Cum distrug mamele stima de sine a propriilor copii

Stima de sine scăzută nu este nici pe departe o binecuvântare, la fel cum nu este nici stima de sine ridicată. Mulți adulți suferă de pe urma unor complexe ale căror rădăcini se află în copilărie. Și este atât de dificil de înlăturat aceste ”buruieni”, având în vedere că în copilărie fiecare impresie se întipărește adânc în conștiință. Iar acest lucru se întâmplă și din cauza părinților care, folosind la întâmplare unele cuvinte, pot răni aproape iremediabil sufletul de copil. Educația copiilor este foarte importantă, uneori e necesară și severitatea, dar, bineînțeles, că părinții trebuie să se abțină de la anumite fraze, care pot avea urmări pe termen lung…

1. ”Dar este atât de ușor!”

Ceea ce pentru tine este simplu și ușor, pentru copilul tău este o sarcină. Posibil, o sarcină nouă, dificilă și chiar o sarcină care cu greu își va găsi rezolvare. Părinții spun această frază din cele mai bune intenții. Însă în loc de efectul motivațional care se așteaptă, se obține exact inversul. Copilul înțelege: ”Dacă asta e atât de simplu, iar mie nu-mi iese nicidecum, înseamnă că sunt un nepriceput și un neputincios”. Cel mai frecvent copii nu au forța interioară de a lupta cu aceste gânduri și se dau bătuți. În consecință, stima de sine scăzută se întărește și mai mult. Cel mai bine este să spui: ”Nu este o sarcină simplă” sau ”Probabil că îți este dificil”, și atunci când va îndeplini sarcina, copilul va înțelege că a reușit să facă ceva semnificativ. Va fi un plus la stima sa de sine.

2. Părinții fac prea multe pentru proprii copii

Nu o singură dată am întâlnit părinți, și tați, și mame, care își cresc copiii ca pe niște plante de seră. ”Nu merge pe-acolo, mergi pe-aici. Că o să-ți cadă zăpada pe cap și o să te doară!”. Lângă frigider nu sta, că vei îngheța, nu spăla vesela, că o vom spălă noi, la școală te vom conduce de mânuță și vom sta de vorbă cu cei care te-au ofensat. Făcând toate aceste, părinții îi privează pe proprii copii de posibilitatea de a se adapta normal vieții. Din toate acestea se subînțelege sau chiar se afirmă clar: ”Ești incapabil”. Stima de sine a copilului, desigur, va scădea. Lasă-l pe copil să-și facă pașii, să calce pe propriile greble. Va fi dureros, însă în ochii lui va înflori bucuria că a făcut pași independenți. Nu-ți fie frică să-i oferi libertatea.

3. Prostul obicei de a insista pe greșelile făcute de copil

Să nu greșească poate doar cel care nu face nimic. Și tu ca părinte se întâmplă să mai greșești, deci nu-ți proteja excesiv copii de greșeli. Când vor crește și vor fi față în față cu viața, atunci cei mai rezistenți se vor dovedi cei care nu au avut de ascuns nimic față de realitate. Restul se vor îndoi de sine și le va fi frică. Durerea care însoțește, de cele mai multe ori, greșelile și insuccesele noastre, ne ajută să creștem și să ne dezvoltăm. Iar cu fiecare lecție de viață învățată, vom acționa din ce în ce mai încrezător, vom crede din ce în ce mai mult în puterea noastră! Imaginează-ți de ce lucruri îți privezi copiii?

Copilul este un suflet viu, un om viu. Iar sarcina fiecărui părinte este să-l ajute să crească și să se pregătească astfel pentru viața adultă, dar nu să educe un veșnic ”copil”.

 

Sursa: familyshare.com