Vă este dificil să comunicați cu bătrânii, se interesează Break Bird? Se întâmplă ca într-o conversație cu ei să vă supărați și să vă enervați? De ce se întâmplă acest lucru? Poate pentru că ei vă critică mereu, vă dau sfaturi și se implică în viața voastră? Ce să faceți în astfel de situații?
Răspunsul la această întrebare îl știe un pictor cunoscut. Alexandr Galitsky, în trecut – art director într-o companie mare, acum este angajat într-un azil pentru bătrâni unde se ocupă de tot felul de proiecte creative care implică vârstnicii. Majoritatea elevilor săi au peste 80 de ani.
În cartea sa, pe care Alexandr a publicat-o recent, autorul explică tinerilor cum să comunice corect cu bătrânii.
Iată regulile de bază pe care trebuie să le respectați în comunicarea cu bătrânii:
1. În niciun caz nu trebuie să intrați în polemici sau să vă certați cu persoanele în vârstă, nu încercați să-i convingeți de ceva.
Este imposibil să faceți acest lucru. Dacă continuați să vă argumentați punctul de vedere – veți distruge relația pe care o aveți. Nu-i mai puteți schimba sau influența, trebuie să acceptați acest lucru. Încercați să vă schimbați în primul rând pe dvs. Schimbați-vă atitudinea față de ceea ce se întâmplă.
Când vă aflați într-o situație vedeți doar o parte a monedei: cât de capricioși sunt părinții sau buneii dvs, cât de enervanți și câte inconveniente vă creează… Încercați să vă puneți în locul lor – și veți vedea cât de rău se simt.
„Aceștia sunt ultimii ani din viața lor. Le este frică de boli, de neputință, plictiseală, de faptul că nu mai sunt utili și buni de nimic și de moarte, în cele din urmă. Acum trebuie să depună mult efort ca să se trezească dimineața și să facă lucrurile obișnuite, pe care în tinerețe le făceau ușor și simplu.
Îi apasă conștientizarea faptului că mai bine nu va mai fi, totul doar se va înrăutăți.”
2. Luați situația în mâinile voastre.
Aveți părinți în vârstă care vă enervează? Desigur, nu este ușor să-i acceptați așa cum sunt acum. Deoarece, vă amintiți cum erau când erau tineri! Acum a venit timpul să vă asumați controlul asupra situației și a vieții lor. Cum să faceți acest lucru?
Schimbați treptat vectorul relației cu părinții: încetați să comunicați cu părinții ca un copil, nu vă mai justificați în fața lor, nu le mai explicați toate detaliile vieții dvs.
Acest proces este complicat și dificil. Trebuie să aveți multă răbdare și să nu uitați de simțul umorului.
„Un bătrân care râde nu este periculos. Cu ajutorul unei glume – oricare, chiar și una nereușită, puteți relaxa aproape orice situație tensionată, care apare în comunicarea cu o persoană în vârstă.”
Începeți să controlați situația treptat, fără presiune. La întrebările părinților ”Ce-ai făcut?”, ”Unde ai fost?” nu trebuie să răspundeți. În loc de răspuns faceți o glumă sau adresați o altă întrebare. Acest lucru îi derută.
Nu intrați în conflict cu bătrânii – este inutil. Chiar dacă este vorba despre siguranța și sănătatea lor, nu le cereți nimic, căutați o altă abordare pentru rezolvarea problemei.
3. Nu reamintiți bătrânilor despre probleme și durere.
Oamenii bătrâni apreciază cu adevărat tot ce îi poate distra de senzațiile fizice neplăcute, gândurile și experiențele rele.
Prin urmare, dacă doriți să le faceți pe plac nu le dăruiți o tigaie, un aparat de cafea, o mașină de spălat, etc. Vă pare că acest cadou practic îi va bucura? Să știți că nu este așa.
Dacă vă doriți să bucurați părinții bătrâni, oferiți-le timpul dvs. Dar să nu fie ceva inutil și plictisitor. Alegeți să petreceți timpul într-un mod neobișnuit și calitativ.
