„Curățenie în stil japonez” este un termen prezent în cartea lui Con Mari „Magic Cleaning”, Yukiko Kaneko „Viața fără obiecte”. Principiul acesta este unul foarte simplu: să ne debarasăm de toate lucrurile din casă care nu ne aduc bucurie.
În timpul curățeniei aruncăm obiectele inutile și totodată ne schimbăm viziunile asupra vieții. Să fie oare într-adevăr așa?
În acest articol vă voi povesti despre cum am aplicat în practică metoda japoneză de a face curățenie și care sunt rezultatele sale.
Când am auzit prima dată despre curățenia japoneză, m-am gândit: „Cunosc persoane care chiar au nevoie de această idee!” De exemplu o prietenă care își păstrează rochia de la balul de absolvire. Am încercat și eu să fac o curățenie superficială în baza acestei metode și nu am găsit obiecte inutile.
A doua oară când mi-am amintit de japonezi a fost atunci când m-am mutat într-un apartament nou. Nu am propriul meu mobilier, doar o ceașcă de cafea și niște pahare pentru vin, din tehnică doar un laptop și un smartphone. Cu toate acestea am avut nevoie de mult timp și bani pentru a împacheta și a transporta lucrurile. Apoi am decis să fac o verificare mai amănunțită.
Pentru ca procesul de eliminare a lucrurilor inutile să fie mai eficient, japonezii recomandă să facem ordine nu în camere (bucătărie, dormitor, baie), ci în lucrurile noastre: haine, încălțăminte etc.
Hainele
Toate hainele mele pot fi împărțite în mai multe categorii: de fiecare zi, pentru momente speciale etc.
Bineînțeles că hainele sunt aranjate în ordine doar în capul meu, dar în dulap este un haos permanent, adică adunate grămadă. Așa că am deschis șifonierul în compartimentul cu hainele de primăvară-vară și le-am aruncat pe toate pe canapea.
Aceasta a fost prima etapă (mi-am dat seama că am avut o relație specială cu culoarea galbenă).
După sfatul japonezilor trebuia să decid care haine, din această grămadă, îmi aduc bucurie. Dar stările de bucurie le obținem din călătorii, de la oameni interesanți, de la animalele noastre de companie. Hainele nu fac parte din această categorie. Așa că am încercat altă metodă: am apreciat confortul fiecărui lucru (a trebuit să arunc câteva bluze drăguțe, dar care erau din fibre sintetice), apoi cum îmi stau aceste haine.
Acesta este rezultatul final după ce am făcut ordine în hainele de primăvară-vară.
Am lăsat o salopetă din denim, o fustă, o rochie și câteva tricouri. Alegerea nu a fost deloc rapidă nici ușoară. Mi-a fost greu să mă despart de unele lucruri.
Mi-a fost de ajutor sfatul lui Yukiko Kaneko: îmbrăcămintea în care vom arăta bine în viitor (dacă slăbim, scăpăm de pata de pe ea etc.), ne împiedică sa avem acele lucruri în care putem fi frumoase acum.
Procesul de analiză a îmbrăcămintei de primăvară și vară a durat în jur de o lună, dar în cazul hainelor de iarnă, lenjeriei de pat, încălțămintei etc. lucrurile au decurs mult mai repede.
Produsele cosmetice
În partea stânga: ceea ce am găsit pe rafturi, în trusă și chiar în frigider. În partea dreaptă: ceea ce folosesc cu adevărat.
Cele mai inutile produse au fost cumpărate pentru a economisi. De exemplu am folosit mult timp și cu succes o cremă împotriva cuperozei, dar am încercat să o înlocuiesc cu una mai ieftină. Respectiv am găsit 5 creme care au fost utilizate doar de 2-3 ori.
Alte categorii
Acesta este rezultatul verificării bijuteriilor, din care mi-am lăsat doar acest elefant roșu.
După bijuterii am trecut la alte categorii, unde am avut parte de mai multe surprize cu ar fi, de exemplu, un sandwich maker, un aparat de cafea și un ceainic electric de care am uitat complet pentru că nu le-am folosit de mai mult de 5 ani. Am avut de lucru și în alte categorii:
— Suveniruri și decorațiuni pentru casă. Magneți, vase decorative, jucării, figurine și alte obiecte care adună praful.
