Jardinierele – cum să obții o super-recoltă de castraveți cu ajutorul lor

Unii agricultori folosesc jardiniere pentru creșterea castraveților. Printre avantaje se numără simplitatea îngrijirii și posibilitatea de a obține o recoltă bogată pe un teritoriu redus.

Pe an ce trece eu răsădesc tot mai puțini și mai puțini castraveți, dar recolta nu scade. Pentru mine problema era insuficiența de timp pentru a îngriji o parcelă mare, de aceea am fost nevoit să găsesc soluții care să-mi ofere un rezultat bun cu efort redus.

Jardiniere pentru creșterea castraveților

Eu pregătesc jardinierele din toamnă. Gardul îl fac din lemn, iar dimensiunile cutiei sunt 3,5 x 0,8 m. La sfârșitul lui august eu fertilizez solul cu un borcan de un litru de cenușă de lemn și semăn muștar. La mijlocul lui septembrie eu adaug îngrășăminte verzi și 3 găleți de humus. În octombrie sap o brazdă pe mijloc și pun în ea frunze de mesteacăn și tătăneasă, torn deasupra soluție de fungicid și adaug humus. În sfârșit acopăr solul cu un strat de mulci, iar cu două săptămâni înainte de răsădirea castraveților îl ud cu apă caldă și îl acopăr cu peliculă, astfel încât pământul să se încălzească la maxim.

În ajunul răsădirii sap pe mijloc o brazdă lată de 60 cm și adâncă de 25 cm, mutând solul în roabă. La fundul brazdei pun un strat de humus de 5-7 cm și torn apă caldă. Peste noapte iarăși acopăr solul cu peliculă, iar nemijlocit înainte de răsădire ud abundent solul.

Răsădirea castraveților

Așadar, eu pun răsadul pe mijlocul brazdei săpate și adaug solul din roabă. Pe jardiniera de 3,5 metri eu răsădesc 12 plante, evident într-un singur rând pe mijlocul brazdei.

Pe marginile brazdei adaug superfosfat (circa 100 g pe jardinieră) și iarăși ud solul cu apă caldă. Deasupra pun un strat de 7-8 cm de mulci de paie și fân și apoi încă 2 cm de humus.

Specificul creșterii castraveților în jardiniere

De-a lungul jardinierei pun câteva arcuri pe care să se sprijine pelicula. După o săptămână fixez în sol niște pari de 1,7 m și sprijin de ei plasa de care leg plantele. Până la sfârșitul lui mai acopăr solul cu spunbond.

Pe parcursul întregului sezon (castraveții mei rodesc până la sfârșitul lui august) mai fac 3 fertilizări cu îngrășăminte verzi, adăugând la o găleată de soluție un vârf de cuțit de cenușă de lemn. Eu ud foarte rar castraveții și dacă o fac, ud doar rădăcinile.

Iată și o altă soluție constructivă:

În ultimii doi ani am avut o recoltă neașteptat de bogată. Astfel am putut savura castraveți de producție proprie până la mijlocul lui noiembrie.

3 avantaje importante ale jardinierelor

  • Este nevoie de o suprafață mai mică și de mai puține plante pentru a obține același volum de recoltă, iar fertilizarea și udarea se face mult mai ușor.
  • Stratul gros de mulci permite păstrarea umidității în sol, care nu e nevoie să fie afânat. În plus lipsesc aproape total buruienile.
  • Totodată plantele nu suferă de boli sau din cauza dăunătorilor.

Vă recomandăm această metodă de creștere a castraveților în jardiniere. Totul e foarte simplu, iar recolta e foarte bogată și mai ales delicioasă!