Cum milioane de furnici construiesc un “pod viu” pentru a distruge un cuib de viespi

Filmulețul care prezintă cum furnicile construiesc un “pod viu” pentru a distruge un cuib de viespi a devenit viral pe internet, cucerind atenția și admirația utilizatorilor din întreaga lume.

merdeka

Imaginile au fost publicate pe Twitter de Francisco Bonnie, care le-a comentat astfel:

“Atacul legiunii de furnici (cunoscute de asemenea ca furnici militare sau marabunta) asupra unui cuib de viespi. Nivelul intelectual și al gândirii colective necesar pentru a forma acest pod este impresionant.”

Filmulețul a fost vizionat deja de peste 700.000 de utilizatori.

Bonnie a relatat ce va urma:

“Când furnicile atacă, viespile practic deodată cedează și pleacă. Furnicile, în schimb, nu pleacă până nu iau tot ce se poate: larve, ouă, dar și viespi care nu au reușit să evadeze. Ele pot construi astfel de poduri chiar și pe apă!”

Aparent furnicile s-ar putea apropia de cuibul de viespi direct, mergând pe tavan. Dar se presupune că furnicilor le e dificil să meargă cu picioarele în sus, de aceea ele preferă acest pod în formă de parabolă, pe care se deplasează vertical în jos, apoi orizontal, apoi vertical în sus.

solent.photoshelter

Principiul de construcție este simplu: furnicile merg de-a lungul podului până găsesc un loc liber, pe care îl și ocupă, devenind parte a structurii.

O furnică poate ține o greutate ce depășește de 750 de ori propria sa greutate. Totuși se poate observa că pe o furnică se sprijină cel mult alte 3 furnici.

Dacă se întâmplă ca pe una din furnici să se sprijine mai mult de 3, atunci ea începe să caute un alt loc liber.

Ce părere aveți despre o asemenea cooperare în lumea insectelor? Ați văzut și la oameni astfel de exemple?