Un simplu test care ne va ajuta să recunoaștem vinul calitativ. Ieftin și natural!

Alexander Fleming, care a descoperit proprietățile penicilinei, spunea cândva: „Antibioticele tratează oamenii, dar numai vinul îi poate face fericiți”. Cât adevăr conține această afirmație! Un pahar de vin bun va putea însenina chiar și cea mai ploioasă zi.

Dar cum să recunoaștem, din mulțimea de produse necunoscute de pe rafturile supermarketului, pe acel vin: bun, natural și, de preferință, ieftin? Regula „dacă e scump înseamnă că e bun” în cazul vinului nu este întotdeauna corectă. Deseori un vin de masă mai ieftin poate fi mult mai bun decât unul mai scump. Echipa noastră va încerca să vă dea unele sfaturi utile despre cum să alegeți un vin de calitate și totodată să nu cheltuiți foarte mulți bani pentru el.

Cum să alegeți vinul

1. Recipientul

V-o spunem imediat: nu poate fi vorba despre un vin bun dacă acesta este la cutie! Acest tip de vin poate fi utilizat pentru pregătirea marinadei sau pentru a-l lua la o ieșire în pădure, unde gustul rafinat al băuturii se estompează pe fundalul naturii și al aromei de frigărui. Un produs calitativ trebuie neapărat să fie depozitat în sticlă.

2. Dopul

Nu întotdeauna un dop înșurubabil este rău. Acesta este un indicator al producției în masă, precum și faptul că vinul este tânăr și ar trebui să fie consumat, dar nu să mai stea ani de zile. Pentru vinurile vechi, unde este important să se mențină delicatețea gustului pentru o lungă perioadă de timp, este obligatoriu dopul din plută naturală. În cazul vinurilor tinere este mai rezonabili și mai ieftin (pentru cumpărători inclusiv) să se utilizeze dopuri din materiale sintetice sau cele înșurubabile.

3. Vinul sec

Sommelierii ne dau sfaturi să alegem vinurile seci, deoarece acestea (ca și vinurile de înaltă calitate) se pot contraface mai greu. Din interes puteți verifica în magazin: toate vinurile la cutie sunt fie demi-dulci sau de desert.

4. Zahărul

Studiem eticheta: în vinul sec conținutul de zahăr este de până la 4 g / l, în demi-sec se permite până la 18 g / l, în demi-dulce – până la 45 g / l. În caz de conținutul de zahăr este mai mare, vinul este de desert. Vinul sec se obține prin fermentarea completă a zahărului, restul – prin cea parțială.

5. Eticheta

Eticheta trebuie să indice cu precizie numele producătorului și anul recoltării. Pe eticheta de control se indică soiul de struguri din care este produsul. În cazul vinului cupajat, este obligatoriu să se menționeze care este proporția fiecăruia dintre soiurile folosite la fabricarea cupajului. Renunțați la cumpărătură dacă este scris ceva de genul: „Fabricat din material de vin din soiuri de struguri selectate, cultivate în zonele de sud”.

6. Dioxidul de sulf

Să nu fă înspăimânte prezența dioxidului de sulf de pe etichetă. În 99% din sticlele de vin (de la cea mai ieftină la cea franceză de elită) se conține acest ingredient. Este un conservant care împiedică apariția ciupercilor. Vinificatorii îl folosesc încă din Evul Mediu. Dar la produsele care conține acid salicilic e mai bine să renunțăm.

Deci, ați ales vinul. Rămâne doar să vă asigurați că ați cumpărat o băutură de o calitate decentă. Vă propunem  acum să efectuați câteva teste simple.

Cum să verificați calitatea vinului

1. Testul cu apă

Se toarnă un pahar de apă, apoi, cu o lingură, se toarnă atent o cantitate mică de vin. Vinul natural va forma un strat vizibil în partea de sus, vinul din prafuri va uniformiza apa.

2. Testul cu bicarbonat de sodiu

Se toarnă într-un pahar aproximativ 50 ml de vin și se adaugă 0,5 linguriță de bicarbonat de sodiu. Vinul natural se deveni verde-albastru, dar cel di prafuri va rămâne de aceeași culoare sau va obține o culoare mai deschisă.

3. Testul cu glicerină

Turnați puțin vin într-un vas de sticlă, picurați 5-6 picături de glicerină. Dacă glicerina s-a depus la fund și nu și-a schimbat culoarea, vinul este natural. Dacă stratul de glicerină devine galben sau roșiatic, este vorba de un surogat.

Vinul este băutura care ne dă sănătate, dacă e consumat în cantități rezonabile. Sperăm că sfaturile noastre vă vor ajuta să alegeți vinul potrivit pentru evenimente, pentru întâlnirile cu prietenii sau pentru o cină romantică. Distribuiți acest articol util și prietenilor Dumneavoastră!