Actuale și astăzi – chiar dacă au fost scrise acum 400 de ani! 20 de reguli ale înțelepciuni scrise de un samurai.

Cele mai importante sfaturi din cartea lui Miyamoto Musashi, adaptate vieții moderne.

Musashi Miyamoto, cunoscut și sub numele de Bannosuke Miyamoto, a fost unul dintre cei mai mari spadasini japonezi ai secolului al XVII-lea. El mânuia perfect spada și era un luptător extraordinar, care a câștigat un număr record de dueluri – aproximativ 60.

Cu puțin timp înainte de a muri, samuraiul a scris cartea „Drumul pe care trebuie să mergi singur”, în care și-a expus filosofia sa despre viață.

A fost adeptul confucianismului și taoismului. Chiar dacă s-au scurs sute de ani de atunci, înțelepciunea cărții este la fel de actuală, și oferă răspunsuri la multe întrebări ale vieții.

Am selectat cele mai importante 20 idei din carte și le-am adaptat la viața modernă:

1. Învață să accepți viața așa cum este.

Dacă îți vei face prea multe griji pentru viitorul îndepărtat, vei atrage doar anxietate și stres constant. Pentru a menține echilibrul emoțional, trebuie să învățăm să acceptăm viața așa cum este ea. În fiecare zi.

Astfel, vei rezista cu ușurință și fără durere la toate greutățile vieții.

2. Să nu alergi după plăcere ca un lup flămând.

Lucrurile frumoase sunt utile când apar în viața noastră în mod discret și firesc. Dacă ești mereu în căutare, vei rata micile momente de fericire în viață.

În ziua de azi, majoritatea lucrurilor plăcute sunt de scurtă durată, efemere și tot mai complicat de obținut. Să alergi în căutarea lor nu are sens.

Cele mai bune și mai plăcute lucruri apar în viața noastră în mod neașteptat și firesc. Și poate că la prima vedere nu sunt atât de importante: cântecul păsărilor în grădină sau o rază de soare care pătrunde în camera.

3. Nu fi impulsiv.

Într-adevăr, să-ți urmezi instinctele și intuițiile este bine. Dar este mult mai bine să analizezi cu calm orice situație, să iei în calcul toate consecințele și numai atunci să iei o decizie.

4. Încetează să trăiești doar pentru tine.

Trăim timpuri în care oamenii dedică ore bune pentru a face o fotografie cât mai reușită ca să o posteze și să obțină cât mai multe like-uri. Suntem cu toții în căutarea perfecțiunii pe care o vedem doar în lumea virtuală.

La ce îți servește? Gândește-te la asta. Nu mai pierde timp pentru aceste activități fără sens, concentrează-te pe prezent, fă ceea ce îți va umple viața și te va face fericit.

5. Nu lăsa gelozia să îți controleze viața.

Gelozia, în orice formă, provoacă obsesie. Și obsesia, la rândul ei, te obligă să ai gânduri urâte și să iei decizii greșite.

Nu permite acestui impuls să pună stăpânire pe viața ta!

6. Dezvață-te să vrei ceva foarte tare.

Înțelepciunea budistă spune că orice atașament față de un lucru duce în cele din urmă, spre dependența față de acesta, ceea ce mai târziu devine o obsesie distructivă.

7. Renunță la regrete.

De îndată ce ai înțeles și ești de acord că trecutul nu poate fi schimbat și că totul se întâmplă în viața ta dintr-un motiv anume (deși la început este foarte dificil să înțelegem asta), te vei elibera și de regrete.

Regretele ne împiedică să observăm și să folosim noile oportunități, pentru că nu ne putem despărți de trecut.

8. Nu îți face griji din cauza despărțirilor.

În viața noastră trebuie să ne despărțim de cei dragi, se întâmplă de mai multe ori.

Ține minte: tot ce se face, se face spre bine.

Și încă un lucru: cât de dureroasă nu ar fi despărțirea, timpul va vindeca.

9. Nu te compara cu nimeni.

În schimb, gândește-te la ceea ce ai reușit să realizezi, deși a fost foarte greu să faci acest lucru. Cum crezi, ai atins o culme sau mai ai de muncit?

10. Nu permite pasiunii și instinctelor să te controleze.

Omul, este o creatură care iubește plăcerile de o noapte, dar maestrul samurai sfătuiește să cauți plăceri reale și nu efemere – anume ele sunt adevărate.

11. Fii mereu deschis.

Cel mai irațional lucru este să te ascunzi și să fugi de oportunități care, după părerea ta, nu sunt importante. Fii mereu deschis noului, și vei avea o viață mult mai interesantă și mai fericită.

12. Nu fi sclavul mediului înconjurător.

Nu te concentra prea mult asupra unor lucruri nesemnificative. Nu acorda prea multă atenție statutului, sau lucrurilor materiale pe care le au oamenii din jur. Viața și plăcerile sunt trecătoare.

Este irațional să fii atașat de lucruri materiale.

13. Nu fi lacom.

Musashi, ca și profesorul său Buddha, a fost temperat. Mâncarea e doar o sursă de energie pentru a te tine în viață. Nimic mai mult!

Pe măsură ce abordezi alimentele ca o sursă de plăcere, aceasta va deveni o obsesie.

14. Fii rațional în ceea ce privește nevoile și cerințele tale.

Nimic în această lume (nici chiar din corpul tău) nu este veșnic. În lumea de apoi, nu vei putea lua cu tine nici măcar o cutie cu chibrituri. Atunci, de ce mai alergi în căutarea unor obiecte ca un flămând care niciodată nu își potolește foamea?

15. Nu fi interesat de ceva doar pentru că alții sunt.

Trebuie să crezi numai în ceea ce are valoare reală pentru tine. Ele trebuie să satisfacă nevoile tale intelectuale și spirituale.

16. Fii recunoscător lui Dumnezeu, dar nu depinde de El.

„Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri” – ții minte?

Dumnezeu există pentru a-ți arăta calea corectă, care trebuie parcursă, însă singur.

17. Să nu îți fie frică de moarte.

Există un alt vechi cod de conduită al samurailor, numit Hagakure. Se spune că ar trebui să te lupți cu dorința de a muri și numai atunci vei câștiga.

Cu cuvinte simple, acceptă moartea ca pe un adevăr inevitabil, pe care nimeni n-a putut să-l evite.

18. Nu scoate sabia, dacă nu este nevoie de ea.

Să ucizi pe cei slabi și fără apărare, sau să-i ataci, este un mare păcat.

19. Bogăția nu este scopul vieții.

Dacă toți oamenii din lume s-ar preocupa doar de modul în care să se îmbogățească, societatea noastră ar înceta să mai existe.

Nicio bijuterie din lume și nici banii nu merită obsesia ta.

20. Apără-ți onoarea.

Tu ești cel mai bun prieten al tău, onoarea ta este scutul tău. Atunci când cineva îți pune la dubii onoarea, în tine vor răsări cele mai frumoase trăsături.

Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să îți îmbunătățești viața, să îi dai sens și motive de bucurie.