Cum se face corect tăierea tufelor de roșii în perioada iulie-august

Roșiile sunt o cultură destul de pretențioasă. Ele au nevoie de lumină solară și de spațiu, altfel frunzele vor “fura” toată lumina și vor provoca o creștere lentă sau chiar ofilirea tufei. De aceea este recomandat să se facă tăierea tufelor de roșii.

Oamenii lipsiți de experiență ar putea crede că tufele tăiate au “chelit”. De altfel mulți grădinari nici nu practică așa ceva, considerând că o tufă voluminoasă va aduce o recoltă mai bogată. Realitatea e că efectul este total invers.

În ce îi privește pe grădinarii care practică tăierea tufelor de roșii, mulți dintre ei ajungă la o tăiere corectă pe cale experimentală, făcând multe greșeli pe parcurs. Rețineți că frunzele reprezintă o parte din plantă, care influențează dezvoltarea sa. Dacă veți îndepărta prea multe frunze, tufele ar putea pieri din cauza dereglării fotosintezei.

Motivele tăierii frunzelor

Rădăcina, tulpina și frunzele sunt organele principale ale oricărei plante. Pentru tufa de tomate verdeața are un rol deosebit de important, fiind responsabilă de hrănirea și respirația plantei, de protecția termică în sezonul cald, dar și de prevenția evaporării apei din sol. De aceea îndepărtarea frunzelor verzi este total contraindicată, în schimb frunzele îmbătrânite, galbene și uscate nu aduc nici un folos.

Pe frunzele îmbătrânite de multe ori apar pete, care nu sunt altceva decât focare de ciuperci care pot pune în pericol viața întregii plante. Ele sunt deosebit de periculoase pentru roșiile crescute în seră, căci din cauza umidității ridicate ciupercile se înmulțesc mai rapid.

Un alt motiv pentru tăierea frunzelor este îmbunătățirea “respirației” tufei. Frunzele situate pe partea nordică a tufei nu aduc prea mult folos plantei, ele practic nu participă în procesul de fotosinteză și nu au efect de reglare termică. Acestea ar trebui îndepărtate în primul rând, căci astfel tufa va avea mai mult acces la oxigen, fapt deosebit de important în cazul cultivării în seră.

În afară de aceasta tăierea este necesară pentru buna dezvoltare a fructelor. Uneori pe tufe pot apărea muguri și frunze noi chiar în mijlocul sezonului. Acestea ar trebui îndepărtate, căci pot împiedica buna dezvoltare a fructelor, consumând o bună parte din resursele plantei.

În ce cazuri este nevoie de tăiere

Pentru a crea condiții prielnice pentru creșterea și dezvoltarea roșiilor, este nevoie ca frunzele ce împiedică pătrunderea aerului în interiorul tufei să fie tăiate. Aceasta e o problemă foarte actuală mai ales în sere, unde nu există vânturi naturale.

Tăiați fără nici o grijă frunzele situate mai jos de flori, chiar dacă acestea sunt tinere și sănătoase. Grădinarii experimentați au ajuns la concluzia că o asemenea procedură are un impact pozitive asupra calității și cantității roșiilor.

Tăiați neapărat frunzele care umbresc roșiile care sunt aproape coapte, căci ele au nevoie de lumină solară. Roșiile micuțe, verzi, se dezvoltă mai mult datorită fotosintezei, de aceea evitați tăierea prematură a frunzelor.

Dat fiind că frunzele sunt perfect simetrice, se poate tăia doar o jumătate de frunză. Asta se face în cazul în care doar o jumătate de frunză este expusă la soare, iar cealaltă este mereu în umbră și nu participă în procesul de fotosinteză.

Când și cum se face tăierea

Frunzele se taie cu foarfece de grădină, care trebuie dezinfectat înainte de utilizare pentru a nu expune pericolului tânăra plantă. De fapt frunzele pot fi rupte și cu mâna, cu condiția că frunza este trasă de-a lungul tulpinii în sus, căci altfel ați putea îndepărta și o parte din coaja tulpinii.

Perioada în care se face tăierea depinde de viteza de dezvoltare a plantei. Frunzele din partea de jos trebuie îndepărtate o dată la 2-3 săptămâni. Tăierea începe la sfârșitul lui iulie, începutul lui august, când tufa este destul de rezistentă. Dacă roșiile sunt crescute în seră, tăierea poate fi începută mai devreme. În cazul frunzelor uscate și bolnave, acestea trebuie îndepărtate imediat ce sunt observate.

Dacă vă doriți o recoltă bogată, este nevoie să depuneți și un efort considerabil de îngrijire a plantelor, iar tăierea este un capitol foarte important în această privință. Tufele de roșii vă vor fi foarte recunoscătoare pentru o asemenea grijă!