”Copiii nu vor avea nevoie de casa dvs!” – susține un arhitect, cu un stagiu de 15 ani. Care e cauza?

Cum să vă construiți o casă, fără a rămâne cu prea multe datorii? Aflați care sunt cele 5 cele mai de preț sfaturi, de la un arhitect cu o experiență profesională de 15 ani.

”Copii niciodată nu vor avea nevoie de casa dvs!” – susține acesta cu insistență.

Odată cu vârsta, mulți oameni își doresc să trăiască într-o atmosferă calmă și liniștită. Deoarece orașul aglomerat este stihia celor mai tineri, persoanele înstărite își doresc să locuiască într-o casă confortabilă, undeva în suburbie.

Astfel, într-o zi înțelegeți că sunteți o persoană realizată pe plan profesional, cu un cont bancar și o mare dorință de a scăpa de gălăgia blocului în care stați și a locuitorilor acestuia. Cea mai bună opțiune este achiziționarea unui teren și construcția unei case de vis. Însă, este simplu doar la etapa de plănuire. Când începe ”acțiunea”, care adesea se desfășoară în grabă, vă treziți cu o casă mult prea mare, nefinisată, cheltuieli foarte mari și o dezamăgire totală.

Pentru a evita unele situații neplăcute, cel mai bine e să vă consultați cu un arhitect experimentat. Alexandru este arhitect de 15 ani, cu un portofoliu de aproximativ 500 de case, ce au fost finisate cu succes.

Regula Nr.1 – o casă doar pentru tine  

Mulți visează la o casă, însă ei habar nu au cum aceasta trebuie să arate. Unii apelează la designeri, alții la propriul său gust. Prima greșeală este planificarea unei fațade frumoase, pe când mult mai important este întreaga construcție.

”Nu vă recomand case cu 2 sau 3 etaje. Acestea sunt doar niște aere aristocratice, ce adesea nu justifică cheltuielile. O casă practică, trebuie să aibă un subsol și un etaj. Acoperișul însă, merită a fi planificat cu o înălțime de 1.5 m. Construiți o casă pentru dvs. Nu vă gândiți dacă aceasta o să placă copiilor sau nepoților, pentru că probabil aceștia nici nu vor dori să locuiască în casa dvs. Viața are propriul său ritm, de aceea nu veți putea ști care vor fi dorințele următoarei generații. Proiectați o casă doar după gustul și nevoile dvs.” – afirmă arhitectul.

Regula Nr.2 – nu vă concentrați asupra detaliilor și duceți evidența cheltuielilor  

Un complex locativ cu 1 etaj și cu un singur acoperiș – o soluție logică și constructivă, datorită căreia veți economisi zeci de mii de dolari. Un designer ”la modă”, cu prețuri exagerate, nu întotdeauna va putea recomanda soluții practice pentru viață.

Fiți atenți la propunerile cu un design unic. Cel mai des, în rezultat obțineți multe dificultăți din cauza unor materiale ce sunt mai greu de găsit. ”Designul unic” se va limita la cele mai accesibile materiale de pe piață. Se merită oare investiția?

Este important să vă planificați cheltuielile din timp. Unii oameni iau bani cu împrumut, fără a ști cu exactitate care este prețul proiectului. În final, aceștia se trezesc nu doar cu datorii imense, ci și cu un șantier pe câțiva ani de zile. Odată cu scumpirea materialelor crește și datoria. Astfel, niciodată nu veți avea suficienți bani pentru a finisa casa.

Regula Nr.3 – angajați doar profesioniști 

Deseori, unii constructori își ascund propriile greșeli prin afirmația că lucrătorii precedenți au procedat greșit. Un zidar îi va acuza pe cei ce au pus fundamentul, iar tencuitorul dă vina pe zidar. Acest lanț nu se termină niciodată, iar lucrătorii dvs cu siguranță vor cere o zi de lucru mai scurtă și bani în avans.

Angajați doar profesioniști, ce au fost verificați de prietenii sau rudele dvs. Astfel, veți obține o garanție a calității lucrărilor.

Regula Nr.4 – un proiect bine gândit  

În prioritate trebuie să fie confortul și comoditatea dvs. Estetica se discută doar după ce proiectul este bine pus la punct. Rețineți un lucru foarte important – interiorul este pentru dvs, fațada – pentru trecători și oaspeți. Spre exemplu, locul pentru odihnă și barbecue, trebuie organizat acolo unde este o priveliște mai frumoasă. Geamurile din bucătărie cel mai bine să fie îndreptate spre poartă, pentru a vedea cine vine sau pleacă.

Regula Nr.5 – garajul, piscina și terasa se planifică doar la necesitate 

Din propria experiență, Alexandru afirmă că: ”Uneori soția insistă asupra construcției unei piscine. De regulă, entuziasmul trece peste câteva luni, iar cheltuielile pentru întreținerea acesteia rămân. Astfel, vă alegeți cu prea multe cheltuieli în plus, ce nu merită efortul. Unde mai pui, curând veți conștientiza faptul că pur și simplu nu aveți timp pentru odihna la piscină.”

”Un garaj este suficient. Am observat că câte garaje nu vei construi, acestea vor fi atât de pline cu lucruri inutile, încât nici pentru o mașină nu va fi suficient spațiu.”

Alexandru deseori este acuzat de colegi de un simț practic în exces. Răspunsul arhitectului este simplu: ”Casa este un loc pentru trai, dar nu un exponat pentru încântarea oamenilor străini.” O casă practică și de calitate, întotdeauna are un aspect estetic și stilat – ”Mai puțin înseamnă mai mult.”

Dacă planificați să vă construiși o casă, neapărat rețineți aceste 5 reguli. Vă vor ajuta să obțineți o casă de vis și să vă păstrați o bună parte din buget.