— Textile. Unele seturi de lenjerie de pat, niște prosoape, niște fețe de masă, tul și câteva pături din fibre sintetice.
— Electrocasnice. Niște căști care nu funcționează prea bine, o lampă de birou extrem de inconfortabilă, un depilator electric.
Ce să facem cu aceste obiecte?
La această întrebare este mai bine să găsiți răspunsul chiar înainte de a începe curățenia. În caz contra veți depozita aceste obiecte în debara sau la balcon, apoi ele vor reveni treptat la locurile lor anterioare. Am avut 4 soluții pentru ele:
— Adăposturi pentru animale. Aici am adus hainele vechi, lenjeria de pat și tot ce poate fi folosit ca așternut.
— Organizații de ajutoare. Am donat organizațiilor de voluntari, pe care le-am găsit în Facebook, lucruri care pot fi vândute la târguri de caritate. Aproape toată îmbrăcămintea mea a mers la o familie mare, care a rămas fără casă din cauza unui incendiu.
— Cadouri. Tot în Facebook am găsit mai multe grupuri în care membrii își donează lucrurile celor care și le doresc. În acest fel aproape toate bijuteriile mele, cosmeticele noi, haine și încălțăminte au fost donate.
— La gunoi. Restul obiectelor le-am aruncat.
În afară de aceste metode există încă una: de a vinde sau de a schimba un lucru inutil. Eu încă nu am curaj să încerc această opțiune, dar prietena mea folosește cu succes această metodă.
Ce trebuie să facem ca să nu adunăm alte obiecte inutile?
Yukiko Kaneko compară procesul de eliminare a obiectelor inutile cu cel de slăbire. Dacă nu vom schimba abordarea, vor reveni la fel ca și kilogramele slăbite. De aceea am analizat principalele cauze ale apariției lucrurilor inutile pentru a putea preveni apariția lor în viitor.
— Vânzare. Ideea că unele mărfuri, chiar dacă sunt calitate mai joasă, dar costă foarte puțin mă face să cumpăr deseori lucruri inutile, cum ar fi o rochie de culoare roșie care nu este stilul meu, nici culoarea mea preferată, nici nu se aranjează bine. De ce am cumpărat-o?
— Economii. „Am nevoie de un lucru care costă destul de mult, dar la moment nu dispun de acea sumă și îmi voi cumpăra ceva mai ieftin. Dar această schemă nu funcționează.
— Lucruri care și-au pierdut valoarea. Ne-au fost utile în trecut și așteptăm să le mai utilizăm și în viitor și nu este atât de ușor să scăpăm de aceste gânduri. De aceea am introdus regula de a cumpăra orice lucru nou doar după ce voi scăpa de cel vechi.
Rezultate
Curățenia mea a durat șase luni și iată ce s-a schimbat:
— În apartamentul meu este cu mult mai simplu de menținut ordinea deoarece sunt puține obiecte.
— Datorită faptului că în șifonierul meu sunt puține haine, a dispărut întrebarea tradițională de dimineață despre ce să îmbrac. Am mai mult timp pentru a pregăti dejunul. În plus, lăsând doar hainele care îmi stau bine, am devenit mai încrezută și mă simt mai bine.
— Rezultatul elocvent al acestui proces este suma de 2.000 $: costul aproximativ al obiectelor date sau aruncate (haine noi sau aproape noi etc.). În ultimele 3 luni mi-am cumpărat doar adidași. Și aceasta este alegerea mea conștientă, dar nu o interdicție de dragul economiei.
— Domnișoara căreia i-am dăruit o pereche de blugi mi-a spus că este prima pereche de blugi din viața ei. Ajutând oamenii ni se umple inima de bucurie.
Cum rămâne cu transformarea persoanei?
Japonezii nu au mințit chiar m-am schimbat. Mă simt mai liberă din punct de vedere moral și fizic. Am mai mult timp și bani.
Dacă v-a venit vreodată în minte ideea de minimalism, vă recomand să îi acordați mai multă atenție. Conexiunea dintre om și obiectele care îl înconjoară este una neînsemnată și vă veți convinge de acest lucru după primele 2-3 pachete aruncate la gunoi.