Spre deosebire de becurile cu filament (incandescente), care se deosebesc doar prin putere și calitatea fabricației, becurile LED (diodă emițătoare de lumină) au mai mulți parametri care influențează calitatea și siguranța iluminării. Vă vom relata astăzi despre principalii parametri ai becurilor LED și vă vom recomanda cele mai reușite becuri pentru uz casnic.
Puterea
Becurile LED nu ar trebui alese după putere, căci eficiența de iluminare diferă de la un producător la altul, astfel încât două becuri cu aceeași putere pot emite o lumină foarte diferită ca și intensitate. Echivalentul unui bec cu incandescență de 60 W poate avea o putere între 6-10 W.
Echivalentul de putere
Majoritatea producătorilor de becuri LED indică echivalentul de putere față de becurile convenționale. Spre exemplu pe ambalaj poate fi indicat că becul are puterea de 6 W și luminează ca un bec cu incandescență de 60 W. Unii producători fac acest lucru cu o marjă de eroare considerabilă, de aceea vă recomandăm să vă uitați la fluxul luminos, iar nu la putere.
Fluxul luminos
Luminozitatea becului sau cantitatea de lumină pe care o emite se determină prin mărimea denumită “flux luminos”, care se măsoară în lumeni (lm).
Fluxul luminos al unui bec cu incandescență este relativ ușor de determinat înmulțind puterea sa cu 10: 40 W – 400 lm, 60 W – 600 lm etc. Respectiv dacă doriți să înlocuiți un bec obișnuit de 60 W cu unul LED, fluxul luminos al acestuia trebuie să fie de cel puțin 600 lm.
Din păcate mulți producători indică valori exagerate pentru fluxul luminos. Unele becuri pot avea un flux luminos chiar și de două ori mai mic decât cel declarat. Valorile reale ale acestui parametru pot fi determinate printr-un test de laborator.
Temperatura de culoare
Becurile cu incandescență emit o lumină gălbuie de temperatură de culoare 2700-2800 K. Respectiv dacă doriți o lumină apropiată de cea emisă de becurile convenționale atunci căutați această valoare a temperaturii de culoare. Multe becuri LED au acest parametru la nivelul 3000 K, având o culoare ceva mai albă, dar la fel de confortabilă. Culoarea becurilor cu temperatura de 4000 K este numită “alb neutru” și este mai potrivită pentru birouri și alte spații de lucru. Se consideră că o culoare albă crește productivitatea, în timp ce una cu nuanță gălbuie încurajează relaxarea, de aceea în locuință trebuie să ardă becuri cu o lumină caldă de cel mult 3000 K. Becurile cu temperatura de culoare de peste 5000 K sunt destinate spațiilor industriale și nu sunt potrivite pentru locuință.
Tensiunea
Becurile LED sunt produse pentru tensiunile de 220-230 V și 12 V. În soclul becurilor LED se montează diferite tipuri de drivere, majoritatea având funcția de stabilizare. Asta înseamnă că luminozitatea becului rămâne constantă indiferent de variațiile tensiunii electrice din rețea. Producătorii indică marja de tensiune în care poate funcționa becul, dar uneori aceste date sunt eronate.
Becurile de 12 V pot avea soclu E27, E14, GU5.3 sau G4 și pot fi alimentate atât de la curent continuu, cât și de la curent alternativ. Majoritatea becurilor cu soclu de tip G4 și GU5.3 pot avea mari pulsații de lumină dacă sunt conectate la curent alternativ, fenomen ce are un impact negativ asupra vederii și sănătății în general. Pentru a utiliza astfel de becuri în aceste condiții veți avea nevoie de un transformator de curent electric.
Întrerupătorul cu indicator
Unele becuri LED nu funcționează normal în ansamblu cu întrerupătoarele cu indicator. Când întrerupătorul este în poziție oprit, astfel de becuri pot licări sau emana în continuare o lumină slabă. Puțini dintre producătorii de becuri LED indică pe ambalaj dacă produsul lor este compatibil cu astfel de întrerupătoare.
Pulsația luminii
Acest fenomen provoacă oboseala ochilor și o înrăutățire generală a stării noastre, de aceea este foarte important să alegem doar becurile care nu au o pulsație vizibilă. Conform standardelor internaționale, în funcție de încăpere pulsația trebuie să se încadreze în marja 5-20%, dar realmente zona noastră de confort ajunge chiar și la 35%. Majoritatea producătorilor nu indică pe ambalaj dacă becul emite o lumină pulsantă, dar bineînțeles asta nu înseamnă că aceste produse nu se încadrează în standardul menționat. Pulsația unui bec LED poate fi verificată cu ajutorul camerei foto a smartphone’ului: dacă lumina becului pulsează, pe ecranul telefonului vor apărea lunii specifice.