicațiile dubioase ale cântarului, dar și la dimensiunile excesive ale legumei, care indică probabil o prelucrare chimică abundentă.

Nu consumați vinetele care au sâmburi de culoare închisă și un miros specific. Probabil vânăta este stricată deja.

© DepositPhotos

3. Căpșunele

Căpșunele de dimensiuni mici sunt mereu mai delicioase decât cele mari. O aromă plăcută răspândită de căpșună înseamnă de cele mai multe ori și un gust delicios.

Atrageți atenția la punctele care împodobesc căpșuna: dacă aceste sunt bine ordonate și destul de adâncite, căpșuna este coaptă și dulce!

© DepositPhotos

4. Porumbul

Atrageți atenția la mătasea porumbului, una moale și gingașă indică faptul că porumbul este tânăr și dulce. Porumbul îmbătrânit nu-și ascunde vârsta, mătasea fiind neagră și uscată.

© DepositPhotos

5. Prunele

Aroma prunelor trebuie să fie plăcută, fără nuanțe ce amintesc de alcool. În caz contrar probabil prunele au început deja să se strice.

Coaja fructelor trebuie să fie uniformă, lipsită de defecte mecanice. Iar o suprafața curată, lipsită de “praful” specific prunelor, ar putea indica faptul că fructele au fost culese demult și nu sunt proaspete.

© DepositPhotos

6. Ridichea

Cea mai bună ridiche e cea cu vrej! De asemenea leguma trebuie să fie destul de tare la apăsare. E foarte neplăcut să-ți dai seama acasă că ridichea procurată este veștedă…

© DepositPhotos

7. Morcovii

Nici nu luați în seamă morcovii veștezi. Morcovul tânăr cu vrej este cea mai bună alegere, chiar dacă e ceva mai scump.

© DepositPhotos

8. Roșiile

Roșiile bune au o aromă ce amintește ușor lemnul. O nuanță acră a mirosului arată că legumele au început să se strice. Culoarea roșiilor trebuie să fie pronunțată și uniformă, fără pete și alte probleme estetice.

© DepositPhotos

9. Castraveții

Castraveții fără miros sunt și fără gust! Un castravete de calitate trebuie să fie tare, să nu aibă pete, adâncituri sau fisuri. Păstrați castraveții într-o caserolă ermetică în frigider pentru a fi proaspeți mai mult timp.

© DepositPhotos

10. Ardeiul gras

Cumpărați doar ardei cu vrej! Îndoiți ușor coada ardeiului până se fisurează: dacă apar picături de suc, aveți în față o legumă proaspătă și bună. Cu cât mai greu este ardeiul, cu atât este mai suculent, deci mai delicios și mai proaspăt.

© DepositPhotos

11. Ananasul

Aroma gingașă este principala trăsătură a unui ananas copt. Mirosul nu trebuie să fie înțepător! Frunzele dense și neveștezite sau coaja ușor moale sunt indiciile unui fruct tropical delicios.

© DepositPhotos

12. Dovleacul

Cumpărați legume de dimensiuni medii. Cu cât mai mult predomină culoarea portocalie pe coaja dovleacului, cu atât mai delicios este miezul!

© DepositPhotos

13. Sfecla

Evitați sfecla curată și spălată. De multe ori aceste proceduri implică prelucrare cu substanțe chimice! Sfecla cu urme de țărână este mult mai sigură și sănătoasă.

© DepositPhotos

14. Fructe de pădure

Nu cumpărați fructe de pădure pătate sau de culoare ciudată. Cel mai indicat este să consumați fructele de pădure cât mai curând cât sunt proaspete. Dar dacă doriți să le păstrați în frigider câteva zile, țineți-le în caserolă ermetică de sticlă.

© DepositPhotos

15. Verdeață

Orice, numai nu frunze galbene! Verdeața veștedă se iese mereu în evidență, nu o cumpărați. Atrageți atenția la tulpină: ea nu trebuie să aibă pete sau alte semne dubioase.

© DepositPhotos

16. Strugurii

De multe ori strugurii sunt prelucrați cu anhidridă ca să reziste mai mult timp. Această substanță este foarte toxică! Dacă tulpinița strugurelui este tare și uscată, iar bobițele arată foarte proaspăt, nu consumați așa ceva chiar dacă vi s-ar oferi gratis!

De asemenea uitați-vă la baza bobițelor: dacă vedeți semne de putrezire, strugurii sunt stricați, chiar dacă în rest arată foarte bine.

© DepositPhotos

17. Pepenele verde

Un pepene greu cu o pată galben în lateral are șanse mari să fie delicios! La o lovitură ușoară pe coaja un pepene verde copt va emite un sunet înfundat. Codița uscată indică faptul că leguma a fost culeasă ceva timp în urmă, deci nu este foarte proaspătă.

© DepositPhotos

18. Pepenele galben

Coaja unui pepene galben de calitate trebuie să fie elastică la apăsare. Aroma unui pepene copt este gingașă și îmbietoare, iar o culoare plăcută și uniformă indică un gust delicios al miezului!

© DepositPhotos

Dvs. după ce criterii alegeți fructele și legumele? Împărtășiți-le tuturor în comentarii!