Cum să-l învățați pe copil să vorbească: 10 metode interesante

1. Repetarea este mama învățării. Explicați-i copilului ceea ce faceți, denumiți toate obiectele din acasă, toate fenomenele de pe stradă, spuneți-i că acuși va veni tata, bunica sau oaspeții. Și, credeți-ne, rezultatele nu vor întârzia să apară.

2. Repetarea împreună cu copilul. Dacă aveți impresia că repretarea silabelor este plictisitoare, atunci încercați să le cântați! Veți vedea cât de distractiv va fi. Apoi începeți un alt „cântec”, cu alte silabe. Repetă? Continuați repetând toate vocalele. Aceasta este o bună pregătire a aparatului articulator precum și un joc de dezvoltare.

3. Dezvoltarea vorbirii este în strânsă legătură cu abilitățile motorii fine. Vârful degetelor și capacitatea de a controla mișcările acestora se află în strânsă legătură cu părțile creierului responsabile pentru dezvoltarea vorbirii. Este, desigur, prea devreme pentru a-și lega singur șireturile. Dar puteți să-i oferiți diferite obiecte cu care să se joace: rotunde, zgrunțuroase, moi, lipicioase, netede etc. Cu cât sunt mai variate, cu atât mai bine.

Nu este un secret faptul că mulți copii preferă să se joace cu borcănașe obișnuite, cu capace, linguri, cutii, cârpe, nasturi colorați sau hârtii în locul jucăriilor scumpe. Lăsați-l pe el să aleagă!

4. După ce a împlinit un anișor, încercați să evitați limbajul semnelor. Încercați să nu mai reacționați la mânuța sau la degetul întins și atunci când îi oferiți un obiect, învățați-l să repete. Apoi treceți treptat la opțiunea: – Mama, dă-mi jucăria. Îl puteți învăța și cuvinte precum „vă rog” și „mulțumesc”.

5. Sunetele și imitațiile animalelor: „mu-mu”, „ham-ham”, „miau-miau” etc. îi vor trezi interesul. Pe parcurs veți învăța și denumirile multor animale.

6. Comunicați cu copilașii de vârsta lui care vorbesc deja sau cu alți copii mai mari. Dorința de a-i imita va învinge neapărat.

7. Cântați! Chiar dacă nu aveți auz și voce. Utilizați un truc inteligent„confundați” câteva cuvinte! Să știți că foarte puțini copii rezistă fără să corecteze când observă o greșeală.

8. Poeziile ritmice și care se memorizează ușor nu sunt bune doar pentru distracție, ci și pentru învățare. Puteți citi de 10 ori o poezie, iar copilul o va asculta de fiecare dată cu mare atenție. Dar prefaceți-vă că ați uitat câteva cuvinte și fiți siguri că le va pronunța singur.

9. Nu ignorați încercările copilului de a vă spune ceva. Încercați să ascultați cu atenție, privindu-l în ochi. Îl puteți întreba, vă puteți exprima uimirea, să-l rugați să vă arate, demonstrați interes față de ceea ce spune. Și-i veți trezi dorința de a vă spune tot ceea ce vede și aude.

Este bine ca, după ce vă întoarceți de la vreo plimbare, să-i povestiți, de exemplu soțului, cum a fost: dacă a fost cald sau rece, cum ați hrănit păsările, cum a căzut într-o băltoacă, cum a făcut cunoștință și s-a împrietenit cu o fetiță etc. Tatăl va trebui să asculte cu interes și să adreseze cât mai multe întrebări.

10. Încercați să nu-i oferiți prea multe jucării electronice, deoarece copilul devine un observator pasiv, decât un participant activ. În aceste cazuri el nu va mai pune fantezia în mișcare, și acțiunile sale se vor reduce (cu excepția apăsării unui buton); în asemenea cazuri copilul se obișnuiește cu faptul că nici procesul, nici rezultatul jocului nu depind de el. Jucați-vă cu mingea, cu mașinile, cuburile, piramidele, păpușile, iar celelalte invenții lăsați-le pentru mai târziu.