Cum să vă păstrați calmul în situațiile conflictuale

„Conflictul blochează în totalitate activitatea creierului. Ne supunem unei astfel de stări de fiecare dată când încercăm să ne protejăm de eventualele amenințări. Contrar lumii animalelor noi nu ne luptăm la fel ca bursucul cu coiotul și nu fugim ca iepurele de vulpe. Dar impulsul principal de autoprotecție îi revine automat inconștientului nostru.” Diana Musho Hamilton

Conflictul este o parte componentă a vieții noastre. Chiar și o persoană liniștită și chibzuită trece la un moment dat printr-o situație de conflict. De regulă, persoanele nu se pot controla cum vor acționa ulterior. Singurul lucru pe care îl putem coordona este reacția noastră. Aceasta nu înseamnă o ușoară depășire a acelui „automat și inconștient”, nu. Dar este foarte real ca o persoană să învețe să identifice, precum și să recunoască și, în sfârșit, să-și stăpânească emoțiile sale negative.

Putem remodela într-o oarecare măsură această reacție înnăscută. Trebuie doar să învățăm să ne păstrăm calmul în orice situație, mai ales în cadrul unei dispute.

1. Inspirați și expirați profund

Capacitatea de a vă păstra liniștea și echilibrul într-o situație de conflict, depinde direct de abilitatea de a fi relaxat. Câteva inspirații superficiale sunt o reacție firească la stres. Dacă le veți efectua, ulterior veți gândi mai limpede. Încercați: inspirați profund pe gură și expirați pe nas. Aceste mișcări stopează producerea hormonilor de stres.

2. Concentrați-vă asupra propriului corp

Atunci când atenția omului se transferă spre corp, puteți simți încordare, respirație ușoară și altele. În momentele de încordare încercați să vă relaxați și să fiți într-o stare neutră. Asemenea poziție va arăta intențiile pozitive ceea ce pot stinge un început de conflict.

3. Ascultați cu atenție

Omului îi este caracteristic să fie inițiatorul unui conflict, atunci când el sau interlocutorul lui nu sunt ascultați. Este destul de greu să aplanați un conflict dacă nu auzi ce vi se spune. Încercați să vă concentrați la spusele interlocutorului. Nu îl întrerupeți. Dvs. veți avea posibilitatea să vă expuneți după ce a vorbit interlocutorul.

4. Formulați întrebări de tip deschis

Întrebările de tip deschis sunt foarte importante pentru rezolvarea unui conflict. De asemenea, este un indiciu că ascultați cu atenție, că aveți respect față de interlocutorul care încearcă să-și formuleze poziția. Este important să nu puneți întrebări care au drept răspuns: da/nu. Trebuie să utilizați cuvinte precum: de ce, pentru ce, cum etc.

5. Vorbiți încet 

Degenerarea unui conflict poate fi evitată prin ridicarea tonului sau din contra prin coborârea acestuia. Țineți minte că volumul și tonul vocii sunt legate de tensiunea arterială. Dacă ridicați vocea, vă va fi tot mai greu să înțelegeți ce spune oponentul. Încercați să risipiți mânia interlocutorului prin discutarea cu o voce calmă.

6. Sunteți de acord că nu sunteți de acord

Nu fiecare conflict are o soluție care ar conveni ambelor părți. Pentru a nu înrăutăți situația, încercați să vă retrageți din discuție.

Conform normelor generale conflictul interpersonal înseamnă prezența a doi participanți.

Autoretragerea implică mai multe motive: atunci când irascibilitatea interlocutorului devine tot mai mare și comunicarea treptat se blochează.

Este inevitabil să aveți situație de conflict, dar este important să știți cum să-l aplanați.