Aflați cum să udați corect orhideele!

Orhideele deja de mai mulți ani ocupă o poziție de lider în lista celor mai populare plante de interior. Totuși, de foarte multe ori orhideea ajunge în mâinele unor persoane care nu știu să  îngrijească această floare exotică. Cu regret, după cum arată statisticile, aproape jumătate din orhidei mor deja după prima înflorire. Cauzele, desigur sunt multiple, dar toate sunt consecința unei îngrijiri necorespunzătoare a plantei sau lipsa totală a acesteia. Printre cele mai frecvente greșeli pe care le fac cei care au orhidei, este hidratatrea necorespunzătoare.

Orhideele nu trebuie udate la fel ca alte plante! După cum se știe, în mediul natural aceste flori cresc pe scoarța copacilor. Adică nu pe pământ. De aceea și substratul în care sunt crescute orhideele în mare parte este compus din scoarță de copac, care acumulează apa în proporții mici și se usucă repede. Acest lucru induce în eroare proprietarii orhideelor fără experiență. În consecință apar problemele care țin de surplusul de apă.

Când și cât de frecvent trebuie să udați orhideea

Printre orhidei cea mai populară specie este – phalaenopsis. Anume acestă specie este cel mai des făcută cadou. Speciile mai exotice precum miltonia, cambria, dendrobium, cymbidium, paphiopedilum și altele, nu sunt atât de popualre precum phalaenopsis. De aceea, vom vorbi despre hidratarea orhideelor bazându-ne pe exemplul acestei specii.

În primul rând trebuie să specificăm că, frecvența hidratărilor orhideelor în condiții casnice, depinde de mai mulți factori, printre care – temperatura aerului, umiditatea, compoziția substratului, volumul vasului, ciclul de viață al plantei și anotimp. Semnele care indică că orhideea trebuie udată:

– Rădăcinile plantei au o nuanță verde deschis sau albă. Dacă hidratați corect orhideea rădăcinile trebuie să fie de culoare verde închis.

– Pereții ghiveciului trebuie să fie uscați. Dacă pe ei este cel puțin o picătură mică de apă, atunci nu este nevoie să udați planta.

– Ghiveciul cu orhidee este foarte ușor.

– Puteți introduce foarte atent în ghiveciul cu orhideee un băț uscat și verifica umiditatea la adâncime.

– Dacă planta nu este hidratată o perioadă lungă de timp, frunzele de orhidee se îngălbenesc și se ofilesc.

Important! Câteva fragmente din substrat la suprafața ghiveciului nu sunt un motiv pentru o hidratare suplimentară.

De regulă, vara, orhideele trebuie udate o dată pe săptămână, iar iarna în perioada de repaus, atunci când planta se pregătește de înflorire, trebuie să o hidratați nu mai des decât de două ori pe lună.

Apa pentru a uda orhideele

Pentru hidratarea regulată nu trebuie să folosiți apa scursă direct din robinet. Apa trebuie să fie obligatoriu stătută. Dar și acest lucru nu este suficient. Este perfect, dacă apa pentru udarea orhideelor va fi fiartă în prealabil sau filtrată. Prezența sărurilor, a compușilor de fier și clor în apă este extrem de nedorită. Puteți înmuia apa și să o faceți mai potrivită pentru hidratare cu ajutorul turbei. Pentru aceasta trebuie să luați o mână de turbă, să o înfășurați într-un șervețel și să o scufundați în apă (aproximativ 3 l) pentru 10-12 ore. Acidul oxalic, este de asemenea, foarte eficient pentru a înmuia apa.

Obligatoriu! Apa pentru hidratarea orhideelor trebuie să fie caldă.

Hidratarea orhideelor în condiții casnice – metode

Scufundarea (imersie) 

Această metodă de hidratare a orhideelor este cea mai eficientă și cea mai răspândită. Dacă aveți posibilitatea, puteți să cumpărați un recipient special, care să corespundă cu mărimea ghiveciului în care crește orhideea. De fapt, acesta este același ghiveci, dar fără găuri de drenaj. Folosirea unui recipient de acest fel, vă va ajuta să evitați răsturnarea ghiveciului cu orhidee. În absența unui astfel de recipient, puteți folosi orice alt vas cu o dimensiune potrivită. Ghiveciul cu orhidee trebuie scufundat în acest vas cu apă, până când nivelul de apă va fi cu 10 cm mai jos decât marginea ghiveciului. De obicei sunt suficiente doar 10-15 minute pentru ca substratul să se hidrateze suficient. eCând pe stratul superior apare apă, trebuie să scoateți ghiveciul din apă și să lăsați să se scurgă tot surplusul de apă din el. În timpul unei astfel de irigații, puteți fertiliza orhideea dizolvând îngrășămintele în apă.

