Cu aceste sfaturi, tricotatul devine mai simplu pentru toți…

Tricotatul este o activitate relaxantă, la fel ca lectura și rezolvarea rebusurilor. Este o ocupație ce stimulează imaginația și creativitatea, dar este și utilă prin articolele create. Am pregătit câteva sfaturi, sugestii și trucuri, datorită cărora tricotatul va deveni un proces mult mai simplu.

Iată, deci, 13 sfaturi utile și prețioase pentru ca tricotatul să vă aducă doar plăcere și nicidecum bătaie de cap și nemulțumiri:

1. Întotdeauna faceți probe de tricotaj. Nu economisiți timp și fire. Tricotați cu andrelele o probă de câteva rânduri, întăriți bine ochiurile, spălați tricotajul cu apă călduță și uscați-l. Numai atunci veți putea calcula, în baza probei, numărul de ochiuri necesare pentru un produs mai mare.

2. Nu este neapărat necesar să alegeți numărul andrelelor indicat pe pachetul firelor de ață. Fiecare meșteriță are propriul stil de a tricota: mai larg sau mai strâns. Prin intermediul numărului andrelelor puteți ajusta densitatea tricotajului la stilul dumneavoastră.

3. După ce produsul este gata, legat și cusut, este necesar să-l spălați pentru a îndepărta de pe ață ceara de fabricație, folosită pentru combaterea moliilor. Se spală cu un detergent lichid special pentru lână și fire acrilice, în apă caldă, nu fierbinte. Se clătește de câteva ori. Se scurge cu ajutorul unui prosop, răsucindu-l ușor. Se lasă la uscat pe o suprafață orizontală, pe un prosop uscat, dându-i cu mâinile forma dorită.

4. Nu economisiți pe fire. Viața este prea scurtă pentru a tricota din fire sintetice sau din lână de proastă calitate. Amintiți-vă cum în copilărie detestați căciula și mănușile care înghimpă. Pentru articolele destinate copiilor alegeți mereu fire merinos, care sunt moi și nu provoacă alergii. Dacă veți face economie pe fire, riscați să vă petreceți timpul tricotând niște articole care, ulterior, nu vor putea fi purtate sau care, după spălare, își vor schimba aspectul (pentru că firul s-a întins și culoarea s-a estompat). Niște fire calitative servesc ani de zile, iar produsul rezultat este trainic.

6. Cum pot fi făcute ajustări frumoase și invizibile: ascundeți ochiurile interioare sub cele exterioare. De asemenea, capetele firelor de ață pot fi ascunse bine în ornamente. În punctele de reglare, schimbați dimensiunea andrelelor.

7. După ce ați desfăcut un produs mai vechi cu scopul de a tricota altul nou, este obligatoriu să spălați ața. Aceasta se va îndrepta și va fi mai ușor de întrebuințat. Pentru aceasta, depănați ața pe un suport, așa cum se face pe o vârtelniță (puteți folosi speteaza unui scaun), prindeți-o cu un fir de ață de altă culoare. Apoi spălați-o în apă călduță și agățați-o să se usuce. După uscare, faceți un ghem din ea.

8. Căciulile, snood-urile, puloverele, mânecile este indicat să fie tricotate într-un cerc, fără cusătură. Pentru căciuli și snood-uri sunt recomandate andrelele circulare de 40 cm, pentru pulovere – 60 și 80 cm. Mânecile și mănușile se recomandă a fi tricotate cu andrele circulare de 80 și 100 cm.

9. Articolele cu pereche pot fi tricotate simultan cu ajutorul andrelelor circulare, folosind metoda ”magic loop”. Sunt recomandate andrelele ce au o trecere lină de la partea de metal la cea de cablu, cu lungimea de 80 și 100 cm.

10. E posibil de tricotat cu două fire din același ghem: se ia firul exterior și se scoate firul din interiorul ghemului.

11. Notați-vă datele despre produs: denumirea firelor utilizate, denumirea/codul culorii, numărul andrelelor, numărul ochiurilor împletite. Atunci când veți dori să reproduceți articolul tricotat, nu va fi nevoie să vă amintiți sau să faceți din nou calcule.

12. Tricotajul elastic se efectuează cu andrele de diametru mai mic. Modelele ”perlă” și ”bob de orez” fac articolele mai voluminoase, în schimb, modelele aran, jacard și ajur comprimă tricotajul. Acestea din urmă se tricotează cu andrele de diametru mai mare.

13. Pentru a tricota o căciulă cu forma dorită este indicat să se folosească andrele de diferite mărimi. Banda elastică se tricotează cu andrele cu 1 sau 1,5 cm mai mici, iar partea de bază – cu andrelele de mărimea indicată pe pachetul firelor de ață. Apoi, vârful căciulii – cu andrelele mai mici, pentru a face o trecere lină în partea unde tricotajul se îngustează.