Apropo, cu cât mai mult timp veți petrece cu părinții, cu atât mai mult ei vor trăi.
4. Acceptați bătrânii așa cum sunt.
Există o singură modalitate de a îmbunătăți relația cu părinții vârstnici. Înțelegeți și acceptați un simplu fapt: de acum înainte, relația voastră va fi doar așa – complicată și contradictorie.
Oferiți oamenilor în vârstă posibilitatea să fie ei înșiși. Respectați alegerile lor infantile. Îndepliniți solicitările lor prostești. Nu luați în serios ideile lor.
5. Puneți-vă în locul părinților.
Cu toții, mai devreme sau mai târziu vom îmbătrâni. Cineva încă de la o vârstă fragedă se simte ca un bătrân. Rudele în vârstă s-au apropiat cel mai mult de stația terminus. Cu toții vom ajunge acolo – este doar o chestiune de timp.
De aceea, încercați să vă regăsiți în părinții vârstnici. La urma urmei fiecare din noi va ajunge în acest rol. Acest gând la început este înfricoșător, dar cu timpul vă va elibera.
Nu uitați: comunicarea cu bătrânii este, într-un sens, o comunicare cu voi înșivă, compasiunea și dragostea pentru ei este iubirea pentru voi înșivă la bătrânețe.
6. Iertați.
Începeți fiecare zi de la zero. Nu aduceți supărările de ieri în prezent. Amintiți-vă: părinții voștri sunt cele mai apropiate ființe pe care le aveți. ”Am trecut peste asta”, – acesta este motoul pe care trebuie să-l adoptați?
Nu continuați să duceți povara negativului. Uitați despre probleme. Nu vă certați cu bătrânii. Întâmpinați fiecare zi și bătrânii cu zâmbetul pe față.
7. Nu vă învinuiți.
”Am ratat ceva” – acest gând îi vizitează pe mulți oameni de vârstă mijlocie, atunci când se gândesc la relațiile cu părinții lor.
”Dar nu suntem de vină. Timpul este de vină, – spune Alexandr Galitsky – procesul invers, adică procesul de îmbătrânire este întotdeauna deprimant.
Vă amintiți gluma? Pesimistul spune că nu poate fi mai rău, optimistul afirmă că, bineînțeles poate fi și mai rău!”.
Nu avem nicio vină că cei pe care îi iubim îmbătrânesc.
8. Nu așteptați satisfacție de la comunicare.
Comunicarea cu persoanele în vârstă necesită experiență și cunoștințe. Mai ales este foarte dificil să comunicați cu o persoană în vârstă față în față. Înainte de această conversație trebuie să vă pregătiți că nu va fi foarte simplu. Nu așteptați la o satisfacție de la o discuție cu o persoană bătrână – atunci nu vă veți dezamăgi.
Nu uitați – persoanele în vârstă uneori cred că sunt niște ființe fără valoare. Și interesul față de ei, din partea noastră, este un dar pentru ei!”, – scrie Galitsky.
9. Manifestați un interes adevărat față de persoanele în vârstă.
Persoanelor în vârstă le este foarte greu să creadă, că cineva are nevoie de ei. Le este greu să se privească în oglindă, deoarece ei nu se mai iubesc. Interesul dvs față de ei va ajuta să stabiliți o relație apropiată.
10. Analizați caracteristicile tehnice ale persoanei în vârstă.
După părerea lui Alexandr, suntem supărați și iritați în prezența persoanelor în vârstă, deoarece nu înțelegem un singur lucru: persoana de lângă noi este diferită. Ea vede mai rău, aude mai prost, merge mai încet, ca să nu mai vorbim de ceea ce este înăuntru. El doar arată ca noi. Dar timpul pentru el se scurge diferit.
”Înțelegeți: persoanele în vârstă sunt oameni care trăiesc într-un alt sistem de coordonate”, spune Alexandr.
Sunteți de acord cu autorul acestor recomandări? Aveți ceva de adăugat la această listă?