Cum să scapi de buruieni: secretul grădinilor “curate”

Plivirea grădinii nu este cea mai plăcută ocupație. Dar chiar și acest lucru plicticos poate fi făcut cu succes dacă găsești o soluție optimă.

Există circa 10 moduri de a scăpa de buruieni în grădină. Aceste idei vor fi o mare ușurare pentru grădinari și vor proteja plantele de “oaspeți” nedoriți.

1. Arat fără răsturnarea brazdei

Lupta contra buruienilor trebuie să înceapă încă de la etapa pregătirii solului pentru plantare. Adepții agriculturii organice astăzi practică pe larg aratul fără răsturnare brazdei, numit și paraplow. În acest caz aratul clasic se face doar la prima arătură, după care solul doar se afânează cu plug paraplow.

Afânarea în loc de răsturnarea brazdei reprezintă baza acestei metode. Dar care sunt avantajele sale?

Ideea e că în aratul clasic semințele buruienilor din adâncul solului sunt aduse la suprafață, unde au condiții prielnice pentru a se dezvolta. În timp ce afânarea are toate beneficiile răsturnării brazdei, dar nu stimulează dezvoltarea buruienilor.

Pentru a încetini îndesarea solului, rândurile plantate pot fi îngrădite cu ceva (scânduri, cărămizi, placaj etc.). Totodată pe cărări se poate pune mulci (pietriș, coajă de copaci, rumeguș etc.), în acest caz buruienile nu vor putea crește nici aici.

2. Mulcire

Una din cele mai sigure metode împotriva buruienilor este mulcirea. Stratul de mulci lipsesc semințele plantelor dăunătoare de lumina solară.

În calitate de mulci se pot folosi cele mai diverse materiale: humus, compost, turbă, coajă de pin, paie, fân, iarbă cosită, frunze de toamnă, coajă de nuci și ouă sau chiar hârtie. Dar alegerea trebuie făcută inteligent, căci bunăoară turba și coaja de pin măresc aciditatea solului, care nu este tocmai benefic pentru unele culturi.

În afară de aceasta e posibil ca odată cu mulcii în grădină să fie aduse și semințele buruienilor, mai ales dacă e vorba de humus, turbă sau compost. Evident în compost nu trebuie puse flori de buruieni.

Cum se determină dacă în compost sunt semințe de buruieni? Primăvara udați masa compostului (sau humusului) și acoperiți-o cu o peliculă. Dacă după câteva zile vor apărea mici buruieni, înseamnă că masa este “infectată” și nu trebuie folosită în calitate de mulci.

Din materialele neorganice în calitate de mulci poate fi folosit geotextil negru, care e deosebit de benefic pentru căpșuni, dar poate fi folosit în principiu pentru orice plante cărora le place căldura.

3. Plantare mixtă

Buruienile pot fi combătute prin plantarea mai multor culturi pe aceeași parcelă. În acest caz plantele de importanță secundară ar avea rolul de mulci și vor reduce locul accesibil pentru creșterea buruienilor.

Plantarea mixtă e foarte eficientă în cazul straturilor de flori: dacă aveți flori multi-anuale care încă nu au ajuns la maturitate, puteți planta în apropierea lor flori anuale.

4. Plantarea sideratelor sau plantarea repetată a legumelor

Buruienile se dezvoltă cel mai bine într-un sol liber, de aceea ar trebui să aveți grijă ca solul din grădină să fie mereu “ocupat” de culturile pe care le creșteți. Porțiunile de sol gol pot fi acoperite cu mulci, dar uneori acest efort nu se merită, de exemplu atunci când ați cules o recoltă timpurie pe o porțiune a grădinii.

În acest caz ar fi indicat să vă gândiți la plantarea sideratelor sau a legumelor cu creștere rapidă. Nu lăsați parcelele goale. Cu cât mai aproape sunt plantele una de alta, cu atât mai puțin loc au buruienile ca să se dezvolte. Evident această apropiere trebuie să nu afecteze creșterea normală a legumelor.

5. Utilizarea țuicii

Esența acestei metode este în prelucrarea solului cu soluție de alcool etilic de 6%. Dacă aveți țuică de 40%, respectiv trebuie să o dizolvați în apă în proporție de circa 1:6,5. Această prelucrare se face cu o lună înainte de semănat.

Care este efectul acestei metode? Alcoolul stimulează creșterea buruienilor. În acest fel ele se vor dezvolta foarte rapid și vor putea fi plivite cu ușurință. Grădinarii experimentați afirmă că această metodă își poate păstra efectul pentru câteva sezoane.

6. Prelucrarea solului cu foc

O altă metodă neobișnuită de luptă împotriva buruienilor presupune utilizarea unei lămpi de gaz. Ea e foarte eficientă în cazul plantelor ce cresc la o distanță foarte mică una de alta: mărarul, pătrunjelul, morcovul. În acest cazuri de obicei buruienile răsar înaintea acestor culturi.

Primele buruieni ieșite pot fi distruse cu ajutorul flăcării. Lampa de gaz se deplasează de-a lungul rândului plantat și arde buruienile. Cel mai important aici e să nu vă opriți în același loc, ci să mișcați mereu lampa pentru a nu arde cumva semințele culturii propriu-zise. După asta se recomandă udarea solului.

7. “Tunderea” buruienilor

Orice plantă irosește multă energie dacă i se taie o parte din ea. De aceea dacă din când în când se taie partea buruienilor aflată deasupra solului, ele vor începe să piardă multă energia pentru a se reface. După câteva astfel de acțiuni buruienile pier de la sine.

8. Pregătirea corectă a îngrășămintelor organice

De multe ori buruienile apar chiar din vina grădinarului. Una din cauze este utilizarea gunoiului de grajd în stare proaspătă, care de multe ori conține o mulțime de semințe de buruieni. Același lucru e valabil și în cazul compostului în care se adaugă ierburi mature cu semințe. Într-un compost pregătit corect semințele buruienilor de obicei “ard”.

Dar voi cum luptați contra buruienilor? Spuneți-ne experiența dvs. în comentarii!