Când vei auzi una dintre aceste 3 expresii, să știi că cineva încearcă să te manipuleze!

Pentru siguranța proprie orice persoană trebuie să cunoască expresiile care nu pot fi crezute pentru nimic în lume! Majoritatea dintre ele se referă la manipulare negativă, deoarece se acționează asupra omului prin simțul vinovăției. Însă, pe lângă manipularea negativă, există și manipulare pozitivă, de exemplu lingușirea.

Deci, dacă auziți oricare dintre aceste expresii, înseamnă că încearcă să vă manipuleze!

1. Expresia cu prefixul „Tu doar”

ria.ru

Primul grup de aceste expresii constă din cunoscutul „Tu doar”. Cu toții periodic auzim următoarele expresii: „Tu doar ești femeie”, „Tu doar ești mamă”, „Tu doar ești gospodină” etc.

Scopul principal al acestor fraze este să vă poziționeze pentru manipulare, deoarece aceste fraze provoacă simțul de vinovăție. Ce fel de mamă sunteți dacă nu puteți să faceți copilul să învețe? Ce fel de gospodină sunteți dacă nu îi duceți soțului cina pe tavă după o zi grea de muncă? Ce fel de soție sunteți dacă își impune părerea sa față de soț?

Cum să vă protejați de astfel de manipulări? Cea mai bună protecție sunt răspunsurile pregătite din timp sub formă de afirmații exagerate.

De exemplu: 

  • Tu doar ești femeie! Cum poți să te comporți în acest fel?
  • Da! Și nu doar femeie, ci cea mai bună soție din lume! De aceea, eu îmi permit!

2. Expresii condiționate „Dacă”

marieclaire.ru

Al doilea grup de expresii manipulatorii deseori sunt folosite de bărbați: „Mă voi căsători cu tine, DACĂ… (vei demisiona/vei slăbi/vei naște un fiu/vei înceta prietenia cu această femeie).”

Nu credeți. Probabil vă veți căsători, dar nu veți fi fericită cu el. Orice relații bazate pe cuvântul DACĂ, este sortită pieirii. Acest cuvânt este un fel de cod secret, care ascunde manipulare și șantaj. El are totul, cu excepția dragostei. Relația cu persoana care mereu manipulează cu cuvântul DACĂ, este una spre nicăieri!

Pare trist, dar cel mai bun răspuns pentru această persoană este despărțirea.

De exemplu:

  • „Eu te voi numi logodnica mea, DACĂ le vei plăcea părinților mei!”
  • DACĂ nu te voi mai vedea în viața mea, va fi cel mai bun cadou pentru nunta mea. La revedere!”

3. Lingușire directă

mtdata.ru

Pe lângă expresiile negative, există și a treilea grup de expresii, care sunt o lingușire directă.

Revistele „pseudopsihologice” abundă de sfaturi cum să obligați o persoană să facă ceea ce doriți. De exemplu, să facă în locul dvs. o parte din obligațiile de serviciu.

De exemplu:

„Sunt convins că nimeni nu va face mai bine decât tine!” Iată o frază foarte periculoasă pe care psihologii începători recomandă să fie folosită pentru manipularea oamenilor. Nu faceți această greșeală și nu vă lăsați manipulată de lingușire.

Acest tip de manipulare provoacă oamenilor sentimente pozitive, dar nu ajută la nimic bun. În primul rând, orice nesinceritate se simte imediat la nivel de subconștient. În al doilea, rând, persoana își apreciază cu trezvie puterile și posibilitățile sale și poate răspunde agresiv. În al treilea rând, dând cuiva întâietate, în mod automat să subestimați în fața celorlalți.

Dacă doriți să obțineți ceva de la o persoană, pur și simplu cereți-i ajutor. 

Rețineți! Relațiile sănătoase și armonioase pot fi construite doar pe sinceritate, iar orice manipulare mai devreme sau mai târziu va ieși la iveală. Orice expresii pe care nu le spuneți din inimă, sunt doar o epuizare a creierului!