Cum se poate ascuți un cuțit fără ajutorul meșterului? 5 secrete pe care nu le cunoaște nici soțul tău!

Se spune că la un gospodar bun toate cuțitele din casă sunt ascuțite. Cu un astfel de instrument treburile la bucătărie merg într-un ritm rapid, eficient și comod, iar bucatele ies foarte gustoase!

Sună paradoxal, dar utilizarea unui cuțit tocit este mult mai periculoasă decât a unuia ascuțit. În orice moment el poate sări de pe direcție de tăiere și vă poate răni!

De fapt ascuțirea cuțitelor este o adevărată artă în care de departe nu toată lumea are succes. Dar tehnica de ascuțit nu este deloc dificilă! Găsiți 2 minute libere pentru a citi acest articol și a afla lucruri noi și interesante despre această artă.

Abordarea tradițională

1. Folosiți piatră de ascuțit

Poate părea ciudat, dar majoritatea oamenilor pierd mult timp până găsesc o piatră bună de ascuțit. Când o procurați atrageți atenția la rugozitatea suprafeței sale. Pentru uz casnic alegeți o piatră de rugozitate medie.

2. Adăugați puțin ulei

Pare ciudat dar ascuțirea va fi mai ușoară dacă veți unge piatra de ascuțit cu puțin ulei de măsline. Și mai bine ar fi să utilizați un ulei mineral dacă aveți la îndemână așa ceva.

3. Marja între 10° și 30°

Anume între acest limite se situează unghiul optim. Dacă veți ține cuțitul sub un unghi mai mare, foarte curând va trebui să-l ascuțiți din nou. Bineînțeles e dificil să respecți anume această marjă, dar important e să nu vă grăbiți: ascuțirea cuțitului trebuie să fie exactă, nu rapidă.

4. Determinați unghiul muchiei

Asta e important mai ales dacă folosiți cuțite speciale sau profesioniste. Oricât de calitativ și scump ar fi un astfel de cuțit, el oricum din când în când are nevoie de ascuțire, iar alegerea unui unghi greșit are un impact negativ asupra calității lamei. Străduiți-vă să respectați unghiul corect, chiar dacă asta v-ar lua câteva minute în plus.

5. Mișcare pe diagonală

Când treceți cu lama peste piatră, mișcarea trebuie să fie pe diagonală. Dacă vă este dificil să țineți și diagonala și unghiul de înclinație, puteți pune o monedă sub partea tocită a lamei.

Dispozitive mecanice și electrice

Dispozitivele mecanice se folosesc atât în cazul cuțitelor, cât și în cazul foarfecelor. Ele sunt destul de accesibile și simple în utilizare, dar au o eficiență scăzută în raport cu metoda tradițională, căci destul de curând cuțitul va trebui ascuțit din nou.

Dispozitivele electrice au apărut ceva mai recent. Ele ascut și totodată șlefuiesc lama, putând fi utilizate și în cazul cuțitelor cu o formă neobișnuită a lamei. O astfel de ascuțire este foarte eficientă și durabilă.

La sfârșitul procesului puteți verifica dacă ați ascuțit bine cuțitul. Luați o legumă care se curăță greu cu un cuțit tocit, cum ar fi ceapa. Dacă ea se curăță ușor, atunci ați făcut o treabă bună!