Consider că e o soluție foarte eficientă! Iar cine se amuză pe seama asta, lasă să înghețe și să sufere din cauza mirosului teribil! Luați aripioarele și îndoiți-le cu grijă sub branț…

Iarna este un anotimp imprevizibil. Dimineața poate începe cu o ploaie, la amiază se transformă în ninsoare, care mai târziu se topește și formează niște băltoace de toată frumusețea. O vreme ”de poveste”, nu alta!

Pentru ce fel de încălțăminte trebuie să optăm pe așa timp, astfel încât să ne fie și cald, și uscat, dar și să putem scăpa cu bine din situațiile imprevizibile? E o sarcină nu tocmai simplă…

Ce încălțăminte să porți iarna?

Am fost nevoită să îndur umezeala și frigul iernii atunci când mă întorceam de la bunica. Ea locuiește într-un sătuc îndepărtat, iar acolo poți ajunge doar cu trenul interurban. Așa s-a întâmplat că am pierdut trenul. Iar în ziua următoare trebuia să fiu la serviciu. Cea mai apropiată stație era la 7 km distanță și altă soluție decât să ajung până acolo pe jos nu era. Era o vreme rea, cu ploi și lapoviță…

Nu aveam încotro, m-am uitat la cizmele mele cu toc și apoi am întâlnit privirea amărâtă a casieriței de la casa de bilete. Am pornit. Brusc femeia m-a strigat și m-a ajuns din urmă, oferindu-mi două absorbante: ”Nu râde, pune-le în cizme în loc de branțuri. Nu vei scăpa cu picioarele calde și uscate pe o vreme ca asta. Eu, fără dintr-astea, nu mă pornesc la serviciu, căci nu am voie să răcesc, am 67 de ani”.

M-am împotrivit câteva minute, apoi am cedat în fața femeii. De câte ori i-am mulțumit cât am mers cei 7 kilometri! Lăsând gluma la o parte, aceasta este cea mai bună descoperire pentru timpul capricios de iarnă. Nu vă jenați, recomand tuturor acest truc, mai ales dacă mergeți în excursie, la pescuit și, chiar, la piață!

Deplasarea prin oraș pe timp de iarnă este o adevărată provocare, fiind însoțită de riscuri atât pentru încălțăminte, cât și pentru posesorul acesteia. Sare, polei, zăpadă și băltoace – toate acestea vor lăsa urme pe încălțămintea noastră.

Există câteva trucuri prin care puteți să vă păstrați încălțămintea în stare perfectă, iar picioarele – calde și uscate.

În acest articol, vă vom prezenta aceste trucuri care vă vor ajuta să aveți plimbări sigure și să vă păstrați bine încălțămintea, în ciuda vremii rele.

1. Picioarele vor rămâne uscate, dacă, pe timp de iarnă cu umiditate mare, veți folosi absorbante în loc de obișnuitele branțuri. În timpul verii, acest truc te poate ajuta în combaterea transpirației excesive și eliminarea mirosului neplăcut.

2. Pentru ca încălțămintea să nu alunece, lipiți pe tălpi, cu ajutorul scotchului dublu, bucăți de hârtie abrazivă. Atunci când veți ajunge la oficiul, le puteți scoate cu ușurință, iar încălțămintea nu va avea de suferit. Iar pentru ca această metodă să aibă o mai mare durabilitate, poate fi folosit super-glue-ul în loc de scotch. Iar dacă nu dispuneți de hârtie abrazivă, puteți folosi leucoplast obișnuit, acesta fiind de folos 3-4 zile.

3. În magazinele de încălțăminte sunt în vânzare tălpi antiderapante – dispozitive din cauciuc elastic, prevăzute cu lanțuri metalice. Sunt ușor pe pus și de scos, sunt de diferite dimensiuni, există și pentru copii. Ajung pentru câteva sezoane, însă este foarte important să nu mergeți cu ele pe asfalt.

4. Uneori, pentru ca încălțămintea să nu alunece, se recomandă să frecați tălpile cu un cartof crud. Eu nu am încercat această metodă, dar o voi face neapărat.

5. Dacă acoperiți talpa încălțămintei cu super-glue și apoi presărați nisip de-asupra, această acoperire vă poate proteja de alunecările pe polei timp de cel puțin 4 săptămâni. Vă avertizăm, însă, că acest truc vă poate strica încălțămintea.

6. Aceasta este o soluție extremă – înșurubați mici șuruburi în talpa încălțămintei. Este o opțiune excelentă pentru papucii de trekking!

7. Pentru a scăpa de urmele de sare de pe încălțămintea de piele vă recomandăm să recurgeți la următorul truc: dizolvă 3 lingurițe de oțet într-o linguriță de apă și ștergeți cu această soluție urmele de sare. În loc de oțet, puteți folosi sucul de la o jumătate de lămâie. După această procedură, lustruiți bine încălțămintea.

8. De asemenea, urmele de săruri pot fi înlăturate eficient și cu ulei de ricin, cu care trebuie să lustruiți bine încălțămintea.

9. Petele de sare de pe încălțămintea de piele întoarsă sunt mai dificil de îndepărtat Fierbeți apă și apoi țineți încălțămintea câteva minute de-asupra aburilor. Periați încălțămintea cu o perie specială pentru pielea întoarsă. Dacă rezultatul nu este cel așteptat, puteți șterge petele cu amoniac și apoi să presărați griș de-asupra. Lăsați așa câteva minute, până grișul absoarbe sarea, apoi curățați cu o perie.

10. În cazul încălțămintei de năbuc, urmele de sare pot fi scoase cu ajutorul unei soluții de săpun. După procedură, uscați bine pantofii, dar evitați să-i puneți aproape de sursele de încălzire.

11. În scop profilactic, înainte de fiecare ieșire, dați încălțămintea cu un spray special care respinge apa și nu permite să vă udați la picioare. Acesta se găsește în orice magazin de încălțăminte. După fiecare plimbare, curățați încălțămintea de murdărie. Încălțămintea de iarnă trebuie să aibă o talpă groasă sau platformă, așa încât probabilitatea de a rămâne urme de sare să fie minimă.

12. Nu este recomandat să spălați încălțămintea din piele sub jetul de apă. Cel mai bine este să ștergeți murdăria cu o cârpă umedă sau cu șervețele umede. După curățare și uscare, este neapărat să dați bine încălțămintea cu cremă. De asemenea, este indicat să achiziționați un suport/dispozitiv pentru uscarea încălțămintei. În comerț există o mare varietate de astfel de dispozitive.

Picioarele dumneavoastră necesită o îngrijire deosebită, iată de ce vă recomandăm să optați doar pentru încălțăminte confortabilă și de calitate. Cum faceți față poleiul? Care este cea mai eficientă metodă pe care o folosiți pentru a vă proteja încălțămintea de urmele de sare?

Urmează o iarnă imprevizibilă! Arată și prietenilor tăi această informație utilă, la sigur, le va prinde bine!