Culorile și designul interior: cum nuanțele ne influențează dispoziția

Ce culori să alegi pentru pereți astfel încât să te poți relaxa sau, dimpotrivă, să ai dispoziție de lucru? Vom discuta asta în articolul nostru de astăzi.

Alb și gri

Acestea sunt culori de bază și totuși oamenii le interpretează diferit: unora albul le pare ușor și luminos, alții îl consideră prea plictisitor. Totuși în ziua de azi albul și griul sunt folosite pe larg în calitate de culoare de bază: ele măresc vizual spațiul, nu supraîncarcă pereții și arată elegant. Un design interior monocromatic este o idee foarte interesantă, cum ar fi în proiectul Innei Azorskaia.

Această combinație de culori poate fi folosită în orice încăpere, mai ales în camerele mici și cele cu iluminare slabă.

Design: Inna Azorskaia

Negru

Mulți oameni asociază culoarea neagră cu emoțiile negative: tristețe, plictiseală. Dar totodată această culoare exprimă o eleganță deosebită și denotă un gust rafinat. O idee foarte îndrăzneață ar fi să vopsiți în culoare neagră mai mulți pereți, ca în exemplul de mai jos.

Design: Kameleono

Folosită pentru niște accente mici, culoarea neagră e potrivită pentru orice încăpere. Interiorul va deveni pronunțat, cu un contrast puternic. Deosebit de utilă culoarea neagră ar fi în încăperile exagerat de mare.

Nu se recomandă folosirea abundentă a acestei culori în designul interior, mai ales în camerele mici și slab iluminate.

Design: Buro5

Bej și maro

Aceste nuanțe calde și naturale calmează și creează o atmosferă de siguranță și echilibru. De obicei ele sunt asociate fie cu natura (copaci, munți, nisip, pietre), fie cu ceva apetisant (prăjituri, cafea, ciocolată).

Design: GP Project

Dacă le dizolvați cu niște accente de contrast, aceste culori pot fi folosite în absolut orice încăpere. Un bej deschis ar fi o culoare de bază excelentă.

Totodată culoarea maro nu este o alegere bună în cazul încăperilor mici și întunecoase.

Design: Elena Markina

Roșu și oranj

Acestea sunt culori energizante chiar și la nivel fiziologic: ele pot crește nivelul de adrenalină în sânge, influențează bătăile inimii și chiar pot crește tensiunea arterială. Nuanțele calde de roșu și oranj fac încăperea mai confortabilă.

Livingul și sufrageria sunt perfecte pentru folosirea acestor culori, căci ele îndeamnă la comunicare și cresc apetitul. Plasarea unor accente folosind culoarea roșie este un artificiu de design foarte popular.

Totodată evitați să le folosiți în dormitor, căci ele nu predispun spre relaxare.

Design: Irina Travkina, Natalia Tarasevich

Galben

Culoarea bucuriei și optimismului. E important să alegeți corect nuanța: una deschisă face încăperea mai ușoară și mai luminoasă, în timp ce una mai închisă te poate obosi dacă petreci în încăpere mult timp.

Bucătăria, sufrageria, baia și antreul sunt alegeri perfecte pentru culoarea galbenă, care de altfel poate fi folosită excelent și pentru plasarea unor mici accente: piese de mobilier, accesorii.

Design: Olga Shapovalova

În schimb evitați folosirea galbenului în camera copiilor, micuților le creează disconfort această culoare. În orice caz oriunde ați folosi culoarea galbenă, ea trebuie “diluată” cu nuanțe neutre: gri, alb, bej.

Design: Svetlana Yurkova

Verde

Verdele e considerat drept cea mai naturală și plăcută culoare, fiind asociată cu natura vie și relaxarea. Verdele îmbină proprietățile înviorătoare ale galbenului și cele relaxante ale albastrului.

Culoarea verde poate fi folosită în orice încăpere, un efect deosebit având combinarea sa cu alte culori, mai ales cu albul.

Albastru și azuriu

Acestea predispun spre relaxare și meditație, reduc tensiunea și apetitul.

Nuanțele deschise sunt potrivite pentru încăperile mici, mărind vizual spațiul, dar și pentru cele orientate spre partea de sud, pe care le fac puțin mai “reci”.

Design: Anna Muravina

În dormitor și camera de baie aceste culori au efect relaxant. Unele nuanțe stimulează concentrația și sunt potrivite pentru birouri și spații de lucru. Dacă vreți să slăbiți și să reduceți apetitul, folosirea albastrului în bucătărie și sufragerie este o idee foarte bună.

Totuși asemenea culori nu trebuie folosite prea abundent, indiferent de încăpere, mai ales dacă e vorba de nuanțe închise. Cel mai indicat este să dizolvați albastrul cu nuanțe neutre de bază.

Design: Tatiana Kazantseva

Roz și violet

Nuanțele pastelate ale acestor culori calmează și relaxează, în timp ce nuanțele închise creează o atmosferă festivă și misterioasă.

Design: Nika Vorotyntseva

Acestea pot fi folosite în orice încăpere, mai ales în dormitor.