Cu cât e mai fericită femeia, cu atât se îmbracă mai simplu

Cu cât sunt mai fericite, femeile preferă un stil vestimentar mai simplu. La această concluzie neașteptată ne duce recentul raport anual al ONU despre nivelul de fericire în lume.

Începând cu 2011 în fiecare an se fac rapoarte despre fericire la nivel global. Savanții au elaborat niște tehnologii speciale cu ajutorul cărora se “măsoară” fericirea oamenilor din diferite țări și se estimează nivelul obiectiv al bunăstării. Ulterior aceste date se compară și se elaborează un rating al țărilor în funcție de nivelul de fericire al locuitorilor.

În anul 2017 în top 10 au intrat:

  1. Norvegia
  2. Danemarca
  3. Islanda
  4. Elveția
  5. Finlanda
  6. Olanda
  7. Canada
  8. Noua Zeelandă
  9. Australia
  10. Suedia

Practic în fiecare an în acest top ajung aceleași țări, schimbându-se puțin cu locul din când în când.

Știți ce au în comun toate aceste țări? În afară de un nivel de viață foarte înalt, standarde sociale uimitoare și o politică de stat bine pusă la punct, în toate aceste țări se observă o atitudine foarte simplistă față de vestimentație!

În schimb țările care dictează tendințele în lumea modei, locuitorii cărora au ținute vestimentare ideale, iar orice studentă arată mai elegant decât o lady în sensul clasic al cuvântului – toate acestea rătăcesc adânc în acest top: Franța e pe 32, Spania pe 37, Italia tocmai pe locul 50. În total în top sunt 157 de țări, adică practic în o treime din țările lumii oamenii sunt mai fericiți decât italienii!

Care e situația în țările fericite? Acolo nimeni nu-și bate capul despre nuanța blugilor recomandată de cel mai recent număr al VOGUE. Ei poartă hainele în care se simt confortabil, chiar dacă acestea nu oferă cea mai mare plăcere estetică. Blugii, ghetele, tricourile banale sau adidașii – toate acestea sunt atribute obișnuite ale garderobei danezilor sau olandezilor.

Mulți bărbați de la noi ar fi revoltați de felul în care se îmbracă bunăoară femeile din Suedia. “N-ai la ce te uita!” – ar spune ei. “Astea sunt femei?!” – ar spune ei. Dar în mod paradoxal Suedia este printre cele mai fericite țări din lume, adică aceste femei nu se simt nefericite din cauza că nu au fuste elegante sau pantofi clasici în garderobele lor. Și bărbații nu se simt deloc frustrați de faptul că femeile lor nu arată 24/7 ca modelele din industria modei.

Poate pentru a fi fericit nu e deloc necesar să alergi după toate trendurile contemporane și să alegi exclusiv hainele care se potrivesc cu silueta sau culoarea ochilor?

Poate poți fi fericită și în haine simple, fără prea multă filosofie vestimentară?

Poate atunci când omul se simte fericit, protejat și liniștit, când el nu simte nevoia să le dovedească tuturor în fiecare zi că el are un oarecare statut (de cele mai multe ori imaginar) – poate un astfel de om se simte destul de bine în blugi, tricou și ghete?

Acest lucru îl dovedește din plin acest raport al țărilor fericite. Simplitatea este un element important pentru o viață plină de bucurie și fericire!

Dar dvs. cum credeți, modul în care ne îmbrăcăm are vreun impact asupra stării noastre interioare și asupra percepției noastre asupra vieții și frumuseții sau e doar o coincidență?