Cum să-i spui copilului “nu”, astfel încât el să te înțeleagă: 8 sfaturi ale unui doctor renumit!

Nu orice părinte știe cum să-i spună copilului său “Nu!” astfel încât acesta să înțeleagă și să cadă de acord. Iată ce sfaturi în acest sens le oferă tinerelor familii celebrul doctor Komarovski.

“Nu” este un cuvânt excepțional

Dacă îl veți pronunța prea des, la un moment dat copilul pur și simplu va înceta să reacționeze. Cu cât mai rar veți folosi cuvântul “nu”, cu atât mai mare greutate el va avea.

De aceea încercați să reduceți numărul de interdicții. Spre exemplu pur și simplu înlăturați din aria de acțiune a copilului medicamentele, electronicele și alte lucruri cu care copilul nu ar trebui să intre în contact. Sau evitați magazinele pentru copii dacă nu sunteți siguri că îi veți cumpăra ceva micuțului.

Dacă totuși trebuie să spui “nu”

Psihologii afirmă că până și creierul unui matur percepe greu mesajele care încep cu o negație: “nu”, “nu se poate”, “nu fă asta” etc. Ce să mai zicem de un copil.

Încercați în loc de “nu pune mâna pe cuțit” să spuneți “pune cuțitul la loc”, în loc de “nu umbla desculț” să spuneți “încalță-te” etc.

Interdicția funcționează atunci când este explicată

Iar explicația trebuie să fie clară pentru copil. Nu are rost să îi interzici copilului să pună jucăriile în gură prin tratate științifice despre infecții și bacterii.

E suficient să-i amintiți că unul din membrii familiei a avut dureri de burtică după așa ceva. Sau să vă uitați la un desen animat pe această temă.

Cuvântul “nu” trebuie să fie neutru

Altfel copilul va percepe mesajul ca pe o agresiune personală. Spre exemplu dacă tatăl strigă “Nu pune mâna pe ceasul meu!”, copilul ar putea-o percepe ca pe o amenințare. Iar dacă mama spune zâmbind “Nu te murdări pe față”, copilul o va percepe ca pe o glumă.

Așadar, interdicția trebuie să fie clară, calmă, exprimată într-un mod serios și la obiect.

Metoda deplasării atenției

Această metodă superbă constă în oferirea unei alternative copilului. Bunăoară dacă micuțul desenează ceva pe tapet, lipiți pe perete o coală de hârtie pe care el să-și poată exprima talentul artistic. Sau dacă el aruncă cu pietre în păsări, dați-i o felie de pâine și spuneți-i să hrănească păsările.

“Nu” înseamnă “nu”

Dacă ieri “nu” se putea să mănânce bomboane, iar astăzi deja se poate, copilul va înțelege că interdicțiile voastre sunt lipsite de valoare. De aceea înainte de a exprima o interdicție, asigurați-vă că nu va trebui să renunțați la ea în viitorul apropiat.

De asemenea interdicțiile trebuie convenite cu ceilalți membri ai familiei, ca să nu ajungeți în situația în care bunica să îi spună: “Poți mânca ciocolată dacă nu te vede mama”.

“În familia noastră nu se obișnuiește așa ceva”

Această formulă este foarte eficientă pentru a-i oferi copilului explicații plauzibile. “În familia noastră nu se strigă”, “În familia noastră nu se cumpără coca-cola” etc.

Important e ca această expresie chiar să reflecte adevărul.

Nu interziceți emoțiile

Ca și orice alt om, copilul are tot dreptul să-și exprime emoțiile și sentimentele. De aceea în loc să spuneți secul “Nu plânge” ar trebui să spuneți: “Înțeleg că îți pare rău, dar lacrimile nu ajută cu nimic”.

De fapt nu este dificil să îi spui copilului “Nu!”, important e să știi cum să o faci.