Dacă îți pasă de copilul tău! Psihologul a povestit despre ”Regula celor 3 minute”, care trebuie să fie știută de fiecare părinte

Psihologii afirmă, că există o regulă foarte importantă în comunicarea cu copiii noștri. Se numește ”regula celor 3 minute”. Această regulă presupune, că trebuie să întâlnim copilul cu aceeași bucurie, pe care o avem atunci când întâlnim un prieten pe care nu l-am văzut de mai mulți ani. Nu contează dacă v-ați întors de la o plimbare de jumătate de oră, ați venit de la serviciu sau ați revenit dintr-o deplasare de serviciu, care a durat mai mult timp.

De regulă, tot ce vrea să împărtășească copilul cu dvs, el va povesti în primele trei minute ale întâlnirii. Anume din acest motiv este atât de important să nu ratați acest timp.

Mulți părinți urmează intuitiv ”regula celor 3 minute”. De exemplu, atunci când își întâlnesc copilul de la școală, întotdeauna se așează până la nivelul ochilor copilului, îl îmbrățișează și îi spun că le-a fost dor de el. În timp ce alți părinți doar întâlnesc copilul, îl iau de mână, îi spun ”să mergem” și continuă să vorbească la telefon.

Venind de la muncă, trebuie deodată să acordați atenție copilului. Descălțați-vă și fugiți la el. Aveți doar câteva minute, în care puteți sta alături de copil, să-l întrebați cum a trecut ziua lui și să-i ascultați răspunsurile.

Doar după asta puteți merge să mâncați sau să urmăriți știrile. Dacă nu acordați copilului această atenție, el vă va urmări toată seara, având nevoie de comunicare, atenție și dragoste.

Atenție: aici nu este importantă durată comunicării cu copilul și legătura emoțională!

Uneori, câteva minute în care veți avea o discuție apropiată și sinceră pentru copil reprezintă mult mai mult decât o zi întreagă petrecută împreună cu părinții, mai ales dacă pe parcursul zilei sunteți cu gândul în altă parte.

Conform ultimelor date, părinții acordă copiilor maxim 1,5 ore pe săptămână pentru comunicarea cu copiii lor. Și acest lucru nu este cel mai rău rezultat: polonezii, de exemplu dedică în mediu unui copil doar 4 minute pe zi!

Faptul că suntem mereu ocupați cu problemele noastre nu-i va face pe copii noștri mai fericiți, chiar dacă ne gândim că o facem pentru binele lor.

Copiii au nevoie foarte mare de comunicare și de propriul lor exemplu de viață.

Dar pentru părinți și copii expresia ”petrecerea timpului împreună” are un înțeles diferit. Pentru adulți, este suficient ca copiii să se afle în apropiere atunci când sunt ocupați cu treburile casnice sau merg la magazin.

În timp ce pentru copii, timpul petrecut împreună presupune un contact vizual, când părinții se așează alături de ei, își lasă telefoanele mobile, încetează să se gândească la problemele lor și nu sunt distrați de nimic.

Desigur, părinții nu au întotdeauna timp să se joace cu copiii, dar în astfel de momente trebuie să faceți doar ceea ce vrea copilul. Nu-i oferiți opțiunile dvs pentru a petrece timpul liber. Copilul nu se va deschide niciodată părinților, dacă va simți că în timpul comunicării ei se gândesc la altceva.

Timpul este trecător, nici nu veți reuși să vă dați seama când copiii dvs vor crește. De aceea, nu pierdeți timpul și încercați să construiți o relație de încredere cu ei de acum!

Iar ”regula celor 3 minute” vă va ajuta!