Cum să crești pe pervaz un dafin aromat, care îți va aduce sute de beneficii

Gospodinele au observat probabil că în punga cu frunze de dafin de multe ori se nimeresc și câteva bucăți a căror calitate lasă de dorit. Pentru a evita orice suspiciune cu privire la calitatea produsului pe care îl folosim la prepararea bucatelor, vă propunem să creșteți această plantă de sine stătător. De altfel asta nu e deloc dificil, iar îngrijirea plantei este cât se poate de simplă.

Există mai multe specii de dafin (sau laur, cum i se mai spune), dar pentru creșterea ca plantă de cameră cel mai potrivit e dafinul nobil. Acesta arată frumos, poate crește până la 1 metru înălțime, iar frunzele sale au o mulțime de beneficii.

Beneficiile frunzei de dafin

  • are efect repelent împotriva țânțarilor, muștelor și altor insecte
  • umple aerul de fitoncide, care sunt dezinfestanți naturali
  • tratează colecistita și sinuzita
  • scade tensiunea arterială
  • îmbunătățește digestia și pofta de mâncare
  • este folositor împotriva reumatismului, diabetului zaharat, podagrei, artritei și virozei
  • le conferă bucatelor un gust extraordinar
  • umple organismul de vitamine și microelemente
  • are un aspect decorativ foarte plăcut

În Roma Antică această plantă era considerată sacră, iar cu frunzele sale erau împodobite capetele învingătorilor.

Cum să crești un dafin nepretențios

1. Pregătiți un ghiveci și umpleți-l la 1/3 cu argilă expandată, în rest adăugând un amestec de pământ de gazon, pământ de frunze, turbă și nisip în proporție 2:1:1:1. Chiar dacă procurați sol special, se recomandă să-l opăriți, ca după 3-4 zile să puteți semăna semințele.

2. Înmuiați un fruct de dafin în apă pentru puțin timp. Înlăturați-i coaja neagră și spălați-l bine.

3. Fărâmițați o pastilă de cărbune activat și treceți fructul prin praful obținut pentru a evita putrezirea sa și semănați-l îndată după asta.

4. Faceți o adâncitură de circa 2 cm în sol și puneți sămânța în ea, apoi udați-o cu apă stătută de temperatura camerei.

5. În sfârșit luați o sticlă de plastic de 1,5 litri, tăiați-i fundul, iar partea rămasă așezați-o peste sămânță, creând astfel un efect de seră. De 2 ori pe zi înlăturați sticla sau scoateți-i dopul pentru câte 10 minute. După 3 săptămâni veți vedea planta răsărind.

Îngrijirea dafinului

Dafinul poate fi crescut în semiumbră, dar cel mai bine planta se simte în locuri luminate. Păziți-o de curent de aer, dar nu uitați să aerisiți încăperea în care o creșteți. Fertilizați planta o dată la două săptămâni. Udați-o cu apă stătută de temperatura camerei atunci când stratul superior al solului începe a se usca. Dafinul matur poate fi “tuns”, conferindu-i-se diverse forme decorative.

Ca să vă bucurați de frunze de dafin mari și bogate, e suficient să udați și să fertilizați planta. Vă dorim să faceți un astfel de experiment pentru a crește cu propriile mâini frunze de dafin!

error: Content is protected !!