Cum să îngrijiți și să stimulați orhideele din ghiveci, ca să vă răsplătească cu flori bogate pe tot parcursul anului!

Orhideele (phalaenopsis) sunt revelația ultimilor ani în materie de plante de interior.

Gingașe și deosebite, orhideele au nevoie de o îngrijire mai specială față de alte plante de interior. Cu atenția cuvenită însă vă vor răsplăti cu flori frumoase pe aproape toată durata anului.

Pentru ca planta să se dezvolte, are nevoie de următoarele condiții: un sol bun, suficientă apă, umiditate acceptabilă, iluminare adecvată, îngrășăminte.

Cum se îngrijesc orhideele din ghiveci

1. Udarea.

Această plantă nu iubește să fie în apă. Este suficient să o udați o dată pe săptămână în timpul sezonului cald și o dată la două săptămâni în sezonul rece. Frunzele vă vor da de înțeles dacă planta are suficientă apă.

© DepositPhotos

Dacă frunzele încep a se ofili, înseamnă că are lipsă de apă, dacă se decolorează devenind galbene, înseamnă că au prea multă. Se recomandă să udați plantele cu apă filtrată sau fiartă și să die neapărat caldă, să aibă aproximativ 25°C.

© DepositPhotos

2. Lumina. 

Planta iubește lumina. Cel mai bun loc de creștere a orhideelor sunt pervazurile. O fereastră cu expozitie sudica este locul ideal pentru rezultate optime. Dacă iluminarea este insuficientă, frunzele orhideelor ​​se vor întuneca, iar mugurii de flori vor cădea.

© DepositPhotos

3. Umiditatea și temperatura aerului.

Habitatul natural al orhideelor ​​sunt tropicele, unde umiditatea aerului atinge 50-80%. Pentru a le crea condiții similare în apartament, se recomandă utilizarea unui umidificator. În timpul verii pulverizați plantele zilnic. Se recomandă să se facă dimineața ca apa să se evaporeze înainte de apusul soarelui.

© DepositPhotos

4. Fertilizarea.

Aceste plante nu preferă cernoziomul, ci coaja de pin. Aceasta se vinde în magazinele specializate și, de obicei, împreună cu amestecurile necesare: mușchi, cărbune, turbă, rădăcină de ferigă. Se recomandă să le transplantați într-un astfel de substrat la fiecare șase luni. După transplantare, datorită noilor substanțe nutritive din substratul proaspăt, orhideea înflorește, de regulă, mai degrabă.

© DepositPhotos

Ghivecele în care cultivăm orhidee trebuie să fie transparente, ca lumina să poată pătrunde la rădăcinile plantei și să puteți monitoriza starea lor. Rădăcinile sunt primele care reacționează la condițiile nefavorabile.

Se recomandă să udați planta imediat ce veți observa că apa de pe pereții ghiveciului s-a evaporat.

Dacă veți ține cont de sfaturile noastre, veți avea orhidee sănătoase și cu mari șanse de înflorire bogată.