Petuniile sunt originare din Brazilia și Argentina, unde se cunosc circa 15 specii.
Acestea se numără printre plantele anuale cel mai populare pentru amenajarea grădinilor, teraselor sau a balcoanelor.
Sunt foarte apreciate pentru coloritul lor variat, pentru florile frumoase, dar și pentru durata de înflorire.
Ce trebuie să facem pentru a avea niște petunii frumoase și înfloritoare?
Pentru a avea petunii bogate este nevoie să „ciupiți” petunia. Aceasta procedură poate fi făcută în 2 faze esențiale de creștere.
În cazul în care ați cumpărat planta foarte tânăra, este bine să o „ciupiți” când ramurile ating 10-20 cm., astfel încât să se ramifice mai mult.
Dacă ați cumpărat planta adultă, cu ramuri peste 30-40 cm., este bine să o ciupiți cam la jumătatea ramurilor.
Ideal ar fi ca planta după ciupire să fie protejată de soare. Dacă veți face această procedură, plantele vor fi mai puternice și nu se vor rupe.
De câte ori trebuie să efectuați această procedură? Imediat ce lăstarii ajung la lungimea de aproximativ 10-15 cm (sau chiar mai mult).
Trebuie să repetați procedura până veți obține o plantă sănătoasă și cu multe flori. Dar nu uitați de hrană. Dacă nu veți face acest lucru, planta va suferi.
Nu uitați niciodată că petunia trebuie curățată periodic de florile uscate. Dacă nu faceți acest lucru, planta nu va mai inflori. Cu cât o curățați mai des, cu atât înflorirea va fi mai rapida și mai bogată.
Petunia ampelos se îngrijește în felul următor: în primul rând trebuie să aibă un ghiveci destul de mare (circa 5 l de pământ pentru o plantă), trebuie să fie udată suficient și să fie curățată periodic de florile uscate.
Hrănirea.
Îngrășămintele le sunt necesare pentru că le stimulează înflorirea. Plantele au nevoie de îngrășământ cel puțin o dată la două săptămâni, pe parcursul întregii perioade de înflorire.
Plantele tinere au nevoie de îngrășăminte cu un conținut de azot pentru creștere. Mai târziu au nevoie de fosfor, potasiu și fier.
Udarea.
În mod normal petuniile pot fi udate în fiecare zi sau o dată la două zile. Vara, când vremea este caniculară, este bine să fie udate dimineața și seara, pentru că sunt mari iubitoare de apă, dar și pentru faptul că apa le stimulează înflorirea. Dacă nu primesc o cantitate suficientă de lichid, frunzele sunt primele care se usucă, iar florile își pierd intensitatea culorii. Dacă sunt udate corect, petuniile își revin.
Alte lucruri importante:
1. Semințe de calitate.
Cumpărați doar următoarele soiuri: Fortunia (în mai multe culori), Easy Wave (5 culori), Wave (5 culori), Wave Tidal (4 culori), Typhoon Wave (4 culori), Tornado (4 culori) ). Semințele lor pot fi utilizate mai mulți ani.
2. Substrat de calitate.
Petuniile au nevoie de un sol hrănit care să păstreze bine umiditatea, de aceea este mai bine să cumpărați substrat deja pregătit.
3. Când se seamănă.
Depinde când așteptați înflorirea. Durata minimă de dezvoltare pentru o plantă tânără este de 3 luni. Adică le puteți semăna în februarie sau în aprilie, doar că în al doilea caz plantele vor înflori abia pe la sfârșitul verii.
4. Semănarea și transplantarea.
Semințele se acoperă cu un strat de sol de 1-2 mm. Acoperiți vasul cu un borcan de sticlă. Când plantele sunt destul de mari, plantați câte 1-3 plante în ghivece mari cu un volum de 10-12 litri.
5. Udarea.
În prima săptămână după semănare se recomandă să fie udate de 1-2 ori pe zi, pulverizați solul cu apă cu permanganat de potasiu (roz deschis). Până la următoarea udare solul ar trebui să fie puțin uscat.
6. Temperatura.
La semănare 20-23 grade. După aceasta 18-20 grade. După ce le-ați „ciupit” reduceți temperatura până la 16-18 de grade.
7. Iluminarea.
Un alt factor foarte important este iluminarea. După semănare este necesară iluminarea fluorescentă timp de 14 ore pe zi, crescând-o treptat până la 20 de ore. Plantele adulte vor avea nevoie de multă lumină solară. Dacă iluminarea este insuficientă lăstarii vor crește doar în sus.
8. Hrănirea.
Puteți adăuga îngrășăminte după o săptămână de la apariția lăstarilor.
Sperăm că sfaturile noastre vă vor ajuta să aveți niște petunii frumoase și înfloritoare!