Cum adorm șoferii la volan… Crezi că nu ți se poate întâmpla?

Mereu am fost uimit de faptul cum oamenii pot adormi la volan. Dacă îți este foarte somn, te oprești, te plimbi, dacă este iarnă, te speli cu zăpadă și mai departe… Dar iată că am fost și eu într-o astfel de situație și am înțeles totul…

Mergeam din Germania spre casă cu mașina. Aveam planuri foarte mari. Vroiam să parcurg tot drumul într-un timp record. Îmi plăcea atunci să fac totul la maxim.

Parcursesem o parte din drum, apoi am început să merg pe un sector de drum mai puțin aglomerat și destul de plictisitor. Era ora trei noaptea, iar până la următoarea vamă aveam de parcurs aproximativ 200 km. Ascult muzică la maxim, la un post de radio local, era un rock clasic. Îmi place foarte mult.

Îmi era somn, dar puteam rezista. Deodată, văd în fața mea un pod foarte mare. Un asemenea pod este într-un oraș din Germania. El este construit pentru avioane. Iată așa arată.

Как засыпают за рулем... Автобан, Польша, сонливость, заснуть за рулем

Как засыпают за рулем... Автобан, Польша, сонливость, заснуть за рулем

Eram foarte nedumerit. De unde în această regiune a apărut acest pod? M-am scuturat puțin și podul a dispărut. În fața mea era același drum plictisitor. Aici am înțeles că acea imagine am visat-o. Am oprit la prima benzinărie și am cerut permisiunea să parchez și să dorm puțin. M-am ghemuit pe bancheta din spate și am adormit.

Atunci când șoferul este obosit, dar se impune să meargă, creierul extrem de obosit îi pune în față șoferului o imagine a drumului pe care el o alege și pare a fi totul în regulă, iar omul nu înțelege că acel drum deja îl visează. Ulterior este clar, drumul real face o cotitură, iar șoferul continuă să meargă drept și deraiază în vreun șanț sau se ciocnește cu o mașină din sens opus. Trecerea din starea de trezvie în cea de somn nici nu se observă, asculți aceeași muzică, mergi pe același drum și pare că totul este sub control.

După acest incident, mă strădui să nu mai conduc noaptea…