Cum trebuie să ne comportăm pentru a evita problemele atunci când întâlnim în cale niște persoane suspecte

Fiecare copil știe că nu este bine să vorbească cu persoanele necunoscute ori să urce în mașina altcuiva. Dar majoritatea persoanelor nu știu ce să facă atunci când cineva le urmărește pe o stradă întunecoasă, aleargă ca să urce împreună în ascensor ori sună la ușa apartamentului și cer ajutor.

Iată cum ar trebui să acționăm în următoarele cazuri:

1. Dacă aveți impresia că sunteți urmărit.  

Dacă simțiți că cineva te urmărește, fiți atent și încercați să luați o serie de măsuri de protecție:

— Dacă purtați căști, scoateți-le pentru a auzi ce se întâmplă în jur.

— Nu vă uitați în jos, priviți înainte sau puțin sus; acest lucru vă va ajuta să vedeți mai bine și mai mult și, pe lângă aceasta, o persoană cu capul ridicat pare mai încrezută.

— Nu vă uitați în jur, deoarece acest lucru i-ar putea da de bănuit persoanei care vă urmărește că ați observat-o și l-ați putea provoca să acționeze.

— Mergeți în cel mai apropiat loc unde sunt oameni, rămâneți acolo o vreme și încercați să-l găsiți cu ochii pe cel care vă urmărește. Ar putea să vă lase în pace pentru că ar putea crede că veți rămâne aici mai mult timp.

— Dacă afară e noaptea, nu mergeți în locuri slab iluminate (parcuri, alei, străzi înguste etc.). Mergeți unde este lumină și oameni: cafenele sau pe un bulevard iluminat.

Pentru a verifica, dacă persoana care vă urmărește este un simplu trecător care merge în aceeași direcție ca și Dumneavoastră tine, abateți-vă puțin de la drum. Dacă persoana continuă să vă urmărească, puteți fi sigur că nu mai este o coincidență. În acest caz mergeți spre un loc aglomerat și cereți ajutor.

Dacă nu aveți unde să vă ascundeți, iar persoana continuă să vă urmărească, scoateți portofelul și aruncați-l. Anume acesta ar putea fi motivul urmăririi.

2. Dacă sunteți hărțuit de vreun străin sau de un grup de persoane.

De regulă aceste situații nu sunt periculoase, dar există și excepții, mai ales în cazurile în care aveți în față o persoană sau o companie. Există o serie de strategii care pot fi urmate:

— Încercați să mențineți o expresie facială neutră, nu demonstrați furie sau dezgust și priviți-i direct în față pe agresori. Acest lucru le va aminti de faptul că nu sunteți un obiect, ci o persoană.

— Dacă vreo persoană străină s-a așezat foarte aproape de Dumneavoastră, întindeți brațul în față pentru a crea un obstacol. Nu o împingeți și nu o atingeți, dar spuneți-i ferm: „Vă rog să mă lăsați în pace” sau ceva de genul acesta, dar folosiți pronumele „eu”.

— V-ar putea fi de ajutor fraze care se referă la mama agresorului. O întrebare de genul, adresată cu o voce severă: „Mama Dumneavoastră știe că a crescut o asemenea persoană?”

— Dacă treceți pe lângă o companie sau o persoană care vă pare periculoasă și auziți fluierături, hohote de râs sau pseudo-complimente la adresa Dumneavoastră, luați pachetele sau geanta în mâna stângă și lăsați dreapta liberă. Experții spun că acest lucru vă va ajuta să păreți mai puțin vulnerabil.

3. Dacă vreo persoană suspectă a intrat în ascensor după Dumneavoastră. 

Este foarte important să vă ascultați permanent vocea interioară. Dacă această persoană vă sperie, ieșiți imediat din ascensor. Pentru a nu da de bănuit, vă puteți preface că ați uitat ceva.

Dacă nu puteți ieși, încercați să faceți următoarele:

— Stați lângă panoul cu butoane pentru a nu-i permite să apese butonul de oprire și, în caz de pericol, apăsați butonul de ajutor, care v-ar putea salva.

— Nu stați cu spatele sau cu lateral față de persoana suspectă. Încercați să stați față în față cu el pentru a putea vedea ce face.

— Țineți în mână, pentru orice eventualitate, cheile, telefonul sau orice alt obiect pe care l-ați putea folosi pentru a vă apăra.

Puteți verifica dacă persoana în cauză este periculoasă, analizându-i comportamentul: în cazul în care intră în lift și nu apasă butonul etajului, înseamnă că trebui să ieșiți cât mai curând și să fugiți.

4. Dacă cineva bate la ușă și sunteți singur acasă.

Nu deschideți ușa, dar nici nu încercați să vă prefaceți că nu sunteți acasă, deoarece ar putea fi vreun hoț care caută asemenea locuințe. Întrebați cu voce tare cine este și ce caută, apoi acționați în funcție de situație:

— Dacă persoana spune că este rănită sau are nevoie de alt ajutor, trebuie să știți că nu o puteți ajuta în niciun fel decât să chemați ambulanță sau poliția. Dacă persoana are nevoie într-adevăr de ajutor, vă va fi recunoscătoare, dar în majoritatea cazurilor acestea pleacă.

— În cazul în care încearcă să vă deschidă ușa sau nu pleacă, sunați la poliție. Vorbiți tare, ca persoana să vă audă. O altă idee ar fi să porniți un videoclip cu un câine care latră. Dacă este un hoț, se va speria și va pleca.

— Hoții se prefac adesea că sunt angajați ai unor servicii. În acest caz, întrebați numele companiei unde lucrează, apoi sunați acolo pentru a afla, dacă este adevărat.

Unul dintre trucurile cele mai frecvente este atunci când o femeie sună la ușă și cere ajutor. Deși pare inofensivă, ar putea avea alături un bărbat care doar așteaptă ca o potențială victimă să deschidă ușa.