Cum se udă orhideele iarna și dacă pot fi răsădite în această perioadă

Udarea pentru plante este viață. Însă în perioada rece a anului ele trebuie udate mai rar. Orhideele, pe timp de iarnă, se udă, de obicei, o dată la o săptămână jumătate. Dacă aveți asemenea minunății tropical trebuie să rețineți că ele nu tolerează hipotermia.

Cea mai mare greșeală pe care o fac începătorii este cea când ghiveciul este cufundat în apă, iar apoi când îl scot nu lasă să scurgă bine apa. Apoi ghiveciul este pus pe pervaz, acolo el se răcește, apa și solul, de asemenea, se răcesc, iar planta absoarbe apă rece. În consecință planta se poate îmbolnăvi din cauza dezvoltării microbilor și a ciupercilor.

Pentru a evita această greșeală, trebuie să asigurați plantei o izolare termică foarte bună. Nu este necesar să mutați planta de pe fereastră, ci doar să izolați locul unde stă ghiveciul. Veți avea nevoie de o bucată de polistiren expandat. Acest material este un termoizolator excelent. Puneți ghiveciul peste polistiren și alegeți o mască pentru ghiveci cu bază înaltă.  Apa care rămâne în sol se va scurge în mască și nu va fi absorbită de rădăcini.

Îngrijirea pe timp de iarnă este foarte importantă pentru orhidee. Dacă în apartament este foarte cald și aerul este uscat, atunci trebuie să asigurați o umiditate corespunzătoare, iar orhideele se vor simți confortabil. De asemenea, într-un mediu uscat se dezvoltă rapid acarienii, care la fel dăunează plantelor. Pentru umidificarea aerului, puteți face rost de un umidificator. De asemenea, puteți amplasa în cameră o fântână decorativă, care pe de o parte este un decor original, iar pe de altă parte umezește aerul. Pentru acest efort orhideele vă vor răsplăti neapărat cu niște flori bogate și sănătoase.

Aerul cald și umed este mediul perfect pentru plante. Pentru plantele care nu au intrat în hibernare puteți să le faceți periodic câte un duș. Dar în acest caz ghivecele trebuie lăsate în baie până se absoarbe toată apa. Seara este timpul cel mai potrivit pentru duș. După această ședință plantele se vor afla într-un mediu umed, ceea ce le este foarte benefic. Peste noapte plantele vor reuși să se usuce și apa nu se va acumula între frunze. Iarna nu se recomandă stropirea plantelor cu apă. Dacă este necesar să îndepărtați dăunătorii, atunci pulverizarea se face sub formă de aburi fierbinți. O astfel de udare este benefică pentru plante.

Îngrijind de orhidee iarna, nu trebuie să uitați și de iluminare. Deseori iarna este puțină lumină, însă plantele au nevoie de lumină suficientă pentru o bună dezvoltare și pentru o înflorire bogată. În perioada recea anului este binevenit să amplasați ghivecele pe fereastra dinspre sud, deoarece va primi mai multă lumină. Drept alternativă puteți ilumina plantele suplimentar cu lumină artificială. Lampa trebuie să fie cu cel puțin 20 cm mai sus de plante. În acest caz ghivecele pot fi păstrate în orice parte a camerei doriți.

Temperatură optimă a aerului pentru plante pe timp de iarnă este de de la +15 până la +23°C. Orhideelor le place atât căldura, cât și aerul proaspăt, dar nu geros. Atunci când aerisiți camera evitați formarea curenților de aer, pentru că frunzele pot îngheța. Cel mai bine este să luați de pe pervaz plantele în timpul aerisirii. De asemenea, trebuie să urmăriți ca frunzele să nu se atingă de geamurile reci.

La fel, orhideele nu necesită o fertilizare deasă în această perioadă, deoarece ele sunt într-o stare de stagnare. Schimbarea ghivecelor se va face după terminarea acestei perioade. Însă există astfel de soiuri de orhidee care nu au o perioadă clară de hibernare. Dacă apare o necesitate stridentă, de exemplu, în caz de boală, atunci răsădirea este posibilă. Dacă nu este nevoie, atunci lăsați planta să se odihnească și să prindă puteri pentru perioada activă de vegetație.

Să aveți cele mai frumoase orhidee!