Cum se face corect transplantarea plantelor

Prin transplantarea florii are loc schimbarea solului în care se dezvoltă planta. În cazul plantelor de cameră acest lucru este foarte important, căci solul disponibil este foarte limitat. În plus odată cu trecerea timpului solul din ghiveci devine mai dens și, deci, face față mai greu necesităților plantei.

Plantele tinere ce cresc în ghivece mici și medii se mută o dată pe an. Cele mature în ghivece mari – o dată la doi ani.

În urma transplantării florilor aflate în perioada de creștere activă trebuie ales un ghiveci ceva mai încăpător. În general pentru transplantare se alege un ghiveci cu 2-3 cm mai mare decât precedentul.

În timpul transplantării este foarte benefică să faceți și fertilizare. Această acțiune este deosebit de utilă pentru că nu vatămă sistemul de rădăcini. Dacă planta are rădăcini slabe și subțiri, este contraindicat să scuturați solul vechi și să spălați rădăcinile. S-ar putea să le distrugeți complet.

Iată câteva plante cu sistem de rădăcini destul de slab: peperomia, campanula, maranta, rhododendron, ficus, multe specii de palmier și ferigi, crasula, hoya ș.a.

De asemenea scuturarea solului vechi de pe rădăcini este contraindicată în perioada de înflorire a plantei.

În general transplantarea cu curățarea rădăcinilor se face mult mai rar decât transplantarea obișnuită. Curățarea sistemului de rădăcini se face pentru a îmbunătăți condițiile de hrănire a plantei, pentru a crește accesul rădăcinilor la aer, dar și în cazul putrezirii acestora. Respectiv transplantarea poate fi planificată sau urgentă.

Transplantarea planificată se face de cele mai multe ori primăvara, înainte de perioada de dezvoltare activă. În cazul plantelor care înfloresc iarna sau primăvara această procedură se face toamna.

La rândul său transplantarea de urgență se face atunci când planta se îmbolnăvește, putrezesc rădăcinile, solul se deteriorează etc. În aceste cazuri transplantarea se poate face chiar și în perioada de înflorire.

O plantă bolnavă cu rădăcini vătămate are nevoie de o curățare completă a lor și de schimbarea totală a solului. În acest caz solul vechi se îndepărtează și se taie rădăcinile vătămate, putrezite etc. Locul tăieturii se prelucrează cu cărbune de lemn, soluție diluată de permanganat de potasiu sau cu stimulator de creștere pentru rădăcini. Dacă în sol sunt dăunători sau orice fel de insecte, planta trebuie prelucrată cu insecticide. După o transplantare de urgență planta se așează într-un ghiveci cu substrat nou și se udă moderat.

Plantele cu un sistem de rădăcini puternic și cu dezvoltare rapidă se pot transplanta în orice fel. Ele se restabilesc și se adaptează foarte repede la noile condiții, iar schimbarea totală a solului le este chiar benefică. În această categorie intră planta-păianjen, trandafirul japonez, aloe, monstera și alte flori din familia Araceae (cu condiția inițial solul era suficient de afânat).

Transplantarea care se face cu schimbarea totală sau parțială a solului presupune mereu o slăbire a plantei, de aceea în primele două săptămâni se recomandă ca planta să fie așezată într-o “mini-seră”. Aceasta urmează a fi ventilată periodic, iar planta se stropește cu apă călduță.

 

După transplantare e foarte important să evitați udarea excesivă. În prima perioadă rădăcinile nu sunt în stare să absoarbă multă apă, iar excesul ei poate provoca putrezirea rădăcinilor. Fertilizarea poate fi începută abia la 2-3 luni după transplantare.

Sperăm că aceste sfaturi vă vor fi utile, iar dvs. vă veți bucura mereu de frumusețea și prospețimea florilor de cameră!