Udare cu o stropitoare 

Dacă folosiți această metodă de hidratare a orhideelor trebuie să fiți atenți. Apa nu trebuie să pătrundă între frunze – la baza plantei, deoareece poate apărea riscul ca frunzele să putrezească. Folosiți o stropitoare  și udați planta în mai multe etape. Turnați apa, până când aceasta începe să se scurgă prin găurile de drenaj. Faceți o pauză de câteva minute și repetați procedura de 3-4 ori.

Dușul cu apă caldă

Acesta este cazul când puteți uda orhideea cu apă din robinet. Cu condiția că această metodă de hidratare a plantei nu este regulată, și se aplică doar uneori. Această metodă de hidratare este cea mai apropiată de cea naturală, pentru că imită ploaia. Înafară de faptul că este hidratat substratul și rădăcinile plantei, de pe frunzele de orhidee este îndepărtat praful, posibilii dăunători și altă murdărie. Dușul cu apă caldă stimulează creșterea frunzelor. Apa trebuie să fie caldă, uneori chiar fierbine de 40-50 de grade. Continuați să udați planta până când substratul se va umple cu apă. După aceasta lăsați apa să se scurgă și puneți orhideea într-un loc umbrit timp de 30-40 de minute. După aceasta trebuie obligatoriu să ștergeți frunzele cu un șervețel uscat. Este foarte important să îndepărtați urmele de apă dintre frunze.

Pulverizarea rădăcinilor

Această metodă de hidratare a orhideelor nu este foarte populară în rândul proprietarilor de aceste plante exotice. Metoda se aplică în cazul orhideelor, care cresc cu rădăcinile deschise, fără substrat. În acest caz trebuie să folosiți un pulverizator. Cu ajutorul lui stropiți abundent rădăcinile de orhidee fixate pe un suport.

Hidratarea orhideei după cumpărare

Această metodă necesită o atenție deosebită. În cele mai multe cazuri, phalaenopsis, vândute în magazinele specializate au o compoziție specifică a substratului. Înafară de scoarța de copac și mușchiul de sphagnum, în substrat se poate conține orice material care ar contribui la creșterea și înflorirea plantei. Cel mai des în compoziția substratului se regăsesc tot felul de elemente care acumulează umiditatea. Aceste bucăți de material sintetic, care acumulează o cantitate mare de apă, permit să nu udați orhideea o lungă perioadă de timp, ceea ce este important în timpul transportării și depozitării florilor. Acest material nu este dăunător pentru orhidei. Materialul este sintetic, prin urmare, nu putrezește și nu se descompune. Pericolul constă în faptul că frecvența hidratării în acest caz se schimbă radical. Este foarte dificil să determinați necesitatea de hidratare într-un astfel de substrat.

Vânzătorii ar trebui să vă avertizeze că substratul conține elemente sintetice. Dacă acestea există, atunci trebuie să udați floarea (până când o veți transplanta) de 2 ori mai rar. În orice caz – după cumpărare țineți orfideea separat de celelalte plante timp de 7-10 zile (carantină). În această perioadă planta nu trebuie udată. Doar peste 10 zile puteți începe să udați planta. Vă recomandăm să udați prima dată orhideea cu apă fiartă sau distilată. Cel mai bine este să folosți metoda scufundării (imersiunii). Repetați procedura de câteva ori, schimbând de fiecare dată apa. În acest mod veți reuși să spălați sărurile nedorite din substrat. Desigur în acest mod veți spăla și îngrășămintele pe care le-au folosit vânzătorii pentru a fertiliza planta. Dar nu aveți nevoie de aceste îngrășăminte, deoarece, de regulă stimulentele date sunt foarte puternice și epuizează planta. Cumpărați și folosiți îngrășăminte doar de calitate.

Acestea sunt toate regulile de bază pentru udarea corectă a orhideelor. În timp, vor apărea și alte nuanțe, specifice plantei dvs și aici totul va depinde doar de felul în care veți îngriji orhideea. Încercați diferite metode pentru a uda orhideea și alegeți metoda care vi se potrivește cel mai bine. Urmăriți starea substratului și a plantei. Peste un timp scurt veți putea determina cu exactitate când și cum să udați orhideea.