Cum să crești un finic veritabil dintr-un sâmbure. O instrucțiune simplă.

În ziua de azi e foarte popular să crești palmieri acasă, căci planta are un aspect extraordinar și creează o atmosferă de noblețe. Însă prețul unui palmier de cameră este usturător. Ce e de făcut dacă îți dorești o plantă exotică, dar nu îți permiți să o cumperi? Soluția e simplă: să o crești de sine stătător!

Curmalul sau finicul este o plantă nepretențioasă, care poate fi crescută destul de simplu în condiții casnice, important e să fie respectată instrucțiunea de plantare și îngrijire. Curmalul iubește soarele, de aceea planta se simte cel mai confortabil dacă e așezată în partea de sud. În primii 5 ani palmierul are un aspect destul de modest, toată splendoarea sa se descoperă abia după 5-7 ani.

Instrucțiune

1. Finicul poate fi semănat cu ajutorul unui sâmbure de curmală. Pentru creșterea plantei va fi nevoie de un fruct uscat sau zvântat, iar sâmburele se seamănă imediat după ce e scos din fruct. Cea mai recomandată specie este curmalul pitic, care are mai multe tulpini.

2. Scoateți sâmburele din curmală și spălați-l bine cu apă caldă. Asigurați-vă că pe suprafața sâmburelui nu a rămas nici urmă de pulpă, care ar putea provoca procese de mucegăire în sol.

3. Prelucrați ușor suprafața sâmburilor cu hârtie abrazivă, apoi înmuiați-i în apă caldă de circa 35 °C pentru 3 zile, schimbând apa la fiecare 6 ore. Când sâmburii se vor umfla puțin, îi puteți semăna.

4. Pregătiți un ghiveci cu găuri de drenaj. Puneți un strat de masă de drenaj și apoi unul de substrat, alcătuit din nisip și turbă în proporții egale.

5. Semănați sâmburii în poziție verticală la circa 1,5 cm adâncime. Țineți ghiveciul în loc călduros și nu uitați să udați solul.

6. Sâmburii cresc pe parcursul a 1-6 luni. Când primii lăstari vor atinge 8-10 cm înălțime, răsădiți-i în ghivece separate cu diametru de circa 9 cm fiecare. Umpleți ghivecele cu un amestec de 2 părți de pământ de gazon, 1 parte de pământ de frunze și câte o parte de nisip și humus.

7. Temperatura optimă pentru creșterea curmalului este 22-25 °C pe timp de vară și 16-18 °C în sezonul rece. De asemenea e important ca planta să aibă acces la lumină, dar să fie evitat contactul direct cu razele solare pentru a nu apărea arsuri. Curmalul se udă cu apă stătută caldă. Udați palmierul de 3 ori pe săptămână primăvara și vara, iar pe timpul iernii e suficientă o singură udare pe săptămână.

8. Se recomandă ca o dată pe an planta să fie mutată într-un ghiveci nou, cu 2 cm mai mare decât precedentul.

După cum vedeți nu este foarte dificil să crești un palmier acasă de sine stătător. Vă dorim să vă îmbogățiți colecția de plante de cameră și să le recomandați și prietenilor voștri să o facă.