Cultiv castraveții după metoda pe care am aflat-o de la mătușa mea din Belarus. Recolta este extraordinară!

În primăvara anului trecut am mers la rudele din Belarus și am preluat de acolo o metodă de cultivare a castraveților pe care mătușa mea, Vera Kirilovna, o folosește deja de mai multe decenii.

Pentru plantare ea pregătește următoarele:

— humus;

— cenușă de lemn;

— apă clocotită;

— semințe.

Unealta necesară pentru această operațiune este una cunoscută de toată lumea: hârlețul.

1. Se sapă o suprafață mică cu lungimea de 2 m și lățimea de 60-70 cm.

2. Se fac găuri în formă de șah “peste o pătrățică”: una, apoi două și din nou una. Gaurile trebuie să fie la o distanță de 60 cm una de cealaltă. Pe terenul nostru pământul este unul greu, lutos și de aceea îngrășămintele joacă un rol important.

3. Fiecare gaură este pregătită astfel: se face o adâncitură de 10 cm, se pune o mână de humus, două linguri de cenușă, o mână de pământ și se amestecă totul.

4. Apoi se toarnă apa clocotită peste această masă, se lasă 5-10 minute și se aruncă apoi 5-7 semințe de castraveți.

5. După aceasta acoperim semintele cu pământ și nu le mai udăm.

6. Dacă se prognozează nopți reci, puteți acoperi cu o peliculă, care dimineața poate fi scoasă. Procedați astfel până vor răsări.

7. Este mai bine de udat seara, după ce se ascunde soarele și cade umbra.

Am încercat imediat această metodă în grădina noastră. Semințele au început să răsară peste o săptămână, cu toate că aveau diferite perioade de germinare. Cred că fiecare pasionat de arta grădinăritului a descoperit deja semințele sale preferate, așa că nu voi oferi recomandări ce țin de alegerea lor. Belarușii care folosesc această metodă obțin o recoltă atât de bogată, încât pun la murat castraveții în butoaie.