Cum să nu vă întristați și să nu mai suferiți?

Numiți printr-un cuvânt motivul suferințelor oricărei persoane? Așteptările.

Am veni la serviciu, am zâmbit și mi-am salutat colegul, iar el nu m-a privit cu ochi buni. Am rămas dezamăgit. Credeam că el va fi bucuros să mă revadă, iar el nu mi-a satisfăcut așteptările.

Mă trezesc și îmi dau seama că m-am îmbolnăvit, am febră și îmi curge nasul. Eu mă așteptam că astăzi și întotdeauna voi fi sănătos. Sunt total indispus.

Mă privesc în oglindă și observ un fir alb. Corpul meu iarăși nu corespunde așteptărilor. Credeam că el nu va îmbătrâni.

Deschid portofelul și văd că am puțini bani. Din nou dezamăgire.

Ce-ar fi fost fără așteptări?

Este foarte simplu: colegul nu ar fi zâmbit. Guturai. Fir alb. Bani în portofel. Totul este minunat. Pot remedia situația sau pur și simplu să o accept. Nu apar probleme. Nu există dezamăgiri. Viața ne oferă ceea ce este. Putem să profităm și să ne bucurăm sau să ne întristăm de nedreptate.

Problema este că așteptările se nasc instantaneu și noi reacționăm imediat. De unde vin poveștile despre cum ar trebui să fie lumea și ceilalți oameni? Toate acestea au fost moștenite de la părinți, oameni apropiați, cărți și surse mass-media.

Suferim pentru că noi credem viziunilor noastre despre lume. Credem gândurilor noastre. Credem că știm cum ar trebui să acționeze oamenii, Dumnezeu, noi înșine. Apoi comparăm așteptările noastre cu ceea ce se întâmplă. Adevărul este că așteptările noastre rareori coincid cu realitatea. Aici apare iritarea și agresiunea. Schimbăm lumea care este perfectă. Aceasta este o muncă foarte grea. Nu veți câștiga în această luptă. Viața este întotdeauna câștigătoare.

Doriți să fiți mereu fericiți?

Nu mai sperați că totul va merge după cum doriți. Toate marile religii ne învață asta. Lao Tzu, Buddha, Hristos, Mahomed și alți oameni iluștri.

Într-o zi am decis să încerc să trăiesc fără așteptări. M-am simțit atât de ușor. Lumea a încetat să fie greoaie. Totul a devenit simplu și clar. Orice problemă are o soluție. Dificultățile nu dispar. Dar a dispărut gândul că acestea sunt dificultăți. Acestea sunt niște sarcini pe care le rezolv sau nu. Atât.

Dale Carnegie a spus frumos:

„Dacă doriți dulciuri, iar viața v-a dat o lămâie, faceți din ea o limonadă. Dacă lămâia este mucezită, nu vă întristați. Plantați semințele de lămâie și creșteți un copac de lămâie.”

O rețetă minunată! Gândiți-vă unde în viața dvs. sunt lămâi mucezite? Cum reacționați la ele?

Încercați să trăiți o zi fără așteptări

Cu siguranță știți cum ar trebui să fie viața dvs. Unde și cu cine trebuie să o trăiți. Cum trebuie să fie corpul dvs. Ce venit să aveți. Cum ar trebui să fie rudele și colegii dvs. Ce stare de spirit să aveți.

Dacă nu sunteți fericit, atunci totul este simplu. Cunoștințele dvs. nu coincid cu ceea ce aveți. De unde știți că totul ar trebui să fie anume așa? Așa ați fost învățat. Așa vi s-a spus. Însă aceste cunoștințe nu v-au adus fericirea. Puteți întotdeauna să vă schimbați.

Iată o poveste nouă. Viața vă oferă tot ce e mai bun. Viața este un dar. Iar noi strâmbăm din nas. Nu ne place una, alta. Ne pare puțin. Comparăm ceea ce avem în cap cu ceea ce se întâmplă în realitate. Nimic nu se potrivește. Iată care este întregul mecanism al suferinței.

Astăzi, încercați să înlocuiți obișnuitul gând: Știu cum ar trebui să fie lumea și oamenii, cu un nou gând: oare ce se va întâmpla acum? Încercați să vă bucurați de faptul că nu totul merge după cum doriți. Fiți pregătiți că astăzi nu vi se vor realiza așteptările. Acest lucru se va întâmpla mereu.

Încercați să spuneți mulțumesc pentru viață, pentru ceea ce aveți, pentru corpul dvs., pentru viața dvs., pentru banii dvs. De ce? Pentru că și aceste lucruri puteau să nu fie. Odată ce nu vă mai contraziceți cu realitatea, veți simți o liniște și o bucurie profundă. Veți simți plinătatea vieții.

Acest lucru nu înseamnă să vă resemnați și să nu schimbați nimic. Dimpotrivă, puteți schimba totul ușor și cu bucurie. Pentru că și în această stare vă simțiți bine. Trăiți la fel ca un copil care vede lumea pentru prima dată. Care nu știe nimic despre lume.

Bucurați-vă de viața plină de surprize!