Cum îți poți proteja copilul de pericole — 13 sfaturi prețioase!

Niciun părinte nu dorește să crească și să educe un copil anxios și neliniștit căruia să îi frică de lumea din jurul lui. Din această cauză, de multe ori, părinții nu le vorbesc copiilor săi despre anumite pericole. Cu toate acestea, unele dintre ele sunt inevitabile: chiar și atunci când copiii sunt în preajma părinților, se pot confrunta cu situații neplăcute.

Vă prezentăm 13 reguli prețioase despre cum să vă protejați copiii. Toate aceste sfaturi vă pot ajuta familia și chiar salva viețile copiilor.

Învățați copilul dvs să vă telefoneze când ajunge la destinație.

Dacă vreți ca copilul dvs să se obișnuiască să vă telefoneze atunci când ajunge la școală sau când iese din școală, este bine să faceți un obicei în familie dându-i propriul exemplu, telefonând mereu soțului sau soției și comunicându-i unde vă aflați. Copiii vor urma exemplul dat de către adulți.

Ascultați cu atenție tot ce vă povestește copilul. Unele situații ar putea trezi bănuieli.

Spre exemplu, atunci când copilul dvs vă povestește despre comportamentul ciudat al unui vechi prieten, ar trebuie să vă alarmeze. Adesea, cele mai apropiate persoane sunt cele care ar putea să vă răpească copilul. Copiii sunt inocenți și creduli, fiți foarte atenți!

Străduiți-vă cât mai des să luați copilul de la școală.

Mai ales când vă sună și vă roagă să veniți mai repede după el. Unii părinți dau dovadă de lipsă de responsabilitate, și îi permit copilul lor de doar 7 ani să meargă singur în cealaltă parte a orașului; fără telefon și fără bani de buzunar.

Nepăsarea părinților este inacceptabilă atunci când este vorba despre copii.

Notați numerele de telefoane pe care le considerați importante.

Printre ele ar trebui să se găsească: numărul de telefon al dirigintei, al directorului școlii, organizației voluntare a orașului, al serviciul de salvare a copilului și Poliției. Atunci când un copil dispare, fiecare secundă este valoroasă.

Este foarte important să contactați imediat serviciile și persoanele care vă pot oferi asistența necesară.

Fotografiați copilul.

Înainte de a merge la un eveniment la care va asista multă lume, cum ar fi un concert, cinema, fotografiați neapărat copilul.

În cazul în care copilul s-a pierdut în mulțime, părinților le va fi mult mai ușor să îl caute arătând fotografia sa.

Dacă copilul s-a pierdut − începeți imediat căutarea.

Termenul de trei zile este un mit. În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia și contactați serviciile de voluntariat.

Încercați să vă puneți copilul la încercări pentru a vedea cum va reacționa în caz de pericol.

Inventați acasă situații reale în care copilul poate fi ușor speriat și confuz. Acest lucru îl va pregăti pe copil cum să se comporte în caz de urgență. Jucați rolul unui străin care se comport dubios – observați care este reacția și comportamentul copilului dvs.

Fotografiați talpa încălțămintei copilului.

Această regulă trebuie urmată înainte de a merge în pădure sau într-un parc acoperit cu zăpadă. Dacă copilul se va pierde, va fi posibil să vă orientați încotro s-a îndreptat, după urmele tălpilor încălțămintei.

Stabiliți un loc pentru a vă întâlni.

Stabiliți din timp un loc unde vă veți întâlni în caz că vă pierdeți unul de celălalt. Ar trebui să fie un loc vizibil chiar din depărtare: un monument, ieșirea din magazin.

Nu interziceți copilului să utilizeze rețele sociale.

În acest caz veți avea posibilitatea să-l verificați, veți ști care-i sunt interesele, ce gen de muzică ascultă, cine-i sunt prietenii. Dacă îi veți interzice să aibă propria pagină, îl veți provoca să creeze una falsă. Și astfel nu veți putea să îl controlați.

Cumpărați copilul dvs gadget-uri cu GPS.

Gadget-urile inteligente determină coordonatele locației copilului dvs. Brățara GPS este cea mai potrivită − este convenabilă, eficientă și ieftină. O altă metodă este de a înregistra numărului de telefon al copilului pe numele dvs. Astfel puteți primi o copie a apelurilor pe care le-a efectuat copilul dvs.

Strecurați numărul dvs de telefon în buzunarul copilului.

Un bilețel cu număr dvs de telefon, este util în cazul în care copilul s-a pierdut și nu are la el telefonul.

Creați un „cuvânt parolă” pe care numai dvs și copilul îl veți cunoaște.

De exemplu, cuvântul „morcov”. Acest cuvânt va fi parola secretă pentru dvs și pentru copil. Aceasta vă poate salva copilul atunci când de el se apropie persoanele străine. De exemplu: cineva se apropie de copil și îi spune:

− Mama ta s-a îmbolnăvit, m-a rugat să te iau și să mergem împreună la spital.

− Voi merge doar dacă îmi spune-ți cuvântul parolă.

− Ce fel de parolă?

Este important să explicați copilului că dacă un străin nu cunoaște parola (cuvântul secret), atunci în niciun caz nu trebuie să meargă cu el. Trebuie să fugă și să strige după ajutor.