Cum să răspunzi politicos la întrebările indiscrete? 7 idei excelente!

Tactul nu este doar un ritm în compozițiile muzicale, dar este și un simț al măsurii și al fineții în comportare care din păcate lipsește la mulți. Capacitatea de a se comporta destoinic, bazându-se de normele eticii, nu o are fiecare. Oamenii se comportă adesea inconsecvent și fără nici un respect. Întrebările incomode despre aspectul exterior, familie, venituri personale sau hobby-uri iau prin surprindere sau lovesc sub centură, ele sunt percepute ca o intruziune gravă în spațiul personal sau o încercare de a face acest lucru. În asemenea situații este important să mențineți autocontrolul și să evitați un posibil conflict.

Este greu de spus ce îl determină pe un om să pună asemenea întrebări: fie nu este educat, fie încearcă să vă dezechilibreze emoțional. Oferirea unui răspuns tacticos înseamnă o răbdare incredibilă. Nu pierdeți controlul și nu lăsați interlocutorul să înțeleagă că sunteți revoltat, confuz sau descurajat.

Atunci când sunteți atacat cu o întrebare indiscretă, încercați să vă păstrați calmul și să vă abțineți de la răspunsuri tăioase. Nu arătați pe față și nu dați frâu emoțiilor interioare pentru a nu înrăutăți situația. Cel mai potrivit este să vă concentrați asupra răspunsului.

Respirați lent, schimbați poziția, numărați până la zece. Acest lucru va contribui la reducerea nivelului de adrenalină. O persoană fără tact intenționează în mod conștient sau inconștient să vă victimizeze. Cu bunăvoință, dar pe un ton mai apăsat evaluați întrebarea adresată („Vai, ce întrebare neașteptată/curioasă/tăioasă”), astfel veți diminua agresiunea și veți câștiga timp pentru a da un răspuns.

Iată câteva trucuri simple care vă vor fi de ajutor în „lupta” împotriva interlocutorului incult.

Replică în formă de întrebare

Auzind întrebarea nepotrivită, răspundeți-i la fel: „De ce mă întrebați asta?”, „Demult vă interesează acest lucru?”, „Cum ați fi răspuns dvs. la această întrebare?”

Evitarea

Evitarea răspunsului este o metodă des întâlnită care vă protejează de întrebările indiscrete. Puteți direcționa discuția spre un alt subiect sau să reformulați întrebarea pentru a preciza mai ușor detaliile.

La fel de eficientă este metoda exemplificată în primul punct – se răspunde cu întrebare la întrebare. El cel mai reușit truc de a scăpa de provocări sau incursiuni în viața proprie. Luați inițiativa în mâinile dvs., fiți statornici și tari pe poziții.

Limitări exterioare

Atunci când nu doriți să răspundeți la vreo întrebare din anumite motive, acestea pot fi foarte multe, faceți trimitere în mod politicos la limitările exterioare (etică, confidențialitate, înțelegere cu cineva, lege etc.). Această abordare este moderată și sigură, deoarece veți da de înțeles că nu veți răspunde și totodată veți rămâne o persoană amabilă și binevoitoare în fața interlocutorului indiscret.

Dacă…, atunci…

Pentru a nu cădea în capcana manipulatorului, aplicați schema de răspuns conform principiului „dacă…, atunci…” și „aceasta depinde de…”. Veți evita răspunsul direct și veți bloca interlocutorul. De exemplu, „Câți bani cheltui pentru tine?”, „Dacă cheltui puțin, atunci fac economii. Dacă cheltui mai mult atunci se adună foarte mult de lucru.”

Fără trimiteri false

Atunci când oponentul vă pune într-o lumină nefavorabilă, el își asigură întrebarea printr-o trimitere falsă. Înainte de a răspunde, dezarmați o astfel de întrebare, corectați-o, filtrați informația negativă. „Extensiile de gene v-au costat mult?” „De fapt eu nu mi-am aplicat niciodată extensii, dar le îngrijesc cu mare atenție și fără produse scumpe.”

Sens dublu al cuvintelor

Un truc plauzibil care vă permiteți să diminuați loviturile cu ajutorul unui calambur. „E adevărat că sunteți infidelă soțului?” „Eu m-am obișnuit să mă schimb pe sine și viața mea, fiți siguri nu este atât de simplu.” „Cum de reușiți să răsuciți bărbații atât de ușor?” „Sunt trei lucruri pe care le răsucesc foarte bine: părul, rolele și spinner-ul.”

Simțul umorului

Cea mai simplă modalitate de a scăpa de un răspuns la o întrebare indiscretă este simțul umorului. Să faceți o glumă este cel mai potrivit mod de a răspunde. Cu ajutorul umorului se estompează scopul negativ și nu acceptați un atac străin, păstrând o față binevoitoare. „De ce v-ați îngrășat după concediu?” „Merg puțin pe jos, soțul mă duce în brațe” „Este adevărat că aveți un iubit?” „Da, și este atât de perfect că m-am măritat cu el.”

Deseori se întâmplă astfel de situații în viața noastră. Este foarte ușor să ne coborâm la nivelul interlocutorului indiscret, dar să dați dovadă de tact și bun simț este mai dificil. Scopul dvs. nu este să convingeți „agresorul” de ceva, dar să-l învingeți cu succes și să-i dispară gustul de a mai pune întrebări nepoliticoase.

Recomandările de mai sus pot fi comparate cu o pelerină care vă protejează de stropii unei băltoace sau de eventualele pete pe haine. Indiferent de metoda pe care o veți alege, țineți minte să nu trebuie să vă justificați și să evaluați personalitate celui care a pus întrebarea. În orice situație păstrați bunul simț. Echilibrul armonios dintre siguranță și bunăvoință este cel mai bun comportament!