Cum să folosiți corect detergentul pentru mașina de spălat. Niciodată nu am știut această regulă!

Petele albe, petele care nu s-au spălat, mirosul neplăcut de la haine și defecțiunile frecvente ale mașinii de spălat – toate pot fi consecința faptului, că nu folosiți corect detergentul sau nu turnați balsamul de rufe în modul corespunzător. Din acest articol veți afla cum să folosiți corect, atât detergentul cât și balsamul de rufe.

De regulă containerul pentru detergent la mașinile automat este împărțit în trei compartimente. Unul din ele, cel mai mic, este marcat cu simbolul ”floare” sau ”steluță”. Acest compartiment este destinat pentru a balsamul de rufe.

Celelate două compartimente sunt marcate cu cifrele romane ”I” și ”II”, sau literele A și B. În compartimentul marcat cu litera A (sau I) detergentul se pune numai dacă setați programul ”Prespălare” sau ”Înmuiere”. Pentru spălarea intensivă trebuie să puneți detergentul în compartimentul B (II). De obicei, acesta este cel mai mare ca volum, deși unii producători fac ambele compartimente pentru detergent de aceeași mărime.

Dacă marcajul este șters, puteți folosi mașina de spălat selectând programul fără prespălare, cu containerul deschis. În acest mod apa va pătrunde în compartimentul pentru spălarea intensivă.

Dacă folosiți detergent lichid? 

Modul de utilizare a detergenților lichizi depinde de consistența și concentrația lor. Producătorii recomandă ca detergenții lichizi să fie puși în același container unde se pune detergentul praf în compartimentul pentru spălarea intensivă (detergenții lichizi nu sunt destinați pentru prespălare).

Dacă detergentul lichid este foarte vâscos, atunci trebuie să-l turnați direct în cuva mașinii de spălat (după ce ați pus toate hainele în ea). Dacă veți turna gelul vâscos în containerul pentru detergent, atunci spre deosebire de detergentul praf sau cel lichid, care imediat se spală și ajung în cuva cu rufe, gelul se va scurge foarte încet. În acest caz gelul va ajunge și în apa de clătire.

Unele geluri sunt disponibile în recipiente cu dozator special. În astfel de cazuri, detergentul poate fi pus în cuva mașinii tot cu acest dozator din plastic. În timpul procesului de spălare, gelul se va spăla în totalitate de pe pereții capacului.

Balsamul de rufe, cu o consistență foarte densă poate fi diluat cu apă pentru a nu rămâne pe pereții containerului pentru detergent. Apropo, produsele lichide și gelurile sunt destinate pentru spălarea la temperaturi mici – nu mai mari de 60ºC.

Produsele pentru îndepărtarea petelor și cele pentru înălbire trebuie turnate în containerul pentru detergent în compartimentul pentru prespălare (A sau I). Produsele pentru spălare sub formă de comprimate trebuie puse direct în cuva mașinii de spălat.

Producătorii unor detergenți (în special pentru spălarea hainelor pentru copii) recomandă să puneți detergentul nu în container, ci direct în cuvă. Înainte de a folosi o nouă marcă de detergent, citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj.

De cât detergent este nevoie pentru spălare?

Mașinile de spălat automat sunt destinate pentru detergenții care nu fac multă spumă. Pe ambalajul acestor detergenți găsiți cuvântul ”automat” sau ”matic” și o pictogramă cu imaginea unei mașini de spălat. Dar chiar și cu utilizarea unor astfel de detergenți este posibil să se facă multă spumă. Acest lucru se întâmplă în cazul când exagerați cu doza de detergent.

Pe ampbalajul detergenților este indicat, de obicei și consumul recomandat de produs. Dar deoarece producătorii detergenților sunt interesați să crească vânzările produselor sale, uneori indică doze maxime.

Doza standard pentru spălarea hainelor – 1 lingură de detergent pentru 1 kg de rufe uscate. Prin urmare, dacă mașina de spălat are capacitatea de 5 kg, dar o umpleți doar pe jumătate, 2-3 linguri de detergent vor fi suficiente.