Cum să determinați, în doar câteva secunde, ce haine să îmbrăcați înainte de a ieși din casă

Deoarece la momentul actual avem telefoane performante care ne arată prognoza meteo, nu mai este nevoie să privim spre cer pentru a înțelege dacă va ploua sau ba. Dar cum ne vom descurca dacă nu vom avea telefonul la îndemână sau nu va fi conexiune la internet?

În acest articol vă vom oferi niște sfaturi utile despre cum puteți afla prognoza meteo uitându-vă la nori.

1. Nori sub formă de filamente.

© depositphotos

Norii Cirrus se formează la altitudine mare (5-14 km), au un aspect fibros în formă de filamente, sunt formați din cristale de gheață și nu dau precipitații. Prin urmare, dacă veți observa astfel de nori, să știți că va fi vreme bună, dar rece.

© depositphotos

Dacă norii Cirrus devin mai groși și mai mici și acoperă o bună parte a cerului, atunci este vorba despre Cirrus-cumulus; au o structură ondulată ori sub formă de smocuri, grămezi, dispuse în șiruri. Acești nori ne vorbesc despre o încălzire bruscă și despre faptul că în câteva ore ar trebui să înceapă o furtună cu ploi torențiale.

© pixabay

Dacă acești nori se vor apropia de pământ, se vor transforma în cirostratus: arată ca niște foi subțiri care se întind pe cer. Astfel de nori apar cu 12-24 ore înainte de o ploaie de lungă durată.

2. Norii Cumulus 

© wikimedia

Cumulus sunt niște nori mici, pufoși, cu aspect de vată. Acești nori prevestesc vreme frumoasă, dar nu vă grăbiți să vă bucurați prea mult pentru că ar putea prevesti furtuni cu ploaie care ar putea începe în următoarele 8 ore. Dacă norii Cumulus sunt de dimensiuni mici sau dispar până la apusul soarelui, vremea va fi frumoasă și stabilă.

© depositphotos

Probabil ați văzut și nori asemănători cu niște bucăți mici de lână împrăștiate, sunt norii Altocumulus. Dacă ați observat asemenea nori ca în imagine, ar trebui să vă pregătiți de ploaie cu furtună care ar putea începe după câteva ore.

3. Norii Stratus

© wikimedia

Sunt nori care se seamănă cu ceața și care acoperă întregul cer, sunt subțiri și, în ciuda culorii lor gri, este foarte puțin probabil să plouă. Norii Stratus prevestesc vreme bună și caldă.

4. Nimbus.

© depositphotos © depositphotos  © depositphotos

Aici, la prima vedere, este destul de clar: dacă norii sunt întunecați, înseamnă că va ploua. Dar nu este chiar atât de simplu. Va trebui să analizați atent culoarea norului, anume nuanțele ne vor prevesti cum va fi vremea:

— Norii negri prevestesc ploaie fără vânt puternic.

— Norii maro prevestesc ploaie însoțită de vânt puternic.

— Norii gri prevestesc ploi slabe, dar de lungă durată.

Acum deschideți fereastra: ce prevestesc norii?