Cum puteți determina calitatea nucilor înainte de a le cumpăra. Verificați cu atenție fiecare nucă.

Cumpărând nuci de la piață, am putea avea parte de surprize destul de neplăcute. Vânzătorii ne spun că acestea sunt proaspete, recoltate în acest an, dar ajungem acasă și descoperim altceva.

De aceea am decis să vă propunem în continuare câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să determinați dintr-o privire calitatea nucilor.

Când se culeg nucile.

Nucile se culeg în septembrie-octombrie.

Nucile au, la recoltare, aproximativ 40% de umiditate. Aceasta mai depinde de soi și de perioada în care au fost recolectate. Nucile se curăță, se spală și se lasă la uscat timp de aproximativ 30 de zile, sau chiar mai mult, până când umiditatea scade, ajungând la 15-20%.

Dacă veți cumpăra nuci la începutul toamnei, acestea pot fi proaspete. Un sac cu nuci cântărește aproximativ 25 kg. Dacă este mai greu, înseamnă că nucile au nevoie de uscare suplimentară.

Când aveți îndoieli în privința calității nucilor, rugați-l pe vânzător să vă cântărească sacul. Dacă acesta are 35 kg, nucile ar putea fi din recoltă proaspătă sau ar putea fi umezite. Unii vânzători înmoaie nucile din anii precedenți, dar le puteți recunoaște cu ușurință după miros: nucile vechi vor avea un miros specific de umezeală, asemănător cu mirosul rufelor care nu au fost uscate corespunzător.

Pentru a vă asigura de calitatea nucilor, gustați-le: dacă sunt proaspete, vor avea un miez puțin umed, cu un gust plăcut. Dacă greutatea sacului este mai mică decât cea menționată anterior, cel mai probabil că nucile sunt de anul trecut și este mai bine să nu le cumpărați.

Un alt indicator este coaja. Unii vânzători ar putea să vă vândă nuci cu coaja groasă sau tare, care se strică foarte greu.

Dacă nuca nu este foarte mare, dar este destul de grea, cu formă alungită, ar putea fi cu coaja tare. De aceea este bine să încercați să o stricați cu mâna, dacă este tare, nu cumpărați asemenea nuci.

Coaja nucilor de anul trecut este întunecată, cu un miros rânced, sunt ușoare deoarece miezul este uscat. Pentru a recunoaște nucile de anul trecut, luați câteva fructe în mână și agitați-le. Dacă auziți cum miezul se atinge de coajă, nu le cumpărați.

Dacă veți observa molii în saci, nu cumpărați aceste nuci, deoarece larvele acestora vor fi peste tot.

Dacă observați pete pe coajă, urme de mucegai puteți fi siguri că aceste nuci sunt afectate și în interior. Chiar dacă găsiți doar 1-2 nuci rele în sac, bacteriile le-a putea afecta în scurt timp și pe celelalte.

Dacă veți cumpăra mai mulți saci cu nuci, verificați-l pe fiecare cu mare atenție. Se întâmplă ca vânzătorii să amestece nucile proaspete cu cele de anul trecut.