Dacă doriți ca fiul să crească un bărbat adevărat – faceți acest lucru mai des

Majoritatea din noi au crescut cu ideea, că pentru a crește și educa bărbați adevărați, trebuie să fim foarte exigenți și duri cu băieții din frageda copilărie. De aceea, mulți părinți, din primii ani de viață inspiră fiilor ideea: „Băieții sunt mai puternici”, „Bărbații nu plâng”, „Doar nu ești o fată!”

Dar renumitul neuropsiholog american, profesorul Alan Shor, afirmă, că părinții nu au voie să rostească aceste fraze în adresa fiilor. Deoarece, băieții la o vârstă fragedă sunt mai predispuși stresului și tulburărilor emoționale în comparație cu fetele.

Recent, revista medicală ”Medical Daily” a publicat un articol al lui Alan Shor, în care profesorul menționează 3 motive, pentru care băieții au nevoie neapărat de afecțiunea și tandrețea mamei.

Băieții sunt mai sensibili chiar din uterul mamei

Se pare că sistemul nervos al băieților reacționează mult mai puternic la emoțiile negative ale femeii în timpul sarcinii. Prin urmare, dacă viitoarea mămică plânge mult, din orice motiv, fiul ei se poate naște cu o malformații congenitale la nivelul sistemului nervos.

În plus, s-a dovedit, că în perioada prenatală, băieții sunt mai sensibili față de ecologia dăunătoare, toxine și față de alimentele nesănătoase. Prin urmare, viitoarele mame de băieți, trebuie să se gândească cu responsabilitate unde trebuie să se plimbe, unde să se odihnească și cum să se alimenteze.

Băieții mai greu trec peste separarea de mamă

Cercetarea efectuată de către profesorul Shor, a demonstrat că nivelul cortizolului, un hormon al stresului, crește foarte mult la băieții, care au fost despărțiți de mame imediat după naștere. Și acest lucru, la rândul său afectează dezvoltarea emisferei drepte a creierului. Astfel, separarea de mamă poate determina nu numai tulburări emoționale la copii, dar și tulburări psihice.

Este interesant faptul, că în cazul fetelor atașamentul genetic față de mamă este mai puțin dezvoltat. De aceea, fetele mai ușor trec peste separarea de mame pe termen scurt.

Dezvoltarea creierului băieților este mai lentă

Alan Shor specifică, că în primul an de viață, băieții sunt întotdeauna mai irascibili și mai excitați decât fetele. De aceea, au mai multă nevoie de sensibilitate, afecțiune și dragoste maternă.

De asemenea, trebuie să aveți în vedere că, creierul băieților se dezvoltă mai lent. Numai la începutului anului doi de viață, în creier se formează legături care sunt responsabile de stările afective, starea de spirit și emoții. Iar atenția insuficientă și severitatea excesivă din partea părinților în această perioadă, pot provoca tulburări neuropsihice.

Acesta este motivul pentru care băieții au mai multe șanse decât fetele, să sufere de autism, sindromul hiperactivității și chiar schizofrenie.

Recomandările lui Alan Shor pentru viitorii părinți ai băieților

– Alegeți maternitatea în care copilul, imediat după naștere, se va afla doar alături de mama.

– Nu întrerupeți concediul de creștere a copilului: băiatul are nevoie de un contact foarte apropiat cu mama, cel puțin până la vârsta de 3 ani.

– Nu încercați să faceți dintr-un băiețel mic un bărbat și să-l tratați foarte sever și dur. Dimpotrivă, copilul trebuie să știe, că în orice împrejurări se poate baza pe sprijinul și ajutorul mamei.

– Nu suprimați emoțiile băiețelului, nu-l obligați să-și ascundă supărarea, durerea sau lacrimile „în interiorul său”. Lăsați-l să vă vorbească, să plângă și ajutați-l.

– Îmbrățișați copilul mai des, fiți aproape de el, așezați-l pe genunchii dvs. Țineți minte, că băieții au nevoie mai mare de tandrețe decât fetele.

Grija, încrederea, afecțiunea și dragostea – acestea sunt principiile de care trebuie să vă ghidați în creșterea și educația unui fiu. Desigur, dacă doriți să creșteți un bărbat adevărat.