Cum să-ți educi copilul astfel încât să nu mai fie nevoie să strigi la el: 7 reguli simple

Educația de acasă este o abordare individuală a părintelui față de copilul său. Majoritatea aplică regulile care erau folosite de generațiile precedente. Din păcate, țipetele, speriatul și pedepsele fizice au consecințe ireversibile asupra psihicului copilului. Dar cum să nu strig când copilul se comportă urât, răspunde înapoi și nu mă ascultă? Pare imposibil. De aceea, încercați să educați copilul astfel încât să nu aveți necesitatea să vă descărcați pe el. Dacă veți avea o abordare corectă, copilul nu vă va da doar o cană cu apă la bătrânețe, dar va face ceva mai mult…

1. Nu strigați la copil

„Cea mai bună metodă să-l faci pe copil bun este să-l faci fericit”, – a spus Antoine de Saint-Exupéry. Copilul care este certat mereu de părinți consideră că nu este iubit. Vă eliberați de emoțiile negative asupra lui, pe care el, peste o perioadă, le va redirecționa spre dvs. Sau dimpotrivă, din cauza pedepselor el va deveni „un ascultător timid” care se va transforma într-un adolescent fără voință. De aceea, dacă nu doriți să se întâmple aceste lucruri, învățați-vă să discutați liniștit. În final veți observa cum se schimbă comportamentul copilului.

Dacă vă este greu să vă rețineți, încercați să aflați de ce sunteți iritați și țipați. Probabil, este nereușita de la școală sau refuzul de a mânca? De aceea, pregătiți-vă moral pentru asemenea situații și planificați discuția. De asemenea, atrageți atenție la cauze, analizând rădăcina problemei. O notă de doi la matematică, reduceți temele la alte obiecte și faceți matematică. Nu mănâncă terci, dar dvs. l-ați gustat? Dacă da, atunci preparați mâncarea după o rețetă nouă. Hrișca care are doar sare și ulei, nu este suficientă pentru un copil contemporan. Există atât de multe idei.

Patrick Foto / Shutterstock.com

2. Lăudați copilul 

Psihologii spun că copilul trebuie mai des lăudat, decât certat. Din păcate, uneori este dificil acest lucru. Dar trebuie să încercați. Imaginați-vă situația. Veniți de la ședința de părinți, dar copilul nu este acasă, patul nu este așternut, temele nu sunt făcute, iar el se plimbă pe undeva. Dvs. spuneți-i ceva plăcut, lăudați-l că are succese la geografie. Găsiți ceva pentru ce să-l lăudați. Apoi rugați-l să-și facă temele. Acum el le va face fără certuri. Iată, nu mai aveți motiv să strigați. Nu vă temeți să lăudați copilul, dar nici nu-i tolerați capriciile.

3. Nu exagerați cu cerințele

Nu trebuie să vă așteptați de la copil prea multe. Probabil, el nu este puternic la matematică, dar pictează foarte bine și scrie versuri. Găsiți ce poate face el mai bine și dezvoltați-i acea abilitate. Nu țipați dacă el învață nu prea bine, poate va deveni un pictor renumit. Relaxați-vă și nu îl faceți să sară mai sus decât poate.

4. Fiți un exemplu de urmat

Copii repetă tot ce fac părinții. Atunci când nu pedepsiți copilul, dvs. îi arătați pe propriul exemplu cum să depășească greutățile, respectiv creșteți un copil bine determinat. Copii care au părinți autoritari, cresc mult mai încrezători, mai curioși și mai deschiși.

5. Fiți prieten cu copilul

Prietenia cu copilul înseamnă că el trebuie să știe că poate să vi se adreseze în orice clipă. Drept urmare a discuției cu dvs. el va primi un ajutor și un sfat bun, iar nu reproșuri. Atunci când veți fi în relații foarte strânse, nu veți dori să ridicați vocea la el.

Monkey Business Images / Shutterstock.com

6. Dedicați-i timpul dvs.

Acordați-i copilului cel puțin 15 minute pe zi. În acel moment faceți ceea ce vrea el. Citiți-i o carte, priviți desenele animate preferate sau pur și simplu beți un ceai împreună și discutați. Dacă el duce lipsă de atenție, atunci el o va căuta la alte persoane. Cu regret, nu întotdeauna benefice.

7. Iubiți-vă pe sine

Dacă în armonie cu sine, nu veți dori să țipați la copii. Deseori părinții țipă la copii din lipsă de timp și din cauza că sunt prea obosiți. Rezolvați-vă mai întâi problemele, iar apoi începeți să educați copilul. Dacă părintele este fericit, el nu va țipa la copii.

Învățați-vă nu doar să nu strigați la copil, dar și să dezrădăcinați cauza mâniei. Educați-vă pe sine, înțelegeți de ce se întâmplă anumite lucruri în viață și atunci nu veți mai țipa la copii.