Cum se taie corect vița-de-vie: instrucțiuni detaliate pentru începători

Tăierea corectă a viței-de-vie este foarte importantă pentru creștere și pentru a obține roadă bună. Unii grădinari începători nu prea știu cum să facă acest lucru , de aceea am decis să vă oferim câteva sfaturi.

Din moment ce ați început să citiți acest articol, presupunem că aveți nevoie de aceste informații utile.

Tăierea viței de vie influențează în mare măsură calitatea și cantitatea strugurilor. Fără intervenții din partea agricultorilor, vița de vie, fiind o liană, va crește în lungime, va forma mai multe frunze și mai puțini struguri. Mai mult decât atât, puținii struguri care vor crește, vor avea dimensiuni reduse și o concentrație scăzută de zahăr, deoarece resursele plantei vor fi consumate de frunze și tulpini.

Specificul tăierii de primăvară.

Când se recomandă să se facă tăierea: primăvara sau toamna? Părerile specialiștilor sunt împărțite atunci când este vorba despre această procedură: unii consideră că nu se recomandă să se taie primăvara deoarece planta începe să „plângă”, iar acest lucru o poate distruge. Alții afirmă că nu se recomandă să se taie toamna deoarece planta se află în repaus, substanțele nutritive curg către rădăcini, ceea ce înseamnă că prin tăierea plantei toamna o slăbim înainte de iarnă.

Cea mai bună opțiune este următoarea: dacă vă gândiți să îngropați tufele, atunci este mai bine să le tăiați toamna, după 2-3 săptămâni de la căderea frunzelor. Dacă nu le îngropați, atunci este mai bine să le tăiați primăvara, înainte de umflarea mugurilor.

Pentru a tăia corect vița-de-vie, trebuie să cunoașteți foarte bine detaliile acestui proces. Un viticultor experimentat, Alexander Mchedlidze, ne oferă mai multe sfaturi utile privind modul de tăiere a viței-de-vie.

Conform recomandărilor viticultorului, trebuie să ținem cont de următoarele:

— foarfeca trebuie să fie bine ascuțită;

— tăietura trebuie să fie netedă, astfel încât foarfeca trebuie să fie poziționată cu lama spre butuc;

— suprimarea coardelor se face la 2-3 mm deasupra punctelor de inserție;

— tăierile se fac numai pe o singură parte a lemnului multianual.

Mai întâi de toate trebuie să tăiați coardele înghețate, rănite și bolnave precum și coardele groase (care au mai mult de 12 mm grosime) precum și cele prea subțiri (cu diametrul mai mic de 5 mm) și slabe. Coardele nu ar trebui să fie prea lungi, nu lăsați mai mult de 10-15 ochiuri.

La tăierea de primăvară se lasă, de obicei, 1-2 ochi. Schema de tăiere depinde de creșterea și de vârsta butucului.

Specificul tăierii de vară.

Plivitul lăstarilor este o operație prin care lăstarii crescuți de la baza butucului, de la nivelul punctului de altoire, sunt eliminați. De obicei acești lăstari sunt sterili, dar sunt situații în care, dacă aceștia provin de pe un cep, pot avea struguri. Lăstarii trebuie eliminați pentru că sunt în contact direct cu solul, de unde pot fi infestați cu boli criptogamice sau cu dăunători. Pe de altă parte, având în vedere circuitul sevei în butuc, aceștia sunt hrăniți primii, fiind în concurență directă cu ceilalți lăstari de pe butuc. Practic, iau hrana organelor care ne interesează direct pentru nivelul și calitatea producției.

O altă procedură se realizează înainte de intrarea strugurilor în pârgă (final de iulie, început de august). Scopul acesteia este de a redirecționa substanțele nutritive pentru a le oferi butucilor mai multă putere. Pentru aceasta vârfurile lăstarilor se scurtează cu 15-20 cm.

Această procedură nu se efectuează dacă butucii sunt bolnavi.

Tăierea de toamnă.

Tăierea de toamnă trebuie făcută după cel puțin 1-2 săptămâni de la recoltare pentru ca butucul să-și revină. Dacă tufele au încă multe frunze pe ele, trebuie să fie date jos.

Recomandări generale pentru tăierea de toamnă:

— dacă lucrarea se execută în lunile de toamnă-iarnă, se recomandă să se lase o încărcătura de rod mai mare cu 25-30 %, care va fi corectată în primăvară în funcție de pierderile de muguri de rod.

Pentru tăierea de toamnă trebuie să țineți cont de grosimea coardei:

— diametrul de 5 mm: 5 muguri;

— diametrul de 6 mm: 5-6 muguri;

— diametrul de 7 mm: 7-8 muguri;

— diametrul de 8 mm: 8-9 muguri;

— diametrul de 9 mm:- 9-11 muguri;

— diametrul de 10 mm: 11-13 muguri;

— diametrul de 11 mm: 12-14 muguri;

— diametrul de 12 mm: 13-15 muguri.

Cum se îngrijesc butucii tineri.

La început sarcina principală a viticultorului este să crească lăstari puternici, de aceea nu este nevoie să fie tăiați. Până toamna diametrul corzilor ar trebui să fie, în medie, nu mai mic de 5-7 mm.

Cum se taie vița-de-vie în primul an.

Prima tăiere se va efectua în timpul verii. În luna iunie va trebui să verificați lăstarii și din 3-4 să lăsați 1-2 dintre cei mai puternici. Încă de la începutul toamnei, puteți efectua operațiunea de măcinare, astfel încât vița să se dezvolte mai bine. Toamna va trebui să tăiați și să pregătiți butucii pentru iarnă.

Unii grădinari nu recomandă tăierea de toamnă, considerând că este mai bine să nu lezați planta înainte de iarnă, dar alegerea vă aparține.

Cum se taie vița-de-vie de 2 ani.

Dacă nu ați tăiat butucii tineri toamna, faceți acest lucru în primăvara celui de-al doilea an. Este necesar să tăiați vița de vie în așa fel încât să rămână 2 lăstari cu 3-5 muguri (în a treia primăvară lăsați 4 lăstari pe coardă).

În toamna celui de al doilea an se vor tăia cei 2 lăstari lăsați anterior astfel încât să se formeze coarda de rod și nodul de înlocuire. Pe nodul de înlocuire se lasă 2-3 ochiuri, iar pe coarda de rod se lasă de la 6 la 10 ochiuri pe coardă.

După cum ați observat, tăierea viței-de-vie este foarte importantă, dar nu este chiar într-atât de complicată.

Sperăm că sfaturile noastre vă vor fi de ajutor și veți obține o roadă bogată.